Андерс Ослунд, шведски икономист, старши научен сътрудник в Атлантическия съвет

...
Андерс Ослунд, шведски икономист, старши научен сътрудник в Атлантическия съвет
Коментари Харесай

Русия трябва да плаща репарации

Андерс Ослунд, шведски икономист, старши теоретичен помощник в Атлантическия съвет и създател на " Крони капитализмът на Русия: пътят от пазарна стопанска система до клептокрация ", в коментар за " Project Syndicate ".
Докато войските на съветския президент Владимир Путин в Украйна са затънали на едно място, украинските сили започнаха да си възстановяват територии. Министерството на защитата на Украйна разгласява ежедневни отчети за това какъв брой военни активи е изгубила Русия. Три седмици след съветската инвазия министерството счита, че 15 600 съветски бойци са били убити - толкоз, колкото Съветският съюз губи за девет години война в Афганистан. Украинците настояват, че са унищожили 40% от 120-те съветски батальонни тактически групи, ситуирани в Украйна. Руската войска наподобява е покрай точката си на изкривяване и не е изключено да може да бъде прогонена от Украйна.

Въпреки че е прекомерно рано да се афишира каквато и да е победа, не е прекомерно рано да стартираме да мислим какво да създадем за Украйна откакто съветските сили си тръгнат. След двете предходни национални мобилизации на Украйна - Оранжевата гражданска война през 2004 година и Евромайдан през 2014 година - инерцията за промени бързо изчезна. Този път Западът би трябвало да направи повече, с цел да помогне на Украйна да прекоси финалната линия, както направиха Полша и други страни след 1989 година

Безразборните бомбардировки на Русия на цивилни цели и сходни терористични тактики доведоха до големи загуби. Икономическият консултант на украинския президент Владимир Зеленски Олег Устенко пресмята, че вредите за страната му към този момент надвишават 100 милиарда $ - рационална преценка, макар че към момента не може да бъде тествана. Виенският институт за интернационалните стопански проучвания дефинира разноските за възобновяване на окупирания Донбаски район на 22 милиарда долара; а украинските корпоративни искове пред Постоянния трибунал в Хага възлизат на към 10 милиарда $. Всичко това са искания към Руската федерация, която би трябвало да бъде принудена да заплаща репарации на Украйна.
Реклама
За благополучие заплащането на репарациите е изцяло допустимо. Страните от Г7 рационално взеха решение да замразят валутните запаси на съветската централна банка в границите на съответните си юрисдикции. Тези средства са обилни и възлизат на към 400 милиарда $. Сега те могат да бъдат иззети - посредством националното законодателство във всяка страна - на основанието, че Путин прави закононарушения против човечеството и закононарушения против мира.

Престъпленията на Русия не са под въпрос. На 16 март най-висшият съд на Организация на обединените нации, Международният съд в Хага, постанови с 13-2 гласа (с противоречие на представителите на Русия и Китай), че Русия " неотложно би трябвало да прекрати военните интервенции, които стартира на 24 февруари ". А по-рано този месец Общото заседание на Организация на обединените нации изиска с голямо болшинство Русия " неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли всички свои военни сили от територията на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници ". Постоянното участие на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации не й дава имунитет от интернационалното право. Както вярно уточни президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, Путин е " военнопрестъпник ".

В отговор Путин упреква Съединени американски щати и Европейския съюз в несъблюдение на " отговорностите си към Русия " поради замразяването на интернационалните валутни запаси на Руската федерация. Явно той желае светът да има вяра, че това " закононарушение " е съпоставимо с неговата нападателна война - с хилядите й неоправдаеми убийства, закононарушения против човечеството и военни закононарушения.

Придържайки се към интернационалното право, страните - членки на Г-7, би трябвало да разгласят желанието си да изземат съветски активи и ясно да дадат на Кремъл да разбере, че ще би трябвало да заплати за всичко, което унищожава в Украйна. Колкото повече вреди предизвиква, толкоз повече средства ще бъдат удържани от сметките му. След това тези пари би трябвало да бъдат използвани по подобаващи канали в интерес на Украйна.
Реклама
За тази цел Г7 може да сътвори Администрация за развиването на Украйна (UDA) и да избере контролен съвет, който да подсигурява положително ръководство. В UDA би трябвало да са включени всички уместни за обстановката другарски интернационалните играчи - Европейски Съюз, Съединени американски щати, Обединеното кралство, Канада, Международния валутен фонд, Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка и Организация на обединените нации. Русия и нейните съдружници би трябвало да бъдат останат на открито.

Тази конструкция следва да има няколко функционалности, първата от които е застрахователна. Украинските държавни организации, компании и физически лица ще предявят застрахователни искове на стойност милиарди долари за унищожено имущество. Вместо да бъдат излъчени на частни и интернационалните застрахователни компании, тези искове би трябвало да бъдат ориентирани към новата администрация. В противоположен случай никой в Украйна няма да може да получи застраховка с години. Рисковете - и надлежно таксите - биха били непостижими.

След като либийски сътрудници слагат бомба върху аероплан, който се взривява над Локърби, Шотландия, през 1988 година, Либия в последна сметка се съгласява да заплати 2.7 милиарда $ отплата на фамилиите на жертвите. Агресивната война на Русия в Украйна попада в същата категория: това е терористична офанзива, единствено че в пъти по-голям мащаб. А с прецедента от Локърби към този момент можем да преценим какви компенсации ще дължи Русия на украинските си жертви (или техните семейства).

Украйна също ще се нуждае от самобитен проект " Маршал " за реконструкцията на унищоженото. Преди войната Зеленски набра известност измежду украинците с акцията си за пътното строителство - извънредно нужна стратегия за вложения в инфраструктура, която в този момент ще е нужна повече от всеки път. UDA би трябвало да подкрепя тези старания и да обезпечи богато финансиране за автомагистрали, пристанища, летища, железопътни линии и други форми на сериозна инфраструктура.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Право 3 Start Up 1 Start Up 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама
Администрацията също би трябвало да дава отговор за публичните поръчки, защото това обичайно е най-големият източник на корупция в Украйна. За благополучие, Украйна към този момент е създала отлична електронна система, ProZorro, с цел да усъвършенства прозрачността и да подсигурява, че парите се употребяват по предопределение. За да се укрепи честното ръководство на средствата, всички правни разногласия би трябвало да бъдат изпращани на интернационален арбитраж (обикновено в Хага или в Стокхолм).

Но Украйна не може да успее, в случай че бизнес средата в страната не се усъвършенства. Следователно следвоенната интернационална поддръжка ще би трябвало да бъде обвързана със постоянни институционални промени. Първата стъпка би трябвало да бъде реформирането на самото държавно управление, с цел да стартира да действа обикновено. Основният приоритет е да се откри господство на закона и да се укрепят правата на благосъстоятелност посредством промяна на правосъдната система, прокуратурата и службите за сигурност. Друг приоритет е да се разпродадат хилядите държавни компании, които пораждат корупция и разхищаване на обществени среда, и да се вкара вярно корпоративно ръководство в останалите.

И най-после, ще са нужни промени и финансиране в помощ на обществения бранш на Украйна - от опазване на здравето до обучение. Въпреки че човешката цена на войната на Путин е неизчислима, икономическата е. Каквато и да е общата сума, Русия би трябвало да поеме сметката.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР