Анатоли Станев настоява за засилване скоростта на обработка на камионите

...
Анатоли Станев настоява за засилване скоростта на обработка на камионите
Коментари Харесай

Областният на Русе e недоволен от бавната обработка на тировете на Дунав мост

Анатоли Станев упорства за усилване скоростта на обработка на камионите от румънска страна

Предприемане на незабавни ограничения за справяне с километричните тапи, които се образуват от чакащи камиони да преминат от България в Румъния при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ при Русе изиска регионалният шеф Анатоли Станев от посланика на северната ни съседка в София Н. Пр. Бръндуша Предеску. В срещата взе участие и посланикът на България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков.

Станев упорства за усилване скоростта на обработка на камионите от румънска страна. Такова заричане той получи преди месец от управляващите в Гюргево след поредност от диалози и срещи на място с тях и в реалност към този момент близо втора седмица всички налични трасета за камиони на вход Румъния, където се обработват документите на тежкотоварните коли, работят. Осигурени са пет ленти за камионите, като самият граничен надзор се реализира на две гишета. Същинският проблем обаче е в това, че при влизане в Румъния работят едвам два от общо четири планувани кантара за камионите, което се оказва извънредно незадоволително. Пробно е пуснат трети кантар на границата, като все още се организират разнообразни проби и калибриране на оборудването. Очаква се напълно скоро и то да стартира да действа непрекъснато. Това ще докара до доста ускорение на процеса по прекосяване на камионите от България в Румъния. Четвъртият кантар е в развой на създаване.

Според регионалния шеф напъните на институциите от двете страни на реката би трябвало да бъдат фокусирани върху предприемането на краткосрочни ограничения за решаването на казуса. „ Стратегическата визия е извънредно нужна, само че казусът е, че по този начин постоянно единствено се набелязват ограничения в бъдещето, а въпросът продължава да съществува и никой не подхваща нищо за неговото краткотрайно решение или даже облекчение по някакъв метод “, разяснява още Станев. „ Изграждането на втори мост над реката при Русе и построяването на буферни паркинги е извънредно належащо. Лошото е, че това са действия, които лишават доста време, а ние не разполагаме с такова. Живеем в Европейския съюз, това, което се случва тук не е редно “, добави още регионалният шеф. В идващите седмици се планува той да се срещне на място с румънските си сътрудници, като най-вероятно в срещата ще вземат участие и двамата посланици.

Припомняме, че по самодейност на регионалния шеф Анатоли Станев бяха свикани няколко съвещания на институции, имащи отношение по решение на казуса с чакащите камиони в региона на границата и бе взето решение за основаване на краткотрайна организация на придвижването, с която се не разрешава изчакването и прекъсването на тежкотоварни моторни транспортни средства в сектор от малко над 700 метра по пътя сред Русе и Мартен и по-точно в сектора сред кръстовището на Дунав мост и това на Индустриалната зона. Освен знаци, направени от Община Русе, на място има и непрекъснато дежурни екипи на пътна и гранична полиция, представители на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, както и БГТОЛ, които управляват процеса и съблюдават за избягването на тапи. До това решение се стигна след поредност от митинги и то бе взето за обезпечаване опция на хората за обикновено напредване до и от работа.

Същевременно с цел да се понижат опашките от изчакващи транспортни средства в региона на граничния пункт, камиони се стопират на територията на община Бяла, както и в прилежащи области – Велико Търново и Стара Загора. Готовност за осъществяване на сходни дейности има и на територията на област Разград. Тази мярка се ползва при нужда и на процедура съставлява механизъм на национално равнище, който в известна степен се контролира от съответните регионални шефове.

В срещата при регионалния шеф участваха още дипломати от двете задачи, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР