Ами май жените ще отсрамят България на тази олимпиада...Такова предположение

...
Ами май жените ще отсрамят България на тази олимпиада...Такова предположение
Коментари Харесай

Жените отсрамват българския спорт вече почти две десетилетия

" Ами май дамите ще отсрамят България на тази олимпиада... "

Такова съмнение изрази с необятна усмивка олимпийската вицешампионка в стрелбата с пневматичен револвер от 10 м Антоанета Костадинова при прибирането си от Токио предходната седмица. И е доста права състезателката от Търговище, и не напълно. Защото дамите в действителност отсрамват България освен на XXXII летни игри, а изобщо на най-големия състезателен конгрес през последните близо две десетилетия.

В японската столица 35-годишната Костадинова извоюва 225-ия орден в олимпийската история на страната ни, а след нея боксьорката Стойка Кръстева, боркините Тайбе Юсеин и Евелина Николова, каратистката Ивет Горанова и ансамбълът по художествена гимнастика донесоха 226-ия, 227-ия, 228-ия, 229-ия и 230-ия. Слаба разтуха за мъжката чест на нацията ни е, че от тези оценки едвам 1/4 са извоювани от дами - представителките ни от нежния пол имат 63 медала на олимпиади (общо летни и зимни).

Но тъжната истина е, че славните дни на българските мъже в надпреварите под петте преплетени кръга се трансформират във все по-избледняващ спомен. Някога емблема за мощ, воля, темперамент, несклоняем дух - през последните десетилетия все по-малко наши състезатели от мощния пол намират място в международния хайлайф, а

 

триумфите им на олимпийските игри на практика изчезнаха

 

Благодарение на живелия в София швейцарски преподавател по гимнастика Шарл Шампо България взе участие още на първите модерни игри - в Атина през 1896 година След това страната ни се показва на още три летни и три зимни олимпиади с напълно мъжки тимове - надлежно в Париж `24, Амстердам `28 и Берлин `36 и в Гармиш-Партенкирхен `36, Санкт Мориц `48 и Осло `52.

Дебютът на българската жена на олимпийски игри е през лятото на 1952 година в Хелзинки (където Борис Георгиев-Моката печели въобще първия български орден - бронз в бокса). Във финландската столица вземат участие 9 наши състезателки - 8 гимнастички и една лекоатлетка - Цветана Берковска. Все отново мъже печелят всичките 32 медала за България (включително 7 златни) на първите пет олимпиади, в които имаме и дамско наличие (Хелзинки `52, Мелбърн `56, Рим `60, Токио `64, Мексико `68).

Българският пробив за нежния пол на олимпийския конгрес е сбъднат едвам на игрите в Мюнхен `72. Тогава Диана Йоргова (скок на дължина) и Йорданка Благоева (скок на височина) извоюват сребърни оценки, а Иванка Христова (тласкане на гюле) и Василка Стоева (мятане на диск) взимат бронзови в леката атлетика.

Първите златни медали за България, извоювани от дами, пък са от идната олимпиада. В Монреал `76 с исторически трофеи побеждават Иванка Христова (гюле) и два именити тандема в българското гребане - Светла Оцетова и Здравка Йорданова в двойка скул и Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева в двойка без рулеви.

Въпреки това огромните звезди на българския спорт в тези времена са все

 

мъже, чиито имена звучат стряскащо и през днешния ден

 

- Боян Радев, Петър Киров, Норайр Нурикян... Към оня миг България е завоювала общо 75 олимпийски медала, от които единствено 12 са на женския фронт.

При идващите си две появи на лятна олимпиада страната ни печели с един орден повече, в сравнение с всички предходни игри, взети дружно - общо 76 оценки в Москва `80 и Сеул `88 (в Лос Анджелис `84 не участваме от взаимност с Съюз на съветските социалистически републики, бойкотиращ форума в САЩ). На зимните игри в Лейк Плесид `80 пък Иван Лебанов извоюва първия и единствен за дълго време български олимпийски орден от " белите " спортове - в ски бягането.

През 80-те приносът на дамите към този момент става по-осезаем, като 23 от медалите ни в Съветския съюз и Южна Корея са извоювани в женски дисциплини - т.е. съвсем 1/3. По това време изгряват звездите на Стефка Костадинова, Йорданка Донкова, Таня Богомилова, Ваня Гешева, Весела Лечева. И техните имена още тогава са синоним на спортна популярност, паралелно до величия като Петър Лесов, Янко Русев, Христо Марков, Ивайло Маринов, Атанас Комшев...

И по този начин стигаме до времената след така наречен демократични промени, довели до последователното цялостно обезличаване на мъжкия спорт в България и изместването на фокуса на вяра за положително показване напълно към нежния пол. Самият факт, че от осемте издания на летните олимпийски игри след 1990 година страната ни е спечелила общо 73 медала (включително актуалните шест), е задоволително сладкодумен за цялостния декаданс на спорта у нас. А като се добави, че всички 5 медала от зимните игри в края на ХХ и началото на XXI век бяха извоювани от дами (Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина и Евгения Раданова),

 

картинката става напълно тъжна за мъжките дисциплини

 

Последните огромни герои на българския спорт от мощния пол блеснаха през 90-те години и при започване на новото хилядолетие. Николай Бухалов и Иван Иванов " позлатиха " българското присъединяване в Барселона `92, Даниел Петров и Валентин Йорданов взеха трофеи в Атланта `96 (заедно със Стефка Костадинова), Гълъбин Боевски, Армен Назарян и Таню Киряков победиха в Сидни 2000 (заедно с Тереза Маринова и Мария Гроздева), а Милен Добрев стъпи на най-високото ходило в Атина `04 (заедно с Мария Гроздева).

Именно починалият щангист от Пловдив, отишъл си без време едвам на 35 години през 2015-а, е последният български мъж, станал олимпийски първенец. Преди 17 години. Изобщо последният наш състезател от мощния пол, заслужил орден на най-големия състезателен конгрес, пък е боксьорът Тервел Пулев, спечелил бронз в Лондон `12. Преди 9 години.

От игрите в Пекин `08 насам България е спечелила всичко на всичко 17 медала, от които 13 са заслуга на дами, в това число последните четири олимпийски трофеи - на Румяна Нейкова в гребането на скиф в Китай и на Ивет Горанова в каратето, на Стойка Кръстева в бокса и на ансамбъла по художествена гимнастика в Япония. Освен това Токио 2020 се трансформира във втората поредна олимпиада, на която оценки за страната ни завоюваха единствено дами.

В Рио `16 това бяха Мирела Демирева (сребро в скока на височина), Елица Янкова (бронз в борбата) и ансамбълът (бронз в многобоя). Сега са " бронзовите " Тайбе Юсеин и Евелина Николова,  " сребърната " Антоанета Костадинова и " златните " Ивет Горанова, Стойка Кръстева и квинтетът Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова.

А мъжете... На този стадий мъжете могат единствено да се възхищават. И да натрупат спортна завист, която вероятно да се материализира в Париж `24.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР