Андрей Канчелскис беше една от първите чуждестранни звезди на Острова

...
Андрей Канчелскис беше една от първите чуждестранни звезди на Острова
Коментари Харесай

Андрей Канчелскис: Не знаех с кой отбор от Манчестър подписвам през 1991 година

Андрей Канчелскис беше една от първите задгранични звезди на Острова при започване на 90-те. Ето какво ни показа крилото за покоряването на музикалните ранглисти с Манчестър Юнайтед и за времето, когато напсува Алекс Фъргюсън:

Не знаех в кой клуб от Манчестър отивам. Летях за Англия през 1991, а никой не ми сподели с кой тим ще подпиша! Попитах сътрудника си и той просто ми отвърна: " Отиваш в Манчестър, не знам клубът... "

Осъзнах, че към този момент съм състезател на Юнайтед едвам когато ме закараха до " Олд Трафорд ".

 Матео Дармиан е най-слабият състезател на Юнайтед съгласно почитателите на клуба
Феновете на Юнайтед споделиха тежката си дума: Дармиан е най-слаб!

Любимец №1 пък е Давид Де Хеа

Трябваше незабавно да си купя бутонки. Срещнах за първи път Алекс Фъргюсън, а той ми сподели, че на следващия ден ме желае на игрището за подготовка. Не чаках да ме извикат още на идващия ден... даже не си бях взел обувките за футбол. Обиколих няколко магазина, само че изборът беше ужасяващ. Предлагаха неприятни модели, а положителните не ми ставаха. Играх ужасяващо в първата си контрола, до момента в който се сдобия с съответни. Все отново, ми предложиха контракт.

Юнайтед не беше изключително известен в Съюз на съветските социалистически републики. Нямаше доста информация за британския футбол, когато бях дребен. Разбира се, знаех за Манчестър Юнайтед - Денис Лоуд, Боби Чарлтън, Мат Бъзби и Джордж Бест, само че през 1991 съвсем всички обсъждаха Ливърпул. Тогава " мърсисайдците " преобладаваха. Съвсем скоро това се промени, а аз бях горделив, че съм част от смяната.

 Снимка 348017
Източник:

Англия бе като учебно заведение. Имаше толкоз доста новости - нрав, храна, език, да караш в другата лента. Животът на Острова беше доста по-различен. Футболът - не. Преди това играех в Динамо (Киев) на Валери Лобановски. Един от най-големите треньори за времето си. Той постановяваше 4-4-2 с две крила, също като Фъргюсън.

 Златан Ибрахимович си тръгнал от Манчестър Юнайтед поради отпадането от Шампионската лига
Златан Ибрахимович си тръгнал от Манчестър Юнайтед поради отпадането от Шампионската лига

Това допусна неговият сътрудник

Веднъж нарекох Фърги " Шотландско коп*ле " - не съзнателно. Новите ми съотборници ме " учиха " на британски. На една от първите ми тренировки ми споделиха израза. Това беше нормална задявка и при нас - учихме бразилците в Русия да споделят " м*йната ти ". За мое благополучие Фъргюсън се засмя на незнанието ми. Всички се заливаха от смях.

Трябваше да спечелим Лигата през 1991/92. Бяхме на върха цялостен сезон, само че в края му загубихме прекалено много точки против Лутън, Уест Хем и Ливърпул. Спечелихме последния мач с Тотнъм на " Олд Трафорд ", а след края му сър Алекс влезе в съблекалнята ни и сподели: " Страхотен сезон. Не се тормозете, ще спечелим идващия ". Беше прав.

 Снимка 348018
Източник:

Също по този начин трябваше да вземем требъл през 1994. Спечелихме по-ценните титли (Висшата лига и Купата на Футболната Асоциация), само че паднахме от Астън Вила на " Уембли ". Спомням си доста добре този край за Купата на Лигата, тъй като бях изпъден за игра с ръка.

 Манчестър Юнайтед желае Артуро Видал
Специалния упорства за Артуро Видал

" Червените дяволи " оферират 48 млн. евро на Байерн

След ритника на Ерик Кантона против почитател на Крисъл Палас през 1995 в съблекалнята цареше гробовно безмълвие. Никой не смееше да промълви. Беше доста тежък миг. Всички знаехме, че ще последва тежка глоба за Ерик. Той просто загуби надзор. Случва се от време на време. Спомняте си какво направи Зинедин Зидан във финала на Световното състезание (б.р. 2006).

Бях №1. По това време тимовете издаваха свои лични песни. Правихме го в Евертън и Рейнджърс. В Юнайтед песента ни " Come on you reds " доближи до топа на чартовете. Годината е 1994.

 Снимка 348019
Източник:

Играх за 3 страни през 90-те - Съюз на съветските социалистически републики, Общността на самостоятелните страни (ОНД) и Русия. На ЕВРО `92 Съюз на съветските социалистически републики се беше разпаднал и играх за Оперативно-наблюдателно дело. Нямахме народен химн и беше доста необичайно. След това избрах да представям Русия, а не Украйна, където съм роден. Хората там злословиха доста за решението ми. Украйна не се класира на Мондиала през 1994 и 6-ма футболисти избрахме да играем за " сборная ".

 Мино Райола: Юнайтед взе на ниска цена Погба, Реал даваше двойно
Мино Райола: Юнайтед взе на ниска цена Погба, Реал даваше двойно

" Колкото повече порастват парите от телевизионни права, толкоз по-големи заплати заслужават играчите "

Фърги се опита да ме накара да остана в Юнайтед през 95-та. Решението ми да си потегли беше голяма неточност. Все отново, след моето овакантяване Дейвид Бекъм стартира да играе. Ако не го бях сторил, може би, никой нямаше да чуе името Бекъм!

 Снимка 348014
Източник:

Арсенал ме искаше, само че Юнайтед бе безапелационен: " Няма късмет ". Все отново, по това време не бе признато да преминеш в директния си съперник за купата. Отидох в Евертън, а първите ми 2 гола бяха против Ливърпул при успеха ни на " Анфийлд " (2:1 през 1995). Специален миг за мен, тъй като триумфирахме в Мърсисайдското дерби. Аз съм късметлия. Вкарвал съм и в Манчестърското, както и в " Старата компания " (б.р. огромният конфликт на Глазгоу).

Спечелих купата на " Селтик парк " с фланелката на Рейнджърс през 1999. Беше брилянтно. Неописуема наслада. Феновете полудяха.

Превод: Красиан Митев

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР