Анкара. Последствията от кризата, която възобнови напрежението между Украйна и

...
Анкара. Последствията от кризата, която възобнови напрежението между Украйна и
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в световния печат

Анкара. Последствията от рецесията, която възобнови напрежението сред Украйна и Русия през последните седмици, доближиха ново измерение с поредни изказвания на НАТО, Турция, Съединените щати и Европейския съюз, написа турското издание Daily Sabah в материал, показан без редакторска интервенция.

Относително позитивни послания бяха изпратени от Русия и Украйна в отговор на предлагането на Турция да работи като медиатор сред двете страни за превъзмогване на разликите, до момента в който предизвестията за червени линии и ответни известия както от Москва, по този начин и от алианса на НАТО идват съвсем всеки час.

Въпреки че в началото известията от Москва демонстрираха, че посредничеството на Анкара в рецесията не е належащо, в този момент нещата наподобяват разнообразни и се чака тематиката да бъде в дневния ред на телефонния диалог сред президента Реджеп Тайип Ердоган и съветския му сътрудник Владимир Путин, който би трябвало да се организира в петък.

„ Русия не е част от рецесията в Донбас “, обявиха от Кремъл в понеделник в първична реакция на изказването на Ердоган, което демонстрира, че Турция може да посредничи сред Киев и Москва. На противоположния си полет от публично посещаване в Туркменистан, до момента в който беседва с публицисти, Ердоган сподели: „ Наше предпочитание е настройките по този въпрос да вземат позитивна посока. Може да има ходатайство в това, ще обсъдим този въпрос с тях (Русия и Украйна), бихме желали да участваме в решението, като проведем договаряния с Украйна и с господин Путин “.

Първоначално представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли предлагането за ходатайство на Анкара, до момента в който приказва пред публицисти. „ Факт е, че Русия не е страна в спора в Донбас, на такава среща ще бъде невероятно да се намерят решения на казуса “, сподели той.

Въпреки това Москва би трябвало да е осъзнала значимостта на предлагането на Турция по-късно, когато е преразгледала позицията си, като Песков пусна друго изказване в средата на седмицата. Този път той акцентира посредничеството на Турция и силата и въздействието на президента Ердоган при ръководството на рецесии на интернационалната и районна сцена.

Говорейки на всекидневен брифинг в Москва, Песков похвали „ забележителното въздействие на Ердоган в районните и интернационалните въпроси “ и сподели, че в случай че Турция и президентът Ердоган съумеят да употребяват въздействието си, с цел да насърчат Украйна да приложи Минските съглашения от 2014 година, Русия ще го приветства, съобщи той.

„ Ако господин Ердоган може по някакъв метод да употребява своето въздействие и това въздействие е безусловно недвусмислено както в районните, по този начин и в международните каузи в доста аспекти, в случай че той може да употребява въздействието си, с цел да насърчи Киев да стартира да извършва отговорностите си по пакета от ограничения от Минск, Парижките съглашения и по този начин нататък, тогава това ще бъде добре пристигнало “, сподели представителят. Този въпрос може да бъде издигнат по време на телефонния диалог сред съветския и турския президент в петък, добави той.

Минските съглашения бяха подписани за прекъсване на продължаващия спор сред проруските сепаратисти и киевската администрация. Споразуменията включват преустановяване на огъня в района и замяна на пленници, като в същото време разрешават на киевската администрация да направи конституционна корекция, която ще даде на Донбас специфичен статут. Проруските сепаратисти, въпреки това, трябваше да изтеглят оръжията си от украинско-руската граница. Изпълнението на споразуменията обаче е възпрепятствано, защото двете страни се упрекват взаимно в нарушение на прекратяването на огъня.

Освен това Украйна също приветства предлагането на Турция.

„ Ще приветстваме всички старания, които могат да ни оказват помощ да сложим завършек на тази война, да върнем териториите на Украйна, които сега са под съветски надзор “, сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба на брифинг.

По време на рецесията Турция поддържаше контакт както с Русия, по този начин и с Украйна, сподели в сряда външният министър Мевлют Чавушоглу, отбелязвайки, че Анкара е посъветвала и двете страни да запазят успокоение и да деескалират обстановката.

Междувременно Чавушоглу и неговият сътрудник от Съединени американски щати Антъни Блинкен би трябвало да проведат друга двустранна среща в сряда и наклонността за стопляне на водите на Черно море също евентуално ще бъде една от главните точки в дневния ред.

Москва до момента заема позиция, която преглежда казуса едностранно, пренебрегва го и отхвърля предлагането на Турция от първия миг. Накратко, ще си коства да се види дали Москва ще може да си разреши лукса да откаже посредничеството на Турция и да се изправи против НАТО, Съединените щати, Европейски Съюз и целия западен алианс в този миг.

Това не е първият път, когато двете страни доближават точка, в която се надигат бойни възгласи. Миналия април Русия и Украйна още веднъж бяха на ръба на рецесия и Турция трябваше да организира совалкова дипломация със страните за разрешаване на рецесията.

Тогава Анкара съобщи, че поддържа спазването на взаимното право в този спор и определяне на преустановяване на огъня, мир и непоклатимост допустимо най-скоро. Дори украинският президент Владимир Зеленски и съпътстващата го делегация бяха пристигнали в Турция за съвещание на стратегическия съвет на високо ниво. Тогава Анкара също по този начин съобщи, че ще продължи да поддържа териториалната целокупност на Украйна както в двустранните връзки, по този начин и в границите на НАТО. Турция също по този начин за следващ път съобщи пред целия свят, че е извънредно сензитивна във връзка с Крим, който Русия анексира в края на войната в Донбас през 2014 година

Напрежението в Черно море, което се възобнови през март тази година, когато съветски сепаратисти в Донбас убиха четирима украински бойци, доближи своя връх с военните укрепления на Москва в Азовско море. Последвалото напрежение с навлизането на американски и английски военни кораби в Черно море беше отчасти понижено с взаимни стъпки обратно.

За разлика от изменящата се позиция на Москва, Турция постоянно е следвала политика, която благоприятства както двустранните връзки с Москва, по този начин и разговора и съдействието в районни области като Либия, Сирия, Кавказ. По-специално, като втората най-мощна страна в НАТО, градивната роля на Турция в районната рецесия при осъществяване на сериозните задания на Алианса може да е помогнала на Москва да промени позицията си.

Турция нито поддържа глобите на НАТО и западния алианс против Москва, тъй като не отстъпва, нито желае Русия да заеме по-крайна позиция. Въпреки това Турция също се пробва да подсигурява, че няма да има автентичен спор сред Русия и НАТО за Украйна по този въпрос.

Анкара за следващ път доста ясно изрази позицията си на Съвета за национална сигурност, извършен предходната седмица. В светлината на събитията в Черно море и Кавказ, Турция съобщи, че е за допустимо най-бързо разрешаване на разногласията сред северните си съседи с мирни средства в границите на интернационалното право и при ценене на териториалната целокупност на страните.

Сега всички погледи са ориентирани към Анкара, която може да попита Киев дали ще одобри изискванията на Русия в сходство с Минските споразумерния. Най-важната тематика в диалога Путин-Ердоган също ще бъде вероятният отговор от Киев и вероятните сюжети на реакциите на Запада. Приемането от страна на Москва на посредничеството на Турция в този смисъл е гаранция за сигурност в доста по-големия спор, в какъвто може да се трансформира.

Да забележим дали Москва ще работи надменно или ще послуша Турция, която може би е единствената мощ, която може да й помогне. Ако Москва желае другарството с Анкара да продължи, тя също ще би трябвало да извърши упованията на Анкара. Турция желае Русия да преразгледа връзките си с някои терористични организации, настанени в Москва, осигурявайки сигурност и непоклатимост в Сирия, ограничение на арменския министър председател Никол Пашинян в Кавказ и благосклонност към Организацията на турските страни.

***

Вашингтон. Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис съобщи, че „ безотговорният акт “ на Русия, която предишния месец взриви един от старите си спътници в космоса, е посочил потребността по-стабилни световни старания за приемане на правила за държание в орбитата за отбрана на националната сигурност и защита на възходящата търговия, написа американската редакция на Politico .

„ Чрез взривяването на парчета в космоса този безконтролен акт заплаши спътниците на други народи, както и астронавтите в Международната галактическа станция “, сподели Харис при свикването на учредителното съвещание на Националния галактически съвет под нейно управление.

„ Трябва да пожелаваме отговорност от всички галактически народи “, добави тя. „ Трябва да разтеглим разпоредбите и нормите за сигурност и сигурност, за бистрота и съдействие, с цел да включим военна, комерсиална и гражданска галактическа активност “.

Призивите за повишение на сигурността на галактическите системи пристигнаха след дейностите на Русия, които съгласно изданието са изпратили хиляди парчета в галактическото пространство, които съставляват нови рискове във все по-натоварена ниска орбита на Земята.

Коментарите на Харис, първите й обществени забележки по въпроса след теста на 15 ноември, също бяха подчертани в новата „ рамка за галактически цели “, която тя разгласява в сряда преди съвещанието на съвета.

Той се ангажира да „ усъвършенства сигурността и устойчивостта на галактическите системи, които обезпечават или поддържат сериозна инфраструктура на Съединени американски щати от злонамерени действия и естествени рискове “.

Администрацията също по този начин даде обещание да „ увеличи сигурността и устойчивостта на галактическите системи, които обезпечават или поддържат сериозна инфраструктура на Съединени американски щати от злонамерени действия и естествени рискове “, съгласно документа, който цитира нуждата от „ укрепване на шерването на галактическата ситуационна информираност и координацията на галактическия трафик “.

Също в сряда президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за разширение на участието в галактическия съвет като част от напъните за потребление на галактическите технологии за прогрес в образованието по просвета и математика и за справяне с изменението на климата.

Органът на равнище кабинет, който е фокусиран върху националната сигурност, проучването на космоса и търговията, към този момент ще включва и секретарите на образованието, труда, селското стопанство и вътрешните работи, дружно с националния консултант по климата.

Харис го назова „ най-големият и най-широкият галактически съвет в историята на нашата нация “, който „ отразява нашите необятни цели като администрация “.

Съветът беше възроден през 2017 година от тогавашния президент Доналд Тръмп след близо 25-годишно спиране. Председателствана от тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, групата беше фокусна точка за серия от президентски наставления, в това число основаването на галактическите сили.

Харис обясни, че нейните цели за галактическото портфолио са да разшири STEM образованието и да донесе изгодите от космоса на общностите, които не са обслужвани, в това число тези, които са най-засегнати от изменението на климата.

„ В момента нашата нация изостава, защото други развиват своята работна мощ в региона на STEM “, сподели тя в сряда. „ Нашата нация би трябвало да влага допълнително учени, повече инженери, повече програмисти “.

Тя също по този начин акцентира възходящата роля на спътниците в следенето на измененията в климата и даването на принадлежности за намаляване на вредите върху околната среда.

„ Днес този съвет ще се ангажира да направи тези данни по-достъпни за повече хора “, сподели Харис. „ И ние ще разтеглим световните партньорства, с цел да увеличим данните, които можем да събираме... Ние сме на прага на исторически промени в достъпа до и потреблението на космоса – промени, които имат капацитета да донесат изгодите от космоса на повече хора и общности от всеки път “, заключава новият политически документ на Белия дом.

***

Ерусалим. Главният епидемиолог на Израел Салман Зарка съобщи в сряда, че Израел би трябвало да намерения за наложителна имунизация, с която да бъдат пречупени всички, отказващи да бъдат имунизирани против ковид, концепция, която отразява законодателството, което се преглежда в няколко европейски страни, написа The Times of Israel .

„ Мисля, че би трябвало да разгледаме всички благоприятни условия, в това число опцията за наложителна имунизация в Държавата Израел “, сподели Зарка пред Радио 103FM

Той акцентира, че мнението е единствено негово, а не на здравното министерство.

„ Този вид за налагане на ваксина в Държавата Израел, сходно на няколко страни в света, без значение дали в подтекста на законодателството или в подтекста на други средства, би трябвало да бъде прегледан, би трябвало да бъде премислен “, сподели той.

По думите му, спокойния метод към имунизацията в Израел заплашва продължаващия триумф на акцията за бърза имунизация, въведена по-рано тази година.

„ Подходът в Израел, за разлика от някои страни по света, е по-възможен, по-приобщаващ, дава повече време да се оставят хората да вземат своите решения. Има си цена “, сподели той. „ В Израел има 680 000 души, които въобще не са били имунизирани. Непрекъснато се опитваме да стигнем до тях.За мен е напълно ясно, че те не са анти-ваксъри, само че като гледаме какво се случи с нас в четвъртата вълна на епидемията, която засегна неимунизираните повече от другите, би трябвало да се намерения по какъв начин ще бъдат имунизирани такива хора.

Въпреки това той акцентира, че няма да има „ изненадващо “ законодателство, което да постанова имунизацията.

Въпреки това министърът на жилищното строителство Зеев Елкин сподели пред Армейското радио, че има вяра, че наложителната имунизация е запазена марка на диктатурите.

„ Не мисля, че има страна, която да работи по този метод, като се изключи диктаторски страни “, сподели той. „ Възможно е да се насърчи имунизацията или да се даде негативен тласък на неимунизираните, само че не и да се задължава по закон.

Досега единствено Ватикана е наложила наложителна имунизация, само че наподобява към нея ще се причислят и няколко други европейски народи.

Миналия месец Австрия разгласи, че ще направи имунизациите против ковид наложителни от февруари. Страната към този момент беше наложила ограничавания за придвижване на тези, които не са имунизирани или неотдавна възобновени от вируса, като при започване на ноември стана първата страна от Европейски Съюз, която им подреди да останат вкъщи.

Гърция разгласи наложителни ваксини за лица над 60 години, като неимунизираните хора са изправени пред санкции, в случай че не съблюдават разпоредбите.

Следващият канцлер на Германия сподели във вторник съобщи, че ще поддържа предлагането за налагане на наложителна имунизация против ковид за всички през идната година.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР