Анелия Нунева била спортна гордост на България в леката атлетикаПредседателят

...
Анелия Нунева била спортна гордост на България в леката атлетикаПредседателят
Коментари Харесай

Предложиха сестрата на Пламен Нунев за почетен гражданин на Русе

Анелия Нунева била спортна горделивост на България в леката атлетика

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, взаимно с ръководителя на непрекъснатата комисия по Младежта и спорта Елисавета Досева и общинските съветници Евгени Игнатов, Деян Недков, Айдоан Джалил и Мирослав Славчев, се сплотиха към предлагането спортната горделивост на България в леката атлетика Анелия Нунева да бъде удостоена със званието „ Почетен жител на град Русе “.

„ Предвид политическата и икономическа конюнктура в страната, считаме за належащо Общинският съвет да даде позитивен образец за слагане на тематика в дневния ред, друга от наболелите от години неразрешени въпроси и проблеми. "

Русе е прочут като градът на първите неща и тук безспорно са родени огромни гении, хора с оценки, достижения в друга област и най-важното – хора, които стимулират и въодушевяват останалите “ – с тези думи общинските съветници стимулират своя избор.

Съгласно процедурата по Наредба №17 за символиката на Община Русе, предлагането беше прегледано на председателски съвет и получи единомислещо поддръжка от всички присъстващи членове. А претекстовете са обвързани с множеството сполучливи спортни достижения, публичната активност и навършването на 60-годишна възраст на Анелия Нунева.

Припомняме, че Нунева има сребърни медали на 60 м - през 1984 година от Европейското състезание на закрито в Гьотеборг, през 1987 година в зала на Световното състезание в Индианаполис (САЩ) и на състезание в зала в Лиевен, Франция (1987); през 1986 година на Европейското състезание в Щутгард – на 100 метра и 4 х 100 м. Към тях има бронзов орден с щафетата 4 х 100 м през 1994 година на Европейското състезание в Хелзинки. И още. Анелия става първенец в „ Медисън Скуеър Гардън “ на 55 ярда. Тогава има предложение да остане в Съединени американски щати и да се състезава за локален клуб, само че отхвърля.

Анелия Нунева има неподобрен републикански връх на 200 м – 22,01 сек от 1987г.

Личните й върхове са:

50 метра – 6,12 сек. (1988 г.) – настоящ републикански връх

60 метра – 7,03 сек. (1987 г.) – настоящ републикански връх

100 метра – 10,85 сек. (1988 г.)

200 метра – 22,01 сек. (1987 г.) – настоящ републикански връх

Днес Анелия Нунева е един от основателите на обновения шампионат „ Младост “. Също по този начин е и състезателен шеф и ръководител на организационния комитет на интернационалното съревнование „ Пробег на свободния дух Русе – Гюргево “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР