Ами ако КОВИД-19 никога не изчезне?Според експерти е възможно някаква

...
Ами ако КОВИД-19 никога не изчезне?Според експерти е възможно някаква
Коментари Харесай

Ами ако К-19 никога не изчезне? Предполагат, че ще стане "поредното животно в зоопарка"

Ами в случай че КОВИД-19 в никакъв случай не изчезне?

Според специалисти е допустимо някаква вариация на болестта да остане измежду хората с години. Но по какъв начин ще наподобява то за в бъдеще е по-неясно.
Ще бъде ли в последна сметка коронавирусът, който към този момент лиши живота на над 2 милиона души по света, премахнат чрез световна имунизационна акция сходно на едрата шарка? Ще се изплъзват ли рискови нови разновидности на имунизациите? Или вирусът ще се задържи дълго време, трансформирайки се в лека тягост, нещо като елементарната простуда?

В последна сметка вирусът, прочут като SARS-CoV-2 ще стане просто " следващото животно в зоопарка ", присъединявайки се към другите заразни заболявания, с които човечеството се е научило да живее, предвижда доктор Ти Джейкъб Джон, който учи вирусите и е управлявал напъните на Индия в битката с полиомиелита и ХИВ/СПИН.
Никой обаче не знае сигурно. Вирусът еволюира бързо и в разнообразни страни се появяват нови разновидности.
Рискът от тези нови разновидности беше бележит, когато компанията " Новавакс " откри, че имунизацията й не работи задоволително добре против мутиралите разновидности, циркулиращи във Англия и Южна Африка. Колкото повече вирусът се популяризира, съгласно специалисти, толкоз по-вероятно става нов вид да стане кадърен да се изплъзва на сегашните проби, лекувания и ваксини.

Засега учените са единомислещи за непосредствения приоритет: да бъдат имунизирани колкото се може повече хора допустимо най-бързо. Следващата стъпка е по-неясна и зависи най-много от силата на имунитета, даван от имунизациите и естественото заразяване, и от това какъв брой дългогодишен е той.

" Ще бъдат ли хората чест обект на повторни инфекции? Все още не разполагаме с задоволително данни, с цел да знаем ", сподели Джефри Шаман, който учи вирусите в Калифорнийския университет. Подобно на доста откриватели той счита, че възможностите са дребни имунизациите да дават пожизнен имунитет.

Ако хората би трябвало да се учат да живеят с КОВИД-19, естеството на това взаимно битие зависи освен от това какъв брой дългогодишен е имунитетът, само че и по какъв начин еволюира вирусът. Всяка година ли ще мутира доста, изисквайки годишно имунизиране като грипът? Или ще се появява на всеки няколко години?
Въпросът за това какво следва е привлякъл вниманието на Джени Лавин, вирусолог от Университета " Емори ", която е създател на наскоро излязла публикация в списание " Сайънс ", прогнозираща относително оптимистичен процес: откакто множеството хора се срещнат с вируса или посредством имунизация, или посредством превозване на инфекцията, патогенът " ще продължи да циркулира, само че ще провокира най-вече лека форма на заболяването ", като елементарна простуда.
Докато имунитетът, добит от други коронавируси като тези, които предизвикват елементарна простуда или ТОРС, или MERS, отслабва с течение на времето, признаците при реинфекция всекидневно са по-леки от първото заболяване, сподели Отар Бьорнстад, съавтор на публикацията в сп. " Сайънс " и откривател на вирусите в Пенсилванския щатски университет.

" Възрастните не демонстрират изключително тежки признаци, в случай че към този момент са се срещали (с вируса) ", съобщи той.
Направеното в научната публикация предугаждане се основава на разбор на това по какъв начин другите коронавируси са се държали с течение на времето и допуска, че SARS-CoV-2 продължава да еволюира, само че не бързо или коренно.

Грипната пандемия от 1918 година може да предложи насоки за хода на КОВИД-19. Този патоген е вирус H1N1 с гени, произхождащи от птици, а не ковид. По това време няма ваксини. Американският център за надзор и предварителна защита на болесттите пресмята, че една трета от международното население се заразява. В последна сметка, откакто инфектираните хора или умират, или развиват имунитет, вирусът стопира да се популяризира бързо. По-късно мутира в по-малко вирулентна форма, която съгласно специалистите продължава да циркулира сезонно.

" Много постоянно наследници на грипните пандемии стават по-леките сезонни грипни вируси, които претърпяваме от доста години ", сподели Стивън Морз, който учи вирусите в Колумбийския университет.
Все още не е ясно по какъв начин бъдещите разновидности на SARS-CoV-2 ще оформят траекторията на настоящето заболяване.
От всичките над 12 милиарда дози ваксина, които ще бъдат създадени за 2021 година, богатите страни са изкупили към 9 милиарда, а доста от тях имат разновидности да купят и още. Това неравноправие е опасност, тъй като ще докара до това по-бедните страни да чакат по-дълго за ваксини, а в същото време заболяването ще продължи да се популяризира и да убива хора, сподели Иън Маккей, вирусолог от Куинсландския университет.
Това, че някои ваксини наподобяват по-малко ефикасни против новите варианти на ковид, е обезпокоително, само че защото въпреки всичко имунизациите обезпечават някаква отбрана, те отново могат да бъдат употребявани за закъснение или попречване на разпространяването на вируса, сподели Ашли Ст. Джон, имунолог от Медицинската школа " Дюк-НУС " в Сингапур.
Бъдещето на ковид може да е друго от това на други мощно заразни заболявания, които значително са победени с ваксини, които обезпечават пожизнен имунитет - като морбили. Разпространението на морбили понижава, откакто доста хора са били имунизирани.
Динамиката обаче се трансформира с новите раждания, тъй че при епидемиологичните гърмежи има наклонност на цикличност, изясни доктор Джаяпракаш Мулиил, епидемиолог и консултант на Индия по наблюдението на вируса.
За разлика от морбили децата, инфектирани с КОВИД-19, не всеки път демонстрират ясни признаци и отново могат да предадат заболяването на уязвими възрастни. Това значи, че обособените страни не трябва да смъкват гарда, сподели той.
Друга незнайна е дълготрайното влияние на КОВИД-19 върху пациенти, които оцеляват, само че са неработоспособни в продължение на месеци, сподели доктор Гагандип Канг, специалист по заразни заболявания в Християнския медицински лицей във Велор, Южна Индия.
" Определянето на размерите на това увреждане " какъв брой хора не могат да правят ръчен труд или са толкоз изтощени, че не могат да се концентрират, е от основно значение за разбирането на цялостните последствия от заболяването.
" Не сме имали доста заболявания, които да са засягали хората в подобен мащаб като тази ", сподели Канг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР