Анкара. Turksat 5B, новият телекомуникационен спътник на Турция, беше изстрелян

...
Анкара. Turksat 5B, новият телекомуникационен спътник на Турция, беше изстрелян
Коментари Харесай

Hurriyet Daily News: Space X изстреля турски сателит в Космоса

Анкара. Turksat 5B, новият телекомуникационен сателит на Турция, беше изстрелян на 19 декември от американската аерокосмическа компания SpaceX, написа турското англоезично издание Hurriyet Daily News .

Сателитът е бил изстрелян от космодрума в Кейп Канаверал в американския щат Флорида до геостационарна орбита, където ще употребява бордови електрически усилватели за даване на телекомуникационни услуги за Турция, Близкия Изток и елементи от Африка.

Сателитът ще доближи своя орбитален слот от 42 градуса източна дължина за 164 дни, след което ще стартира 45-дневен развой на тестване.

Поръчан от европейския производител Airbus Defense and Space през 2017 година и трансфериран от Франция в Съединени американски щати на 29 ноември, спътникът ще усили потенциала на Ka-band на Турция с над петнадесет пъти.

Очаква се спътникът, който е оборудван с импулсна система с електрическо зареждане от ново потомство, да издържи повече от 35 години.

На 17 септември турското държавно управление разгласи, че SpaceX ще изстреля Turksat 6A, първият издигнат в Турция информационен сателит, през първото тримесечие на 2023 година

На 16 декември турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира видео диалог с Илон Мъск, създател на Space X, и разиска процеса на изстрелване. В момента Турция има осем дейни спътника, дружно с Turksat 5B

Превод и редакция: Юлиян Марков


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР