Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски,

...
Андрий Ермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски,
Коментари Харесай

Украйна иска среща с Орбан

Андрий Ермак, шеф на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че желае да провежда среща сред украинския и унгарския водач на фона на опълчването на Будапеща на предлагането за започване на договаряния за участие на Киев в Европейския съюз, заяви „ TVP World ”.

Ермак сподели, че е разговарял с унгарския министър на външните работи Петер Сиярто за допустима среща сред Зеленски и унгарския министър-председател Виктор Орбан, откакто Орбан и неговата партия „ Фидес “ обществено се опълчиха на започването на договаряния за участие.

Ермак написа в Telegram, че двамата са се съгласили " да работят за установяване на подобаваща дата за такава среща ".

Сиярто съобщи, че Будапеща е отворена за такава среща, " само че тя има смисъл единствено в случай че има късмет срещата да има позитивен резултат ".

" За тази цел са нужни сериозна подготовка и предварителни разисквания ", се добавя в унгарското изказване.

На срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица е належащо единомислещо утвърждение, с цел да се пристъпи към договаряния за участие на Украйна и някогашната руска република Молдова, както предлага Европейската комисия. 21 месеца след нахлуването на Русия в Украйна Киев вижда в участието в Европейски Съюз основна стъпка към доближаване със Запада.

Ермак, който сега е във Вашингтон с украинска делегация, обсъждаща американската помощ за Киев, съобщи, че Украйна " разчита на позитивно решение " от срещата на Европейски Съюз.

Орбан предизвести, че водачите на блока може да не съумеят да реализират консенсус за започване на договаряния за участие с Украйна и съобщи, че този въпрос не би трябвало да бъде включен в дневния ред на срещата на върха.

В Брюксел се надигнаха неприятни усеща към унгарския министър председател, откакто по време на 13-годишното си ръководство той се сблъска с проблеми, свързани с правата на хомосексуалистите и мигрантите, както и с по-строгия държавен надзор върху съдилищата и медиите. Милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария са замразени.

В парламентарна резолюция на неговата ръководеща партия се споделя, че разширението на Европейски Съюз " би трябвало да остане справедлив развой, учреден на правила и резултати ".

" Началото на договарянията за участие с Украйна би трябвало да се основава на консенсус сред държавите-членки на Европейски Съюз... Условията за това през днешния ден не са налице. "

„ Фидес “ съобщи, че водачите на Европейски Съюз би трябвало да създадат задълбочена оценка на това по какъв начин възможното участие на Украйна ще се отрази на политиките на доближаване и на селското стопанство в границите на блока, от които по-бедните членове на Европейски Съюз, в това число Унгария, са измежду главните бенефициенти.

Миналата година притокът на украинско зърно в Европейски Съюз провокира митинги от страна на фермерите в Източна Европа, а полски водачи на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна, призовавайки Европейски Съюз да възвърне разрешителните, ограничаващи преноса на украинските съперници.

Орбан ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж на 7декември, преди срещата на върха, заяви ръководителят на пресслужбата му./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР