Андрю Рот - кореспондент от Москва на в. Guardian, в

...
Андрю Рот - кореспондент от Москва на в. Guardian, в
Коментари Харесай

Обратният завой за зърнената сделка показва как Путин отстъпва пред общата съпротива

Андрю Рот - сътрудник от Москва на в. Guardian, в разбор за английското издание
В последна сметка Владимир Путин отстъпи. Изправен пред избора да блокира корабите, транспортиращи зърно от Украйна, или безмълвно да признае, че заканите му да направи това са били блъф, съветският президент реши да не разпалва още веднъж световната рецесия с храните.

Излизането на Кремъл от договорката, която разреши износа на украинско зърно през Черно море, бе подготвяно от седмици. Първо Русия заплаши, че ще изостави сделката, откакто детонация раздруса Кримския мост през октомври, и след това още веднъж след офанзивата с дронове по черноморския й флот предходната седмица.
Реклама
Но най-после, когато Москва напусна съглашението, бързо стана ясно, че тя няма проект. Когато Путин предприе позорен противоположен завой след съвещания с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, единствената отстъпка, която сподели, че е получил, бяха " писмени гаранции " от Киев.

" Самият Кремъл просто падна в капан, от който не знаеше по какъв начин да излезе. Зърнената договорка бе прекъсната, само че не беше ясно по какъв начин да спре износа на зърно. Нямаше метод с изключение на посредством военни средства, което не беше част от техния проект ", показва съветският анализатор Татяна Становая. Неогласени обещания към Русия може да са били дадени, в това число гаранции, които да й оказват помощ да изнася личната си земеделска продукция. И въпреки всичко решението на Кремъл значително демонстрира, че Путин може да бъде принуден да отстъпи, когато срещне опозиция. " Той знае по какъв начин да се отдръпна, в случай че е належащо ", обобщава Становая.

Сега западните водачи би трябвало да се концентрират върху това, което накара Кремъл да направи противоположен завой, когато изглеждаше, че съветският президент готви ескалация като метод да отклони вниманието от провалите на бойното поле. Украински представители настояват, че отстъплението на Москва е значим урок за Запада по отношение на опълчването на Кремъл.
Следващите кораби с украинска земеделска продукция ще се насочат към Сомалия, Джибути и Судан Източник: Reuters
" Руското изнудване отстъпва пред тези, които са по-силни и знаят по какъв начин ясно да заявят позицията си. Начинът да се омиротвори агресорът е да се показва допустима мощ ", разяснява съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.
Реклама
В този случай съветските дейности също по този начин рискуваха да разгневят водачите в Африка и Близкия изток, с които Путин пробва да реализира по-близки дипломатически връзки. В известието за подновяването на договорката от сряда Ердоган съобщи, че идващите кораби с украинска земеделска продукция ще се насочат към Сомалия, Джибути и Судан.

Случката осветли дейностите на турския президент - районен противник на Путин, който се трансформира в една от главните фигури в договарянията за войната. Ердоган изигра и водеща роля в размяната на пандизчии, при която Москва освободи основни украински командири от металургичния цех " Азовстал " в Мариупол. Преди това Кремъл бе декларирал, че възнамерява евентуално да ги екзекутира след боен арбитражен съд.

Докато Русия става все по-изолирана в интернационален проект, дипломатически и стопански въздействието на Турция очевидно се усилва. " Бях загатнал, че Анкара може да има последната дума в този случай, само че не чаках тя да има толкоз огромно въздействие върху Путин ", показва Андрей Сизов, началник на компанията за проучване на земеделските пазари SovEcon. И добавя: " Наистина се чудя каква е тайната на Ердоган ".
Свързани публикации Износът на зърно от Украйна се чака да стартира до дни макар съветските провокации 26 юли 2022, 17:07 Турция: Русия и Украйна реализираха " базова " договорка за блокираното зърно 14 юли 2022, 15:53 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР