Анджело Бадаламенти е човекът, на когото дължим едни от най-уникалните

...
Анджело Бадаламенти е човекът, на когото дължим едни от най-уникалните
Коментари Харесай

Благодарим за музиката Анджело Бадаламенти

Анджело Бадаламенти е индивидът, на който изискуем едни от най-уникалните кино мелодии на нашето време. Ще го запомним с дългогодишното му съдействие и другарство с режисьора Дейвид Линч.

В допълнение към обширната си кино кариера, актьорът с класическо обучение композира и тематична ария за Олимпийските игри за шампионата в Барселона през 1992 година Дългият лист на актьори, с които Бадаламенти работи е работил, включва имената на Дейвид Боуи, Пол Маккартни, Orbital, Pet Shop Boys, LL Cool J, Макъл Джексън, Роберта Флак и Нина Симон, както и Лайза Минели.

 
               

Роден в Бруклин, Ню Йорк, Бадаламенти учи комбинация, валдхорна и пиано в Eastman School of Music и Manhattan School of Music, където получава магистърска степен. Следвайки класическото си образование, той работи пет години като преподавател по музика в Дайкър Хайтс, Бруклин, като в същото време прекарва лятото като пианист за представления.

Анджело Бадаламенти стартира работа в киното с музиката си за „ Закон и хаос “ и „ Войната на Гордън “. През 1986 година той е нает от младия Дейвид Линч да бъде вокален треньор на Изабела Роселини за „ Синьо кадифе ”. Бадаламенти в последна сметка записва музиката на кино лентата, написа Mysteries of Love с Линч и даже се появява на екрана в сцената на пиано бара.  Стартирали тогава, околните професионални връзки на двамата през годините стават все по-силни, като това е един тип „ трамлин ” за композитора, с помощта на което той работи освен за  филми и планове на Линч, само че и с доста други изтъкнати режисьори.

Бадаламенти е с доста номинации за влиятелни награди и е почетен с " Грами " за тематиката си към ефирен сериал " Туин Пийкс ". Албумът със саундтрак от Туин Пийкс е доближава златен статус в 25 страни. Композиторът получи и наградите  Independent Spirit и  Saturn за Twin Peaks: Fire Walk With Me и премията Anthony Asquith на BAFTA за музиката си за „ Удобни непознати ” на Пол Шрейдър.

 Бадаламенти получава както премията за композитор на годината през 2005 година, по този начин и премията за изцяло творчество през 2008 година от филмовия фестивал във Фландрия: Световните награди за саундтрак. През лятото на 2011 година е отличен на филмовите и телевизионни награди ASCAP в хотел Бевърли Хилтън в Лос Анджелис. Там, в същата бална зала, където всяка година се организират премиите " Златен глобус ", му бе връчена премията " Хенри Манчини " за изцяло творчество и той извърши онлайн определени от него творби.

С какво ще запомним Анджело Бадаламенти - неговите композиции се отличават със своята „ фина драма, настойчив звук и потапяща природа ”, както написа Resident Advisor. “ Включвайки детайли от поп, ембиънт музика и джаз, аранжиментите му бяха минимални, само че надълбоко прочувствени, постоянно събуждайки носталгия, блян и непривързаност по едно и също време. Неговата тематика от Twin Peaks е повлияла на актьори от целия музикален набор ”.

В изявление за  той споделя, че обичаната му музикална тематика от Туин Пийкс "  е „ Темата на Лора Палмър ” и за него е „ изумителен ” метода, по който е написана.

”Дейвид пристигна в дребния ми офис против Карнеги хол и сподели: „ Имам концепция за шоу „ Северозападен проход “. Спомням си, че споделих: „ Това звучи като нещо, което съм чел в прогимназията “, разказва Бадаламенти.

И  продължава: „ Той седна до мен на клавиатурата и сподели: „ Не съм снимал нищо, само че все едно си в тъмна гора с бухал на назад във времето и облак над луната и клоните на дърветата се поклащат доста нежно … ” Започнах да натискам клавишите за началния акомпанимент на “Twin Peaks Love Theme ”, тъй като това беше звукът на тази мрачевина. Той сподели: „ Красиво обезпокоено момиче излиза от гората и върви към камерата… “ Пуснах звуците, които той въодушеви. „ И тя се доближава и доближава кулминационна точка и... “ Продължих с музиката, до момента в който той продължаваше историята. Дейвид беше замаян, както и аз.  Беше наежен от неспокойствие и имаше сълзи в очите! ”

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР