Анкара/Киев. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил в

...
Анкара/Киев. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил в
Коментари Харесай

Ердоган и Зеленски са обсъдили по телефона ситуацията в Мариупол в навечерието на разговор Ердоган-Путин

Анкара/Киев. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е декларирал в телефонен диалог през днешния ден с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, че Турция е подготвена да посредничи и да спомага за диалози сред Украйна и Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Турция, която е членка на НАТО, поддържа близки връзки и с двете страни в спора и бе хазаин на диалози сред външните министри на Украйна и Русия, както и на среща на договарящите екипи на двете страни, отбелязва АП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също заяви за телефонния диалог с Ердоган, който се е състоял в навечерието на диалог сред Ердоган и съветския президент Владимир Путин, добавя Ройтерс.

В Туитър Зеленски заяви, че е подчертал нуждата от незабавна евакуация на цивилното население от Мариупол, в това число от гигантския стоманодобивен цех „ Азовстал “, оповестява още АП.

Зеленски сподели, че двамата с Ердоган са разискали и хода на преговорния развой и вероятните гаранции за сигурността на Украйна от страна на Турция и други страни.

В изказване на турското президентство за диалога се споделя, че Ердоган е декларирал подготвеност да даде всякакво подпомагане по време на преговорния развой и да предложи нужната поддръжка, в това число ходатайство. Турският президент е споделил също, че Турция гледа кардинално позитивно на ролята на поръчител.

На договарянията в Истанбул предишния месец украинската делегация разгласи, че Украйна е предложила да одобри безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурността си. Същевременно страната би се заела да не се причислява към военни съюзи и да приема военни бази на своя територия.

Зеленски съобщи в събота, че Украйна желае Съединени американски щати да се съгласят да бъдат един от гарантите за сигурността й, с цел да я защитят от бъдещи закани.

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР