Ангажираността на служителите в България през 2017 г. е достигнала

...
Ангажираността на служителите в България през 2017 г. е достигнала
Коментари Харесай

Ангажираността на служителите у нас расте, най-голяма е в ИТ сектора

Ангажираността на чиновниците в България през 2017 година е достигнала 68%, сочи изследване на Aon. Това е най-високото равнище на индикатора в 11-годишната история на проучването.

Според методологията тази висока степен на ангажираност значи, че чиновниците предлагат компанията си като добър шеф, не търсят други благоприятни условия на пазара на труда и влагат доста повече, в сравнение с се чака от тях на работа всеки ден.

През 2017 година в изследването се включиха общо 56 компании, разпределени допълнително от 10 промишлености. Над 13 500 чиновници дадоха своето мнение за работата си и за своя шеф, а над 300 топ мениджъри оцениха фирмите, които управляват в България.

Най-ангажирани и тази година не престават да бъдат чиновниците от ИТ бранша, дружно с фармацевтичните компании и бранш Транспорт и Логистика.

Над 78% от работещите в тези три бранша споделят, че техният шеф има отлична известност в обществото и са по-склонни да я предлагат като положително място за работа. Това са секторите, в които чиновниците се усещат доста по-свободни сами да ръководят и да дефинират методите, по които да изпълнят заложените им задания.

Секторът за Аутсорсинг услуги в България и тази година заема една от последните позиции по повод ангажираност на чиновниците. За 2017 година спада фрапантно процентът на чиновниците в този бранш, които биха предложили своя шеф на близки и познати, които търсят работа. Тази година не повече от 29% от всички 2765 изследвани чиновници споделят, че тяхната компания е положително място за работа, спрямо предходната година, когато този % е бил 58%. В същото време единствено 36% от работещите в бранша мислят, че техният шеф съумява да задържи гениите си.

За 2017 година най-ниските равнища на ангажираност се следят при чиновниците сред 25 и 29 години, до момента в който най-младите (до 25 години) са най-ангажирани с резултат от 81%. Тяхното предпочитание да се потвърдят в работата си се добавя от напъните, които поставят работодателите да отговорят на техните високи упования. Един от аспектите, които най-вече вълнува младите чиновници, е опцията да учат на работното място, само че единствено 60% от запитаните споделят, че техният шеф им дава опция да вземат участие в разнообразни планове и да натрупат познания и умения.

Друго демографско разделяне, което проучва изследването, е годините стаж в компанията. От изследваните над 13 500 чиновници най-ниски равнища на ангажираност се следят при тези със стаж в компанията сред 3 и 5 години.

Те са минимум задоволени от опциите за кариерно израстване в компанията. Друг аспект от изискванията на работа, които са ниско оценени от групата на 3 до 5 години в компанията, е до какъв брой работодателите съумяват да им дават образования, с които да развият нужните им умения и пълномощия. Всъщност, едвам 43% се съгласяват, че компанията разполага с ефикасен развой, който да им помогне да разпознават вярно областите им за развиване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР