Анкъридж. Необичайно зимно топло време в Аляска доведе до повишаване

...
Анкъридж. Необичайно зимно топло време в Аляска доведе до повишаване
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Анкъридж. Необичайно зимно топло време в Аляска докара до повишение на дневните температури над 15,5C и порои от дъжд в част от годината, която нормално се свързва с пикантен мраз и сняг, написа The Guardian .

В островната общественост Кодиак температурата на въздуха доближи 19,4C градуса в неделя, най-високото отчитане през декември, записано в миналото в Аляска, сподели ученият Рик Томан от Центъра за оценка и политика на климата в Аляска. Той го назова „ неуместно “.

Новият образцов най-много пристигна на фона на поредност от удобни декемврийски крайности, сподели Томан, в това число 18,3 градуса по Целзий на летище Кодиак, рекордните 16,6 в общността на полуостров Аляска в Колд Бей и най-малко осем декемврийски дни с температури над 10 в алеутския град Уналаска, в това число показанието от 13,3, което беше най-топлият коледен ден в Аляска в историята.

Най-сериозните непосредствени последствия за хората евентуално са от големите количества превалявания, изхвърлени във вътрешната част на Аляска, където регионът на Феърбанкс беше обиден от най-яростната стихия в средата на зимата от 1937 година, сподели Томан.

Обикновено декември е изсъхнал месец навътре в Аляска, защото нормално хладният въздух не може да задържи доста влага. Каквато и влага да вали, има наклонност да бъде „ по-пухкава примес, тъй като въздухът е прекрасен и леден “, сподели Томан, който живее във Феърбанкс.

Но падна толкоз доста сняг, че в неделя падна покрива на единствения магазин за хранителни артикули в Делта Джънкшън, град на 153 км югоизточно от Феърбанкс.

Вероятно по-лошото е, че изобилните снегове бяха последвани от порои от дъжд, които покриха обитаемоте места в района с лед, предизвиквайки всеобщи спирания на електрозахранването и провокираха затваряне на основни пътища и офиси, както и прякор: Icemageddon.

Министерството на превоза на Аляска предизвести, че пътищата ще останат подли за дълго време поради наподобяващо цимент ледено покритие, което се е образувало върху тях.

„ Ледът е извънредно сложен за унищожаване, откакто се закачи за пътната настилка. Въпреки че температурите на въздуха бяха топли по време на „ Icemageddon2021 “, пътищата бяха с минусови температури, което накара леда да се залепи за повърхността “, обявиха от ведомството в „ Туитър “.

Топлото и влажно време в средата на зимата стана по-често в Аляска през последните две десетилетия, в сравнение с преди години, знак за изменение на климата, сподели Томан. „ Точно това чакаме в един затоплящ се свят “, сподели той.

Историята е сходна и другаде в далечния север, където зимните дъждове се оказаха подли за хората и за пасищните животни, като карибу и мускусни волове, които страдат, когато ледът на земята покрива източниците на храна. Очаква се сходни компликации да се засилят.

Проучване, оповестено предишния месец в списание Nature Communications, предвижда арктически климат с повече зимни дъждове, в сравнение с сняг, започвайки към 2060 или 2070 година

Аляска към момента ще има своя зимен мраз – предвижда се температурите във Феърбанкс да паднат под минус28 градуса през почивните дни – само че се чака топлите, мокри епизоди да бъдат по-многобройни в бъдеще, сподели Томан.
***
Париж. „ Владимир Путин лети на помощ на Олимпийските игри в Пекин “, написа Le Figaro в публикация, озаглавена „ Китайският тигър демонстрира ноктите си, само че към момента не е посмял да ги употребява “. Руският президент разгласи проектите си да лети за Игрите през февруари, до момента в който Джо Байдън, за разлика от тях, провежда дипломатически протест на тази „ витрина на упоритостите на президента Си Дзинпин “. Англия, Австралия, Канада, Литва последваха стъпките на Вашингтон.

Путин ще бъде първият задграничен водач, който ще се срещне персонално със Си след експлоадирането на пандемията. Китайският водач се „ барикадира “ зад Великата китайска стена и една след друга подцени опциите да се срещне със западните водачи. Докато с Путин ще „ затегнат редиците в новата Студена война против Запада “, която дружно с пандемията заплашва да съсипе Олимпиадата. Според създателя на публикацията това демонстрира доближаване сред Москва и Пекин за превъзмогване на тактиката за тяхното обграждане, която Белият дом ползва.

Годината на тигъра ще бъде доста значима за политическото бъдеще на Китай, написа изданието. За есента е очакван конгресът на Китайската комунистическа партия, който ще реши по кой път ще поеме страната през идващите 10 години. В същото време геополитическият и икономическият подтекст остава под напрежение.

Въпреки че Си се преглежда като въплъщение на марксизма през XXI век, нервността на Пекин се подхранва от енергийна рецесия, финансови опасности и Омикрон, който подкопава световния стопански напредък. Високопоставен партиен чиновник означи, че най-голямото предизвикателство за Китай през 2022 година остава икономическият напредък, който може да спадне до 5%.

Нарастващото напрежение със Съединени американски щати заплашва да изостри проблемите на „ най-голямата международна фабрика “, която зависи от износа и от някои западни технологии. Освен това връзките с Европа, основен търговски сътрудник, се утежняват.

Самият Си показва пренебрежението си към Съединените щати пред очите на популацията, което е „ изцяло промито “ от пропагандата. Но съседите на Китай са неспокойни. Докато Си придаде на Китай още по-националистичен дух, интернационалният имидж на страната се утежни доста от началото на пандемията. Тази атмосфера оставя отпечатък и върху Олимпиадата, където, както допускат специалистите, ще бъде проведено най-голямото наблюдаване в историята, с цел да не може никой да скапе игрите с митинги.

Пекин отбелязва триумфа на своята властническа система в оправянето с пандемията спрямо демокрациите. „ Лидерите на страната се възползваха от пандемията, с цел да построят китайска цитадела, преориентирайки развиването в народен проект, ускорявайки залеза в някои браншове. Китай се опасява от изолираност, само че сътвори условия за това “, цитира мнението на един от специалистите създателят на публикацията.

Си ще продължи да следва този път на национализма, само че се пробва да управлява враждата със Съединените щати, с цел да избегне нежелана ескалация. Партийният конгрес ще бъде стабилизиращ фактор, считат специалисти. Си към този момент разгласи за приоритет мирното завръщане на Тайван.

Очаква се високопоставените лица в Китай и Съединените щати да се върнат към договарянията при започване на годината. Целта на Китай е да обезпечи непоклатимост, само че има дребна вяра за прогрес в търговията, да вземем за пример, защото страните не престават да си нямат доверие.

„ С поддръжката на Русия да държи високо изправена главата си пред Америка и да покори страните от Юга, на които им е нужна инфраструктура и ваксини. Такава е дълготрайната тактика на Си в перпектива до 2030 година, до момента в който неговият противник Байдън зависи от изборите, които ще се проведат още в средата на мандата му през идната есен “, написа Le Figaro.
***
Брюксел. Консултативен орган към белгийското държавно управление във вторник спря решението на държавното управление да закрие част от културния бранш с аргумента, че новите ограничавания за Covid-19, наложени на театрите, са голословни, написа EU Observer .

Ограниченията влязоха в действие в неделя, само че някои театри останаха отворени в символ на митинг. При незабавна процедура Държавният съвет постанови, че ограниченията по отношение на затварянето на театъра са „ непропорционални “.
***
Берлин. Върховният представител на Европейски Съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че показаните от Русия условия за даване на гаранции за сигурност са ненприемливи и предизвести, че договарянията по тях не могат да се проведат без присъединяване на представители на блока. Той изложи позицията си в оповестено в сряда изявление пред Die Welt .

" Всеки, който желае да договаря за бъдеща архитектура на сигурността в Европа, несъмнено, би трябвало да приказва с европейците. Европейската сигурност е нашата сигурност, става въпрос за нас “, аргументира се Борел. „ Само две страни не могат да договарят за това, т.е. Съединени американски щати и Русия или НАТО и Русия, даже Москва да си го показва по този метод “, сподели той. „ Сега не е следвоенният интервал. Има някои европейски страни, които не са членки на НАТО. Не би трябвало да има Ялта-2 (има поради Ялтинската конференция на съюзническите сили през 1945 г.) и в случай че [се стигне до преговори], тогава това би трябвало да бъде Хелзинки-2 “, счита ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз.

„ Ако Москва, както беше оповестено, има намерение да разиска архитектурата за сигурност в Европа и гаранциите за сигурност от януари, то това е въпрос, който визира освен Америка и Русия. Европейски Съюз би трябвало да взе участие в тези договаряния, такива договаряния имат смисъл единствено в случай че ще ще се проведат в тясно съдействие и с присъединяване на Европейски Съюз “, сподели той. „ Не желаеме и не би трябвало да бъдем апатичен фен, зад чийто тил се взимат решения “, добави Борел, като означи, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен споделя това мнение. Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз съобщи, че Москва от своя страна се стреми към договаряния единствено сред Съединени американски щати и Русия. „ Двама играчи, които споделят сфери на въздействие между тях. Русия желае да приказва за европейската архитектура за сигурност, без да включва Европейски Съюз - това е парадокс. Ние не одобряваме това “, сподели той.

Борел сподели, че „ за първи път съветската страна показа своя дневен ред в писмен тип, а точно под формата на този контракт “. „ Преди това в никакъв случай не се е случвало. Това вършат единствено спечелилите - споделят, че това са моите условия “, сподели той. „ Изискването на гаранции за сигурност и прекратяването на разширението на Европейски Съюз и НАТО на изток е чисто съветски дневен ред с изцяло неприемливи условия, изключително във връзка с Украйна “, аргументира се Борел. Той означи, че в случай че договарянията, както е планувано, се проведат, тогава те би трябвало да обсъдят освен Украйна и разширението на Алианса.

„ Трябва да приказваме за всички нарушавания на контракта след приемането на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 година Не сме съгласни с доста събития в съветската външна политика и някои събития, които Москва счита за своя вътрешна работа “, сподели ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз. Сред такива събития той уточни въпроса за спазването на правата на индивида в Руската федерация и обстановката към Алексей Навални. „ Такива въпроси също би трябвало да бъдат повдигнати по време на договарянията с Москва “, сподели Борел.

Позовавайки се на вероятните отстъпки към Русия, той сподели, че „ ще се види “. „ Но не можем да вършим компромис за фундаментални правила. Териториалната целокупност и правото на суверенна страна да взема решение сама за себе си въпроса за съдействието с други страни – тези правила не подлежат на договаряне “, сподели Борел.

На 17 декември съветското външно министерство популяризира два проектодокумента за даване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс. По-рано съветският президент Владимир Путин прикани НАТО да стартира основни договаряния за даване на Русия с надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност. Той посочи, че Москва има потребност точно от правни гаранции, защото по-рано западните сътрудници не са изпълнявали съответните си устни отговорности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР