Анализатори предупреждават, че докато светът е съсредоточен върху продължаващите войни

...
Анализатори предупреждават, че докато светът е съсредоточен върху продължаващите войни
Коментари Харесай

Тлеещите конфликти, които могат да избухнат през 2024

Анализатори предизвестяват, че до момента в който светът е концентриран върху продължаващите войни в Украйна и Газа, невиждан брой евентуално " пагубни " спорове остават под радара.

По-рано този месец International Rescue Committee (IRC) разгласява своя лист за наблюдаване на изключителните обстановки за 2024 година, в който са посочени 20-те страни с максимален риск от утежняване на сигурността. На тези страни се падат към 10% от международното население, само че към 70% от разселените хора, както и почти 86% от международните филантропични потребности.

През октомври Организация на обединените нации пресмята, че над 114 млн. души са разселени вследствие на войни и спорове по света. Сега тази цифра евентуално е по-висока, написа в собствен разбор CNBC и цитира президента и основен изпълнителен шеф на IRC Дейвид Милибанд, който декларира:

„ За доста от хората, на които служи организацията ни, това е най-лошото време, защото излагането на климатични опасности, безнаказаността във от ден на ден конфликтни зони и спираловидно възходящият държавен дълг се сблъскват с намаляващата интернационална поддръжка ".

" В заглавията на вестниците през днешния ден с право доминира рецесията в Газа. Има основателна причина за това - сега това е най-опасното място в света, където можеш да бъдеш граждански ", декларира Милибанд, само че е безапелационен:

" Въпреки това описът за наблюдаване е жизненоважно увещание, че други елементи на света също са в пламъци, заради структурни аргументи, свързани с спорове, климат и стопанска система. Трябва да сме в положение да се оправим с повече от една рецесия едновременно. "

По-рано този месец Изабел Арадон, шеф по проучванията в  International Crisis Group, декларира пред CNBC, че смъртните случаи при спорове в международен мащаб са най-високите от 2000 година насам.

" Всички червени флагове са налице, а на всичкото от горната страна липсват средства за разрешаване на спорове. Има доста геополитическа конкуренция и по-малко вкус за разрешаване на тези смъртоносни спорове ", прибавя тя.

Судан

Номер едно в листата за наблюдаване на IRC е Судан, където през април 2023 година избухнаха сражения сред две военни фракции, а мирните договаряния с интернационално ходатайство в Саудитска Арабия не доведоха до решение.

Конфликтът към този момент се е увеличен в " широкомащабна градска война ", която притегля " минимално " интернационално внимание и съставлява сериозен риск от разпространяване в района ”, считат от IRC. 25 милиона души имат незабавна филантропична потребност, а 6 милиона са разселени.

Силите за бърза поддръжка, ръководени от военачалник Мохамед Хамдан Дагало (известен като Хемедти) и за които се твърди, че са подкрепяни от ОАЕ и либийския пълководец Халифа Хафтар, разшириха многостранната си атака от епицентъра на спора в столицата Хартум, оставяйки следи от хипотетични зверства в западния район на Дарфур.

Продължаващата война в централната част на Судан се чака да провокира и по-нататъшно всеобщо изселване на хора от региони, държани преди този момент от формалните судански въоръжени сили.

Арадон показва, че наред с продължаващия риск от нови всеобщи жестокости в Дарфур съществува и опцията за " цялостен етнически спор ", който да притегли още въоръжени групировки от района.

" Мирните начинания сега са доста лимитирани. Ясно е, че на световно равнище има доста разпръскване и по тази причина обстановката в Судан е една от тези, при които не мисля, че сега има задоволително сериозен ангажимент на високо равнище за договаряния за преустановяване на огъня ", споделя тя.

Анализаторите считат, че бежанският поток към прилежащите Южен Судан и Етиопия, които сами по себе си са наранени от вътрешни спорове, последствията от изменението на климата и извънредно тежките стопански условия ускоряват рисковете от разпространяване на казуса от Судан.

Демократична република Конго, Руанда

Хаотичните избори в Демократична република Конго предходната седмица сложиха единствено началото на нов избирателен цикъл, който ще продължи до 2024 година на фона на нестабилна конюнктура.

Гласуването беше белязано от огромни закъснения в изборните секции, като някои от тях не съумяха да отворят през целия ден, а гласуването продължи до четвъртък в някои региони на голямата богата на минерали страна с 44 млн. регистрирани гласоподаватели.

Няколко претенденти от опозицията желаят анулиране на изборите, което е следващ спор след акцията, белязана от принуждение, в която 18 претенденти оспорваха водачеството на настоящия президент Феликс Чисекеди.

Частичните предварителни резултати сочат, че Чисекеди има забележителна преднина във вота, а във вторник държавното управление забрани митингите против резултатите, за които приканиха петима опозиционни претенденти.

Политическите разтърсвания се случват на фона на продължаващия въоръжен спор в източната част на страната и необятно публикуваната беднотия и предшестват нови районни избори при започване на идната година.

Вероятното дълготрайно оборване на резултатите, подбудено от отдавнашните съмнения на фрагментираната съпротива на Чисекеди по отношение на независимостта на изборната комисия, може да провокира нов спор с последствия за целия район, считат анализаторите.

" Много сме загрижени за риска от сериозна рецесия. Още през 2018 година видяхме по какъв начин оспорването на вота беше огромен проблем, само че в този момент на всичкото от горната страна имаме и бунтовниците М23, подкрепяни от Руанда, които ускоряват сраженията и се доближават до град Гома ", изяснява Арадон.

Твърди се също по този начин, че прилежаща Руанда е разположила войски в Източно Конго, с цел да окаже директна военна поддръжка на М23, което подклажда напрежението сред Кигали и Киншаса и стимулира генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш неведнъж да показва угриженост по отношение на риска от " директна борба ".

Комбинацията от раздробена и изпълнена с съмнение политическа конюнктура, продължаващо въоръжено въстание и извънреден социално-икономически напън трансформират района в удобна почва за спор през идната година.

Мианмар

Гражданската война в Мианмар е в ход, откогато военният прелом през февруари 2021 година и последвалото брутално потушаване на митингите против преврата провокираха ескалация на дългогодишните въстания на етнически въоръжени групи в цялата страна.

Правителствените сили са упреквани в безразборни бомбардировки, а анализаторите се притесняват, че напрежението може да се ускори през 2024 година, защото етническите въоръжени групи и силите на съпротивата са постигнали обилни триумфи в северната част на страната.

В момента военните на Мианмар са изправени пред провокациите на съюз от три етнически въоръжени групировки в северната част на щата Шан, дружно с една от най-големите въоръжени групировки в страната в северозападния район Сагаин и по-малки съпротивителни сили в щата Кая, щата Ракхайн и около границата с Индия на запад.

" За първи път от десетилетия насам военните ще би трябвало да се борят с многочислени, решителни и добре въоръжени съперници по едно и също време на няколко терена. През идващите седмици те може да удвоят бруталните си старания за превръщане на хода на борбата, в това число тактиката " изпепелена земя " и безразборните бомбардировки ", се споделя в оценката на последния отчет CrisisWatch.

Сахел

През последните няколко години в страните от Сахел са осъществени голям брой военни преврати, частично в отговор на нарасналата неустойчивост, защото държавните управления се борят да се оправят с ислямистките протести, които се популяризират в целия район.

Сахел обгръща полусухия пояс на Северна и Централна Африка сред пустинята Сахара и саваните и включва Буркина Фасо, Камерун, Чад, Гамбия, Гвинея, Мавритания, Мали, Нигер, Нигерия и Сенегал.

През последните три години Мали, Нигер, Буркина Фасо, Гвинея и Чад претърпяха преврати и сериозна неустойчивост. Арадон разяснява, че проблемите със сигурността са се задълбочили от последствията от гражданската война в Либия на север, вследствие на което потокът от оръжия се е преместил на юг, с цел да достави въоръжените групировки в страни, в които огромна част от популацията е в " периферии, които се усещат подценени ".

" Този повсеместен подтекст на сигурност, при който популацията се усеща подценено, плюс лесния достъп до оръжия, в действителност сътвори възходящ риск за сигурността в района на Сахел и недоволството на това население се усилва ", прибавя тя.

Наред с изброените спорове, специалистите показват сериозна угриженост и по отношение на евентуални огнища на въоръжени спорове в Хаити, Гватемала, Етиопия и Камерун, както и по отношение на добре документирания риск от китайско навлизане в Тайван и неговите световни геополитически последствия.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР