Ангела Меркел направи последната си поява в ролята на канцлер

...
Ангела Меркел направи последната си поява в ролята на канцлер
Коментари Харесай

Ангела Меркел даде последната си федерална пресконференция

Ангела Меркел направи последната си поява в ролята на канцлер на Германия на лятната федерална конференция - традиция, проведена от Профсъюза на берлинските публицисти. Много от въпросите се концентрираха върху 16-годишната й работа, оповестява ``Дойче веле``, предава БГНЕС.

Канцлерът бе запитана къде ще бъде на 26 септември в 18:00 ч., вечерта, когато ще се проведат федералните избори. След малко съмнение тя сподели: " Още не съм мислила за това. Но ще имам някаква връзка със скъпата за мен партия``.

По време встъпителното си слово Меркел обърна внимание на две тематики: вредите от наводненията в Германия и пандемията. Тя приказва за " ужасната съсипия ", породена от наводненията, споменавайки 170-те души, които са починали досега. През последните дни канцлерът посети два пъти спешния район. ``Ще е належащо неизменност, с цел да се възстановят щетите``, сподели тя.

Относно пандемията от Covid-19 тя сподели, че " колкото повече са имунизираните, толкоз по-свободни ще бъдем още веднъж ". 

След встъпителното слово в продължение на 80 минути тя отговаряше по въпроси по разнообразни тематики. Обсъдено бе и по-нататъшното развиване на газопровода " Северен поток-2 " в Балтийско море, обстановката в Афганистан, спорът в Кипър и абсурдът с подслушването със софтуера ``Пегас`` и климатичните промени.

Меркел съвсем не загатна други немски политици по име. Единственият, който загатна, е Армин Лашет, ръководител на ХДС и неин евентуален правоприемник като канцлер. Меркел отхвърли обвиняването, че Лашет, който е и министър председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която бе мощно наранена от наводненията, се отнася надменно към опазването на климата.  Меркел загатна Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата COP26 в Глазгоу при започване на ноември, на която би трябвало да се реализира прогрес. Новото държавно управление на Германия ще би трябвало да се оправи с това след изборите за Бундестаг, акцентира канцлерът.

Меркел също обърна внимание на смисъла на съдействието в обществото, на построяването на политически мостове, които сега липсват и изрази своите терзания по тази тематика. Компромисите са ``съставна част от всяка демокрация``, бяха думите ѝ. В същия дух тя сподели, че е значимо да не се смесват обстоятелства с страсти: ``Фактите са си обстоятелства и на тях би трябвало да се обърне внимание``.

Накарая Меркел простичко приключи: " Бих желала да благодаря. За мен беше наслаждение ".

А по-късно повече от два месеца германците ще изберат идващия парламент - а дружно с него и идващия канцлер. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР