Ами ако този дядо се окаже пълен кретен“, запита Евгений

...
Ами ако този дядо се окаже пълен кретен“, запита Евгений
Коментари Харесай

След нападките срещу Путин: Пригожин трябва да внимава какъв чай пие

„ Ами в случай че този дядо се окаже цялостен глупак “, запита Евгений Пригожин преди дни. Той не загатна имена, само че съветските анализатори незабавно се сетиха за кого приказва – съветският президент Владимир Путин. По-късно обаче шефът на „ Вагнер “ отхвърли да е имал поради съветския президент и даде доста образци за това кой може да е въпросният „ дядо “.

Истината обаче е, че през последните няколко седмици Пригожин доста натрапчиво насочва рецензии към Кремъл и съветският хайлайф, обвинявайки ги, че „ Вагнер “ не могат да продължат да се бият в Бахмут. Добре съгласуван сюжет ли е това, или мъжът, прочут като „ готвачът на Путин “ прекрачи алената линия?

 Снимка: БГНЕС/EPA/VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Дразненето или предизвикването на съветския президент Владимир Путин е рискова игра, която постоянно приключва с тропот, най-често самоубийство в някоя дача. След нахлуването на Русия в Украйна темпото на мистериозни смъртни случаи на видни руснаци се форсира, като минимум седем съветски олигарси са изгубили живота си при странни условия, а група публични лица срещнаха прибързано гибелта, пишe Джейми Детмър за POLITICO.

Той си задава въпросът:

Идва ли времето, в което и Пригожин ще падне от някой прозорец или ще се разболее, откакто е отпил хубава чаша чай?

Детмър отбелязва, че някои руснаци „ са падали от прозорците си “ за доста по-малки прегрешения от това, да нападат намерено Путин.

Във видео, оповестено онлайн, Пригожин допусна, че Путин остава уверен, че съветската инвазия в Украйна ще приключи със славна победа за Москва.

„ Ако се окаже прав, Бог да благослови всички. Но какво да прави държавата… в случай че се окаже, че този дядо е цялостен глупак? “ попита той.

По-късно той твърди, че съобщи, че не е имал поради съветския цар. Подобно на своя съдружник, чеченския водач Рамзан Кадиров, паравоенният необут внимава да заобикаля всяко директно неодобрение на Путин в честите си прояви на яд и отрицание към съветските генерали и техните военни тактики, като в същото време приканва за ескалация и потребление на нуклеарни оръжия с ниска мощ. Но до момента в който Кадиров се успокои през последните седмици, Пригожин не го направи.

Когато двамата ускориха взаимно недоволствата си против висшето военно управление предходната година, представителят на Кремъл Дмитрий Песков меко означи пред кореспонденти в Москва, че „ ръководителите на райони имат право да показват своята позиция “. Въпреки че по-късно той предизвести, че до момента в който „ сериозните гледни точки сега са в границите на закона … границата е доста, доста тънка. “

Кадиров наподобява разбра намека, само че Пригожин – не

 Снимка: Twitter

Той продължи да враждува с висшето управление като от нападки единствено към министъра на защитата, мина към офанзива против съветския водач, който в действителност му даде опция да оперира с „ Вагнер “.

Връзките на Пригожин с съветския водач датират доста преди Путин да стане президент. Двамата стават другари в Санкт Петербург през 90-те години, когато Путин е изгряваща политическа звезда и основен асистент на Анатолий Собчак – първия постсъветски кмет на града и бивш противник на Борис Елцин. По това време Пригожин има доста ръце в джобовете на много хора и е съсобственик на доста бизнеси в разнообразни браншове, в това число строителство, маркетинг и хазарт.

Някои кореспонденти, които са наблюдавали Пригожин от десетилетия обратно, считат, че хазартът може да е бил това, което в началото е събрало двамата, защото Путин е бил ръководител на надзорния съвет за хазарта, когато Пригожин е желал да отвори първите казина в града. Но каквито и да са събитията на първата им среща, връзката се оказва потребна и за двамата.

Пригожин се облагодетелства от доходоносни държавни контракти за кетъринг, хранене на възпитаници и държавни чиновници и доставка на храна за съветската войска. И на собствен ред той беше потребен в осведомителната война на Кремъл, неговите тролове на Агенцията за интернет проучвания, разпространяващи дезинформация и опитващи се да повлияят на изборите в чужбина – в това число президентската конкуренция през 2016 година в Съединени американски щати, както и политически събития в Европа и Африка.(

 Снимка: БГНЕС/EPA/MAXIM SHIPENKOV

Междувременно неговата група „ Вагнер “ е употребена като инструмент на съветската външна политика, доставяйки войски за неприятни интервенции освен в Украйна, само че и в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер – в доста случаи даване на военна помощ на автократите за потушаване на протестите. Интервенции, които, що се отнасяе до Кремъл, в никакъв случай не се бяха случвали.

Някои съветски опозиционни водачи подозират, че Путин е бил благополучен, че Пригожин и други ултранационалисти приканват за все по-екстремни дейности, с цел да държат западните водачи нервни – неизказаният подтекст следва фразата „ внимавайте какво си пожелавате “, защото

Русия без Путин може да значи Русия на Пригожин

В края на краищата Леонид Волков, шеф на кабинета на арестувания опозиционен водач Алексей Навални, разказа Пригожин като „ най-опасния нарушител в обкръжението на Путин “.

Но други, като Михаил Ходорковски, подозират, че Пригожин играе двойна игра и се „ готви за живот след Путин “, позиционирайки се за това, което ще се случи по-късно. А дали думите му към съветския водач, че е  глупак, не прави упоритостите му още по-ясни, рискувайки непосредствен конфликт на скорост с тротоар? Само времето ще покаже, написа Джейми Детмър за POLITICO.

Засега „ провагнеровското отразяване на съветските медии не е стихнало “, означават проверяващите публицисти Андрей Солдатов и Ирина Бороган. Те считат, че Пригожин към момента има поддръжката на съветското военно разузнаване ГРУ, въпреки и евентуално не на нейната разследваща организация ФСБ. Те пишат, че неговите „ повтарящи се офанзиви против двамата висши военни водачи наподобяват толкоз изключителни “, че единствено персоналната поддръжка на Путин наподобява ги изяснява.

„ Путин прибягва до все по-неортодоксални способи за преодоляване на генералите. Но още по-важна е ролята на „ Вагнер “ като контраст на армията “, настояват те.

Може би е по този начин, само че в случай че различен ултранационалистически съдружник в последна сметка бъде взривен, като Владлен Татарски, който срещна преждевременната си гибел в кафене един път и евентуално към момента, благосъстоятелност на Пригожин и ръководено от някогашния му шурей – това може да значи, че

часовникът тиктака и за самия Пригожин
 Снимка: Twitter

По-рано тази седмица някогашната съветска държавна журналистка Марина Овсяникова, която стачкува в националната телевизия против войната, се присмя на Путин, като сподели, че „ няма задоволително Новичок “, с цел да се отърве от критиците си.

Но сигурно ще има разполагаем флакон за Пригожин… когато му пристигна времето, написа Джейми Детмър.

 

Етикети: ВагнерВладимир ПутинЕвгений Пригожин

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР