Анализ на Методий Иванов за Война и мир Френското предложение

...
Анализ на Методий Иванов за Война и мир Френското предложение
Коментари Харесай

Докога националните ни интереси ще са обект на „сделки“?

Анализ на Методий Иванов за „ Война и мир ”

" Френското предложение за РСМ е извънредно положително за България ", съобщи пред Нова телевизия водачът на Демократична България Христо Иванов. Знаейки, че негово мнение в тази ситуация не е задоволително меродавно, той се опита да внуши на феновете, че по този начин били мислели всички дипломати от партиите, с които бил разговарял и това било „ общото мнение “. Което обаче надалеч не е правилно, тъй като редица анализатори към този момент показаха подводните камъни в обсъжданите документи.

Христо Иванов манипулира и като споделя, че и съгласно министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска това предложение било положително – уви, тя регистрира като триумф на българската дипломация единствено обстоятелството, че е било признато настояването ни за вкарване на българите в конституцията преди започването на договарянията (а не директно преди финала им, както искаше Скопие). Тя регистрира, че е реализиран прогрес, само че има още работа и проблеми, които не са позволени – позицията ни за езика не е предпазена, няма и задоволително гаранции за осъществяването на настояванията ни, изключително за осъществяването на Договора от 2017 година Как тогава можем да приемем, че това е добре за нас?

Фактите са, че все още няма информация по какъв начин наподобяват предвижданите в предлагането едностранни декарации за езика и двустранния протокол, обвързван с осъществяването на Договора от 2017 година Този протокол е основен – в случай че в него РСМ се ангажира със периоди, съответни параметри и механизми за надзор на осъществяването и този протокол влезе в преговорната рамка, единствено тогава би било триумф за нас и европейска гаранция за нашите условия. Няма я също пътната карта и проекта за деяние на Скопие и следва те да бъдат показани обществено. Дефакто това предложение е „ котка в чувал “ и само крайно безотговорни национал-нихилисти могат на база на наличната информация да настояват, че то е положително и да молят за неговото приемане.

Наред с това, дано отдадем на елементарен пропуск, а не на предумишленост и поети задължения обстоятелството, че Христо Иванов не обелва и дума за потребността българските дипломати в действителност да довършат своята работа и да договорят нужните корекции на работния вид на предлагането, преди то да бъде прегледано и утвърдено на съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители, в който вземат участие представители на всички 27 страни. Това е нещото, от което би имало действителна изгода и което би подсигурило отбраната в цялостна степен на нашите ползи. Това е комплицирана и виновна задача, която не може да става пленник на конюнктурните ползи на външни сили и сложени от тях ултимативни периоди. Особено в сегашния извънредно под напрежение миг, в който България е погълната от вътрешнополитически рецесии и проблеми – евентуално рухване на държавното управление, неприет бюджет, висока инфлация, война в прилежаща страна и други

Но очевидно има сериозна атака за незабавно одобрително гласоподаване в Наросното заседание на „ френското предложение “, тъй като в паралелно изявление по БНТ неговата съпартийка Антоанета Цонева излага операцията, че българските ползи са предпазени, заради прецедента „ междудържавни двустранни връзки да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен развой “.

Истината обаче е, че ползите ни не са въобще предпазени в целокупност, тъй като няма категорично включване на всички претенции от протокола 4+1, а действително са заложени единствено 2 от тях – за вписването на българите в конституцията на РСМ и за ограничение на езика на ненавист и дискриминирането (без конкретика). Не са упоменати категорично казусът с отхвърли на Скопие да обективизира историята и да спре фалшификациите, смяната на учебниците и табелите, реабилитирането на жертвите на комунизма. За езика се планува подписването на някакви едностранни заявления, които очевидно са в мултиперспектива посока, тъй като другояче щеше да е единствено една взаимна декларация, надлежно това няма да е в наш интерес.

В предходно свое изявление пък Христо Иванов стигна до такава степен да каже, че „ това е най-хубавата договорка, която можем да получим “. Безкрайно омерзително и срамно изявление от страна на български политик, за който явно всичко е договорка, всичко е въпрос на спорене и на пари – отстояването на националните ползи, престижа на България на интернационалната сцена, ориста на българите в Северна Македония. Но за едно е прав – по-добра „ договорка “ няма да получим, до момента в който разчитаме на търгаши и национал-нихилисти. Защото същинските водачи не стоят със скръстени ръце и наведени глави в очакване „ да получат “ следващата мижава порция, а се борят с всичките си сили да реализират мечтаното от народа си, да съумеят да наложат на другите своите цели, да защитят правдивата си идея и да запазят достолепието на страната си. Защото като най-малко това изискуем на предците си, които са отдавали живота си за българската идея.

В умозаключение дано разгледаме една от последните опорки на софийските македонисти –
че в този момент просто трябвало да пуснем РСМ да стартира договарянията, пък след това сме щели да можем в самия развой неведнъж да им постановяваме отново несъгласие, в случай че не извършват изискванията ни. Само че техният любим Кирил Петков преди ден сподели тъкмо противоположното – ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОСЛЕДВАЩО ВЕТО НЕ съдебна експертиза ПРЕДВИЖДА (което „ инцидентно “ съответствува с желанието на Стево Пендаровски, Буяр Османи и сие). Нека го цитираме:

„ Европейският съюз дава опция да подсигурява правата на българите в Северна Македония през явен механизъм, че РСМ не стартира договарянията си за Европейския съюз, преди да се смени конституцията. Първата стъпка за започване на Северна Македония по пътя на преговорния развой, това се назовава първата междуправителствена конференция, тя да стартира, откакто те са трансформирали конституцията си. Но трансформират ли си конституцията, България да не може да ги спре отново, те пък от тяхна страна да им се подсигурява, че ние няма да си измисляме по едно изискване всеки 6 месеца. “

Това негово изявление опонира и на мнението, изказано от Цонева, че „ договарянията за присъединение може да бъдат спрени във всеки един миг, в който се види несъблюдение на контракта. “

Кирил Петков в действителност е изцяло прав, тъй като теоретично ние можем на всяка преговорна глава да слагаме несъгласие, стига единствено да имаме нужните причини. Повечето глави обаче нямат нищо общо с нашите претенции – митнически съюз, стопански съюз, обществена политика, енергетика, земеделие, статистика, рибно стопанство, околна среда, финансов надзор и така нататък

Реално доста дребна част от изискванията ни, и то вероятно, ще може да бъде наранена само в главите Образование и образование, Регионална политика, Външни връзки и Основни положения. Но нищо съответно или значително няма да можем да пожелаваме в хода на пеговорите, в случай че категорично още в този момент не бъдат включени настояванията ни в своя цялостен размер в преговорната рамка.

На ход са политиците – виновните, не сделкаджиите. Предстоят ни динамични дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР