Анкара. Турция може да посредничи между Украйна и Русия на

...
Анкара. Турция може да посредничи между Украйна и Русия на
Коментари Харесай

Daily Sabah: Ердоган изрази готовността на Турция да посредничи между Москва и Киев

Анкара. Турция може да посредничи сред Украйна и Русия на фона на възходящото напрежение в района, съобщи президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, представен от Daily Sabah .

„ Надяваме се този район да не се трансформира в район, доминиран от война “, уточни турският водач. „ Нека този район влезе в бъдещето като район, доминиран от мир “.

„ Наше предпочитание е връзките по този въпрос да се развиват в позитивна посока. Може да има ходатайство за това, ние ще обсъдим този въпрос с тях, бихме желали да имаме дял в решаването на проблемите, като развием тези диалози както с Украйна, по този начин и с господин Путин “, добави той при завръщането си от Туркменистан.

Военното разузнаване на Киев заяви предходната седмица, че Русия е натрупала повече от 92 000 бойци към украинските граници и се готви за офанзива до края на януари или началото на февруари.

Украйна, която желае да се причисли към военния алианс на НАТО, упреква Москва за поддръжката на сепаратистите в Източна Украйна.

Русия съобщи, че подозира Украйна, че желае да си върне следената от сепаратистите територия със мощ. Украинският президент Владимир Зеленски сподели в петък, че Киев няма такива проекти и реториката на Русия, която се опълчва на кандидатурата на Украйна за присъединение към НАТО, е тревожна.

Руските сили анексираха полуостров Крим от Украйна през февруари 2014 година, като съветският президент Владимир Путин публично раздели района на два обособени федерални субекта на Руската федерация през идващия месец.

Турция, която е член на НАТО, разкритикува анексирането на Крим от Москва и изрази поддръжка за териториалната целокупност на Украйна. Съединените щати и Общото заседание на Организация на обединените нации също считат, че анексията е противозаконна.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР