Анкара. Неотдавнашните решения, приети от ЕС на Съвета по общи

...
Анкара. Неотдавнашните решения, приети от ЕС на Съвета по общи
Коментари Харесай

Daily Sabah: Разширяването на ЕС зависи от „тесния светоглед“ на няколко държави

Анкара. Неотдавнашните решения, признати от Европейски Съюз на Съвета по общи въпроси на блока, още веднъж демонстрираха, че Европейски Съюз не подхожда към разширението със стратегически метод, а по-скоро с метод, учреден на членската взаимност и „ тесния мироглед “ на някои свои членове, съобщи турското външно министерство, представено от англоезичното издание Daily Sabah в материал, показан без редакторска интервенция.

В документално изказване Mинистерството сподели, че решенията пренебрегват обстоятелството, че Турция продължава договарянията за присъединение и смисъла на страната във връзка с районния мир, непоклатимост и богатство.

„ Тези решения, които са нов образец за това по какъв начин Европейски Съюз се експлоатира от тесния мироглед и егоистични ползи на някои държави-членки, нито способстват за връзките Турция-ЕС или общите ползи на Европа, нито го приближават до задачата за основаване на по-положителен и градивен дневен ред “, се споделя в него.

„ Изненадани сме да забележим, че Европейски Съюз, вземайки тези решения, работи като група по ползи, учредена на договаряне, а не като набор от правила и полезности.

Отношенията Турция-ЕС са белязани от разногласия по няколко въпроса, в това число напрежението в Източното Средиземноморие, ролята на Турция в Сирия, рецесията с мигрантите и задънената улица в процеса на договаряния на Турция за присъединение към блока.

„ Съветът отбелязва със страдание, че Турция продължава да се отдалечава от ден на ден от Европейския съюз “, се споделя в заключенията на Съвета по общи въпроси, оповестени във вторник.

„ Следователно договарянията за присъединение на Турция са в застой и не могат да се преглеждат спомагателни глави за отваряне или затваряне “, се прибавя в документа, повтаряйки предходното умозаключение на съвета.

Съветът също по този начин повтори „ сериозните си опасения по отношение на по-нататъшното и надълбоко обезпокоително оттегляне в региона на демокрацията, върховенството на закона и главните права, в това число свободата на изложение, както и систематичната липса на самостоятелност на правосъдната власт “.

По-конкретно, страните от Европейски Съюз разкритикуваха външната политика на Турция, която съгласно тях от ден на ден се сблъсква с целите на Европейски Съюз.

Турското външно министерство, от своя страна, съобщи, че решенията във връзка с Източното Средиземноморие и кипърския въпрос „ още веднъж са надалеч от действителността, едностранни, непоследователни и отразяват максималистичната позиция на кипърско-гръцкия дует “.

Подчертавайки, че тези решения пренебрегват наличието на кипърските турци, той добави, че Европейски Съюз си затваря очите за „ провокациите, ескалиращи напрежението в Източното Средиземноморие от Гърция и администрацията на кипърските гърци, както и техните едностранни дейности. “

„ Докато тази позиция на Европейски Съюз продължава, не е допустимо тя да способства градивно за кипърския въпрос “, подчертаха от Министерството, призовавайки блока да види действителностите на острова и да спре да подценява правата на кипърските турци.

Гърция постоянно е била въвличена в напрежение със прилежаща Турция по редица въпроси, от конкурентни искания за въглеводородни запаси в Егейско море до демилитаризация на островите.

Турските водачи неведнъж са подчертавали, че Анкара поддържа решаването на нерешените проблеми в района посредством интернационално право, добросъседски връзки, разговор и договаряния, разяснява изданието.

„ Турция има воля да ускори връзките с Европейския съюз посредством съответен и позитивен дневен ред, основан на вероятност за участие “, добави още Министерството.

Турция има най-дългата история на съюза и най-дългия развой на договаряния. Страната подписа съглашение за асоцииране с предшественика на Европейски Съюз през 1964 година, Европейската икономическа общественост (ЕИО), което нормално се преглежда като първа стъпка към вероятно кандидатстване. Кандидатствайки за публична кандидатура през 1987 година, Турция трябваше да изчака до 1999 година, с цел да получи статут на страна кандидатка. За началото на договарянията обаче Турция трябваше да изчака още шест години, до 2005 година, неповторимо дълъг развой спрямо други претенденти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР