Ангажиментите на ЕС за постигане на 55% намаление на емисиите

...
Ангажиментите на ЕС за постигане на 55% намаление на емисиите
Коментари Харесай

В кои сектори се откриват нови работни места

Ангажиментите на Европейски Съюз за реализиране на 55% понижение на излъчванията на парникови газове спрямо равнищата от 1990 година до 2030 година ще бъдат позитивни за заетостта в Европейски Съюз, като ще доведат от основаване на 204 000 работни места, предвиждат от Eurofound.

Това е в допълнение към упования растеж на заетостта от 6,7 милиона чисти нови работни места сред 2019 година и 2030 година Въпреки това организацията предизвестява, че някои браншове и райони ще бъдат изключително отрицателно наранени.

Една от главните стратегически цели на Европейски Съюз е да подсигурява, че Европа ще стане първият климатично безпристрастен континент с нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година За постигането на тази цел политиците на Европейски Съюз одобриха през 2021 година пакета от политики Fit for 55, който съдържа междинни цели за декарбонизация, ориентирани към понижаване на излъчванията с 55% до 2030 година въз основа на равнищата от 1990 година

Според отчет на Eurofound за влияние върху заетостта в Европейски Съюз до 2030 година  отрицателните резултати върху заетостта са по-вероятни в някои централни и източни страни от Европейски Съюз, изключително Полша и Румъния, и райони с релативно висок дял служащи, които към момента работят в добивните промишлености.

Прогнозират се позитивни резултати върху заетостта в южноевропейските страни, изключително Испания и Италия, и райони с естествени дадености (вятър и слънце), развита инфраструктура за енергийна успеваемост и потенциал за произвеждане на съоръжение за възобновима сила.

С работни места както в подобряването на енергийната успеваемост, по този начин и в развиването на потенциала за възобновима сила, секторът, който евентуално ще се възползва най-вече във връзка с заетостта, е строителството. Ще има също нараснала претовареност в пазарните услуги, защото относителните цени благоприятстват смяна в структурата на стопанската система към „ по-чисти “ браншове, засилвайки преместването на заетостта към бранша на услугите.

Какви чиновници избират да наемат работодателите

Докато заетостта като цяло се планува да се усъвършенства към 2030 година, дребното нарастване на прогнозата за заетостта за пакета „ Fit for 55 “ нормално се случва в работни места с ниско и приблизително възнаграждение, които не изискват висше обучение.
 
 istock istock
Говорейки за отчета, Джон Хърли, старши проучвателен управител на Eurofound, отбелязва нуждата от необятен фокус на политиката, с цел да се извлекат изгодите от декарбонизацията, като в същото време се защитят тези, които биха могли да изгубят. „ Политиките, ориентирани към понижаване на излъчванията на парникови газове, ще имат друго влияние върху заетостта по браншове и специалности, увеличавайки търсенето за някои работни места и намалявайки го за други. Те би трябвало да работят ръка за ръка с политиките за обучение, образование и претовареност, с цел да приготвят служащи с нужните умения и пълномощия, с цел да допринесат за груповите старания за декарбонизация. “, добавя той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР