Английският Макълсфийлд Таун стана първият футболен клуб, фалирал по време

...
Английският Макълсфийлд Таун стана първият футболен клуб, фалирал по време
Коментари Харесай

Футболен клуб на 146 години е първият, фалирал в пандемията

Английският " Макълсфийлд Таун " стана първият футболен клуб, банкрутирал по време на пандемията от ковид. След 12 отлагания на делото съдът постанови разпродажба на учредения още през 1874 година клуб поради отговорности в размер на 500 000 лири.

Към тази развръзка тимът от Чешър се движеше непреклонно. Още през ноември 2019-а играчите оповестиха стачка поради неизплатени заплати. Затова отборът излезе с младежи в мача за Купата на Англия и отпадна от седмодивизионния " Кингстониън " след 0:4. В идната половин година на " Макълсфийлд " на три пъти бяха отнемани точки (общо 17) за неизплащане на заплати и неизпълнени договорености. Затова тимът отпадна в V лига.

Но не стартира там новия сезон. Пандемията повлия индиректно за ликвидирането на клуба, който е печелил два пъти купата на футболната асоциация (1970 и 1996 г.). Но почитателите даже не загатват ковид, а упрекват за злополуката иракския притежател на " Макълсфийлд " Амар Алкади.

Той влезе в клуба през 2003 година и изначало всичко вървеше относително безпрепятствено. Но с времето предприемачът охладня към тима, финансовите проблеми се усилиха и се стигна до ликвидацията и изваждането от V лига. Алкади помоли за 8-седмична пролонгация, в което време да продаде клуба на нов притежател - Робърт Бенуел. Освен това предложи да изплати част от отговорностите и приложи удостоверение за кредитоспособност, само че съдът реши, че това не е задоволително, и разгласи банкрута.

И както постоянно става в последно време в такива случаи, почитателите желаят сами да възродят обичания тим. Това е тежка задача, тъй като Макълсфийлд е единствено на 25 км от Манчестър и мъчно рекламодатели и вложители биха решили да дадат пари на аматьорски отбор вместо на двата гранда " Юнайтед " и " Сити ". А коронакризата усложнява още повече обстановката, изключително за отбор от долните дивизии, който по традиция разчита най-много на продадените билети.

" В тази нестабилна конюнктура вложител мъчно ще намерим. Аз и 99% от почитателите поддържаме концепцията за възобновяване на клуба - споделя един от последователите - Ендрю Джексън, който към този момент 7 години непроменяемо си купува абонаментна карта. - Уверени сме, че " Макълсфийлд Таун " е добра опция за бизнеса, само че от следващата година, когато се надяваме да има аудитория на мачовете. "

Първата цел на почитателите е да запазят за възродения клуб 6-хилядния клубен стадион " Мосс Роуз " (открит през 1891 г.), който е благосъстоятелност на графство Чешър. Земята под него е оповестена за продажба против 500 000 лири, колкото е дългът на " Макълсфийлд ".

" Това е завещание. Обществен клуб, фамилен клуб, нашият клуб - споделя някогашният чиновник на " Макълсфийлд " Дийн Холмс. - Не желаеме да го загубим. Трябва да създадем всичко, с цел да съхраним духа на общността в нашия дребен град чрез футбола. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР