Английски Спрингер Шпаньол е един от най-големите представители на шпаньолите

...
Английски Спрингер Шпаньол е един от най-големите представители на шпаньолите
Коментари Харесай

Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е един от най-големите представители на шпаньолите и е прочут с съвършените си работни качества на асистент в лова. Английски Спрингер Шпаньол е страховит другар на четири лапи, който е извънредно предан и отзивчив.

История на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е една от най-старите породи ловни кучета в Англия. Смята се, че произходът на Английски Спрингер Шпаньол се дължи на кръстосването на Норфолкски Шпаньол с други ловни породи. Работата по основаването траяла епохи и през XVII и XVIII век Английски Спрингер Шпаньол към този момент изглеждал като актуалните представители на породата.

Първоначално Английски Спрингер Шпаньол бил употребен единствено за лов със соколи, само че по-късно ловците, които употребявали огнестрелно оръжие, също почнали да взимат със себе си този страховит асистент в лова. Английски Спрингер Шпаньол бързо станал обичан на аристократите, които обичали да вървят на лов, защото можел доста елементарно да открива дивеча.

След като подплаши птиците или различен дивеч, Английски Спрингер Шпаньол наблюдава къде пада отстреляното животно и го донася на стопанина си. През 1902 година породата Английски Спрингер Шпаньол била публично приета и бил одобрен стандартът й. Днес Английски Спрингер Шпаньол е прочут освен като добър асистент на ловците, само че също по този начин и като лоялен придружител на четири лапи.

Стандарт на Английски Спрингер Шпаньол

Мъжките представители на породата Английски Спрингер Шпаньол доближават до 56 сантиметра и тежат до 25 кг, женските стават високи до 23 сантиметра и тежат до 23 кг. Тялото на Английски Спрингер Шпаньол е издължено, с мощна костна система. Главата е с правоъгълна форма, с издължена зурла и относително наедрял нос, който е черен или кафяв. Ушите на Английски Спрингер Шпаньол са клепнали, с дълга украсяваща четина. Очите са овални и мрачно кафяви. Крайниците са относително дълги и доста мускулести.

Гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат. Козината на Английски Спрингер Шпаньол е копринено мека на пипане и е права, възможни са напълно леки талази. Козината на Английски Спрингер Шпаньол може да е бяла с шоколадово кафяво, черно-бяла, трицветна - кафяво с бяло и черно или златисто, както и едноцветна - бяла, черна или кафеникава. Ако козината е едноцветна, не се позволяват даже дребни петна или пръски. Смята се, че тези представители на породата Английски Спрингер Шпаньол, които са по-високи, са подобаващи за екстериорни изложения, а по-ниските - за помощници в лова.

Грижи за Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол има потребност от придвижване, по тази причина за него е най-добре, в случай че живее на двор. През нощта обаче Английски Спрингер Шпаньол би трябвало да спи в къщата, защото няма да понесе раздялата със стопанина и може да му е студено на открито.

Козината на Английски Спрингер Шпаньол би трябвало постоянно да се разресва, само че кучето от тази порода не би трябвало да се къпе по-често от три или четири пъти в годината, с цел да не пострада защитният пласт на козината. Ушите на Английски Спрингер Шпаньол постоянно би трябвало да се ревизират, с цел да не се допусне развиването на инфекции. Козината сред възглавничките на лапите на Английски Спрингер Шпаньол би трябвало да се подстригва.

За Английски Спрингер Шпаньол е най-добре, в случай че може да взе участие в лов, и то на терен с водоеми, където е в стихията си. Ако не може да му се обезпечи присъединяване в лов, е добре Английски Спрингер Шпаньол да взе участие в игри, които имитират лова. Кучетата от тази порода могат да живеят в апартамент, само че би трябвало постоянно да се разхождат на дълги дистанции.

Обучение на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е мъдро куче и доста елементарно се научава да извършва команди, изключително такива, които са свързани с лова. Английски Спрингер Шпаньол елементарно може да се научи да открива предмети и да ги носи на стопанина си. Английски Спрингер Шпаньол може да се образова след третия месец от раждането си, като се комбинира изрично условие на извършване на командите с лакомство и хвалба.

Хранене на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол може да се храни както с натурални артикули, по този начин и с висококачествени гранулирани или консервирани храни за кучета. Добре е да допълвате менюто на Английски Спрингер Шпаньол с витамини и минерали, които са нужни за здравето му и положителния му външен тип.

Не е добре да се дава на Английски Спрингер Шпаньол прясно мляко, тръбни кокали, сурова риба, пушени меса и колбаси, пушена риба, свинско и овнешко месо и техните субпродукти, пържено и мазно, пикантно и прекомерно солено, прекомерно горещо и прекомерно студено, сурови яйца, банани, грозде, бобови храни, зеле, тестени и захарни произведения.

Заболявания на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е податлив към затлъстяване, което може да повреди вътрешните му органи. Трябва да се внимава какво яде Английски Спрингер Шпаньол, изключително в случай че не получава опция постоянно да тича и да изразходва силата си. Английски Спрингер Шпаньол може да страда от прогресивна недоразвитост на ретината, а също по този начин към наследствени болести на нервната система. Английски Спрингер Шпаньол може да страда от дисплазия на лакетната става и от тазобедрена дисплазия.

Любопитни обстоятелства за Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е подготвен да играе със стопанина си когато и да е. Това мъдро и пламенно куче има потребност освен от физически, само че и от умствени извършения. Английски Спрингер Шпаньол е отзивчив и обществен и може да се оставя с дребни деца, защото в никакъв случай няма да ги нарани, даже те да прекалят с игрите си. Английски Спрингер Шпаньол доста обича да плува, тъй че когато му се дава тази опция, той ще е доста благополучен.

Недостатъци на Английски Спрингер Шпаньол

Ако Английски Спрингер Шпаньол не получава постоянно опция да изразходва големия си ресурс от сила, той може да прояви деструктивно държание. Английски Спрингер Шпаньол може дълго да лае, в случай че се оставя за доста време самичък.

Английски Спрингер Шпаньол не е подобаващ за възрастни хора, нито за хора, които нямат задоволително време за енергичния си домакински любим. Английски Спрингер Шпаньол може да избяга, в случай че се разхожда в града без мотив. Английски Спрингер Шпаньол може да прояви експанзия към непознати и не се схваща с котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР