Андреас Костал Още по темата Дотук инвестицията е 32 млн.

...
Андреас Костал Още по темата Дотук инвестицията е 32 млн.
Коментари Харесай

Андреас Костал: Приходите ни в България ще достигнат 180 млн. евро

Андреас Костал

Още по тематиката
Дотук инвестицията е 32 млн. евро, а след пет години проектът е за инвестиции от още 100 млн. евро и оборот на двете български предприятия от 180 млн. евро

Най-големите компании в страната остават по-скоро консервативни във връзка с потреблението на притеглен запас

Девет милиарда лева е цената на създадената продукция през 2016, което е с 500 млн. лева повече от 2015 година

Производството на автомобилни съставни елементи ще продължи да се усилва през идващите години

Поредната инвестиция в бранша за автомобилни съставни елементи стана факт при започване на август, откакто немската Kostal откри завода си в Пазарджик. Това е второто индустриално дружество на фамилния производител на лостове и модули за кормилни уредби в България след фабриката в Смолян, която беше открита през 2011 година Инвестицията в новия цех е 12 млн. евро, а общо до момента компанията е вложила в страната 32 млн. евро. За откриването на завода в България пристигна и изпълнителният шеф и притежател Андреас Костал, който беседва с " Капитал " за тактиката на фамилната група.

Какви са проектите за бизнеса ви в България след новата инвестиция?

Планираме след няколко години да достигнем общо 2700 чиновници в новия ни цех в Пазарджик, както и в Смолян. Ще запазим достигнатия потенциал от 1000 души в Смолян, а в Пазарджик ще наемем 1700 души, като сега броят им е към 320 души. До края на тази година те ще доближат 500, а поставената цел от 1700 в Пазарджик ще е реалност през 2022 година Всъщност имаме още една дребна локация - в София, където работи наш център за разработки в региона на софтуера и електрониката. Там имаме 65 експерти, които също планираме да увеличим. Сред тях има разработчици, инженери и други специалисти. Те работят взаимно с сътрудниците освен в Германия, само че и в целия свят.

Колко завода и центрове имате в целия свят?

Имаме над 40 местоположения в 17 страни. В някои страни имаме по няколко, както е в България. От този брой към 20 са индустриални предприятия.

Какви са упованията ви за приходите от активността си в България през идващите години? За производството в Пазарджик създадохте обособена компания - " Костал България аутомотив "...

Да, производството в Смолян, Пазарджик и развойният център в София са в обособени сдружения, само че гледаме на тях като една обща активност. Очакваме да достигнем доходи от към 180 млн. евро до пет години от целия ни бизнес в България.

Какви са упованията ви за бранша за автомобилни съставни елементи в България, където навлизат от ден на ден задгранични компании?

Смятам, че страната ви ще продължи да притегля вниманието на доставчиците на съоръжение в промишлеността. Стартирахме през 2011 година и считаме, че имаме малко преимущество преди тези компании, които занапред навлизат.

В момента в България се сблъскват две философии за този бранш - едната твърди, че той ще е сполучлив единствено в случай че притегли огромен автопроизводител, който да открие цех тук. Другата пък счита, че многочислените и непрекъснато увеличаващи се снабдители на съставни елементи са задоволителни за нашата стопанска система. Какво е вашето мнение по този въпрос?

Вече имате Great Wall. Личното ми мнение е, че в случай че погледнем размерите на страната и популацията, един автопроизводител е задоволителен. А и, почтено казано, не се нуждаете от колос, защото в други страни в района към този момент има, на които се доставя от България. Вашият плюс е, че тук има условия за производители на огромни елементи, които се вграждат непосредствено в колите. Тези компании имат извънредно комплицирана логистика и България е подобаваща за тях. Така че в тези случаи не се нуждаете от автопроизводител. Да, той ще сътвори доста работни места, само че компаниите за съставни елементи тук също основават доста.

Андреас Костал със чиновниците на новия цех в Пазарджик. Очакванията на мениджъра саброят им да доближи 1700 в града до 2022 година

Фотограф: Надежда Чипева Какво е мнението ви за трудовия пазар в България?

Една от повода да спрем да се разширяваме в Смолян беше, че достигнахме лимита на привличане на квалифицирана работна ръка там. Затова и взехме решение да влагаме в Пазарджик. Смятам, че имаме доста добър късмет да наемем още доста положителни експерти. Ако съдим по молбите за работа, сме уверени, че ще достигнем 500 квалифицирани чиновници до края на годината, и не виждам аргументи да не достигнем и поставената цел от 1700 души в Пазарджик до 2022 година Естествено с увеличение на конкуренцията в района може да ни бъде по-трудно. Доколкото знам, към 5000 души от Пазарджик пътуват, с цел да работят в Пловдив. Ако успеем да притеглим най-малко дребна част от тях (не желая да крадем хора от други компании), ще реализираме задачите си.

Имате ли инженери в Пазарджик?

Да, по поддръжка и съоръжение, само че в самата индустриална част нямаме. Обучаваме част от новите си чиновници в Смолян, както и в завода ни в Чехия, който отговаряше за разширението тук.

Първият клиент на завода в Пазарджик е Audi

Фотограф: Как фамилна компания като вашата остана сполучлива в толкоз конкурентна промишленост като автомобилната?

Като фамилна компания имаме едно главно изискване - би трябвало сами да финансираме разширението на бизнеса си от личните си кешови потоци. Подобно изискване може и да бъде спирачка за растежа ни, само че до момента не ни е пречило да изпълняваме поставените цели за агресия. Вярваме и влагаме в нововъведенията и новаторските артикули, с цел да се разграничаваме от останалите. Още едно нещо, което беше доста значимо за нас в предишното и съгласно мен ще остане и в бъдеще - доста рано излязохме от Германия. Това се наложи, тъй като искахме и желаеме да сме покрай клиентите в Азия, Америка и Европа. Глобализацията ни разреши да обслужваме клиентите си с еднакъв механически стандарт, решение и качество в целия свят. Точно тук изостават от нас съперниците ни.

Вие сте четвърто потомство управител в фамилната ви компания. Какво бихте посъветвали фамилните бизнесмени, които в този момент стартират подобен бизнес?

Фокусирайте се върху опциите да генерирате приходи, които ще ви разрешат да финансирате сами растежа си и да останете самостоятелни. Така ще можете да преследвате цели и тактики, в които сами вярвате. Според мен това е и доста значим отличаващ фактор в фамилните компании. Не ми се постанова всяко тримесечие да се изправям пред акционерите (които са от моето семейство, по този начин или иначе), с цел да рапортувам и да извинявам свои решения. Вместо това стигаме до съгласие с една дребна група хора от фамилията ми, с които решаваме, че желаеме да преследваме дадена тактика, в която имаме вяра. Тя може и да не се изплати незабавно, само че в бъдеще ще донесе изгоди.

Естествено при подобен метод на взимане на решения, може да има и неточности. Но по този начин решенията се взимат бързо и защото става въпрос за фамилни пари, понижава рискът от рискови ходове.

И другият ми съвет за фамилната компания е хората от фамилията да влизат в нея единствено в случай че в действителност желаят. Да не бъдат принуждавани да се занимават с нея, тъй като е неприятно и за тях, и за фамилния бизнес.

Баща ви принуждавал ли ви е да работите в Kostal?

Не, това беше едно от нещата, с които съгласно мен той се оправи ужасно като родител и управител - той сподели на мен, брат ми и сестра ми, че това е просто една опция пред нас, само че ние би трябвало да решим сами. И ни напомни, че даже да желаеме да се занимаваме с това, няма гаранции, че ще го вършим добре и ще имаме нужния опит и квалификации да сме сполучливи.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР