Амриканското министерство на финансите съобщи на 16 април, че Виетнам,

...
Амриканското министерство на финансите съобщи на 16 април, че Виетнам,
Коментари Харесай

Виетнам, Швейцария и Тайван не са валутни манипулатори

Амриканското министерство на финансите заяви на 16 април, че Виетнам, Швейцария и Тайван са надхвърлили праговете за евентуални валутни операции, според признатия през 2015-а търговски закон на Съединени американски щати, само че все пак се въздържа да ги уличи публично за манипулатори по различен американски закон. 

В първия си шестмесечен отчет за валутната търговия, квалифициран от ведомството на Джанет Йелън, министерството заяви, че ще стартира " интензивни съвещания " с Тайван и ще организира сходни диалози с Виетнам и Берн откакто администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп дефинира последните две страни за манипулатори през декември 2020-а. 

Екипът на министър Йелън разгласи, че Тайван, Виетнам и Швейцария са надхвърлили през 2020-а избраните през 2015-а валутни предели: двустранни търговски остатъци със Съединени американски щати от над 20 милиарда щ. долара; валутни интервенции, надхвърлящи 2% от БВП; излишци по световните настоящи сметки над 2% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки тези находки обаче финансовото министерство счита, че няма задоволително доказателства по закона от 1988-а, че трите страни са манипулирали валутните си курсове, с цел да получат комерсиално преимущество или да избегнат корекции на разплащателните си салда. 

Официален представител на щатското финансово ведомтво разясни, че констатациите в отчета са взели под внимание големите деформации на комерсиалните и финансовите потоци, провокирани от пандемията от COVID-19 и фискалните и парични политики на държавните управления в отговор на провалите от болестта. Експертът прибавя, че " резултатите евентуално са щели да бъдат малко по-различни " в естествени условия, в това число за трите стопанства, надхвърлили лимитите. По оценка на финансовото министерство, здравната рецесия ще продължи да оказва въздействие върху позициите на настоящата сметка и през идната година, тъй като възобновяване е по-бързо в някои стопански системи и изостава в други.

Визираните интензивни съвещания включват официални диалози, при които от Виетнам, Тайван и Швейцария да се изиска да разработят проекти със характерни ограничения за решение на казуса с подценяването на валутите им и с външните несъответствия. Тези договаряния ще оказват помощ на американските финансисти да дефинират аргументите, заради които трите им търговски патньори организират огромни интервенции на валутните пазари. 

Берн отхвърли оценките на щатското финансово министерство и отхвърли да е взел участие в каквито и да било форми на валутни операции. 

Американците показват, че нито един от другите едри търговски сътрудници на страната им не нарушават критериите на законите от 1988-а или 2015-а за валутни нарушавания. Те упорстват Китай да усъвършенства прозрачността във връзка с предприеманите валутни интервенции, на политиката на режима за ръководство на валутните курсове, на връзката сред централната банка и валутните интервенции а държавните кредитни институции и на активността на пазара на офшорни юани. 

Идентифицирани са 11 страни, които са сложени в " Списъка под наблюдаване " за валутните им практики: Китай, Япония, Южна Корея, Германия, Ирландия, Италия, Индия, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Мексико. Всичкит те без Ирландия и Мексико, попадат в доклада пред конгреса от 2020-а. 

Валутните пазари реагираха неенергично на отчета на американското министерство на финансите, като швейцарският фрак леко поскъна, а мексиканското песо поевтиня нищожно. По оценка на анализатори находките могат да окажат прочут напън върху Виетнам и Берн, само че по никакъв метод няма да отклонят Националната банка на Швейцария от свръхщедрата й парична политика. Експерти разясняват, че констатациите на администрацията звучат като че ли не желаят да обидят тези сътрудници, които ще играят най-важната роля в обуздаването на Китай. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР