Повечето смъртните случаи могат да бъдат предотвратени, няма излекуване на

...
Повечето смъртните случаи могат да бъдат предотвратени, няма излекуване на
Коментари Харесай

450 хил. души умират от астма всяка година, а Бургас не е изключение от световната тенденция за увеличаване на астматиците


Повечето смъртните случаи могат да бъдат предотвратени, няма изцеление на астмата – има добре следено заболяване

- Д-р Стоичкова, през днешния ден е Световният ден за битка с бронхиалната астма – разкажете ни какви са посланията към обществото?

- Астмата е едно от най-честите хронични незаразни болести, което визира над 260 милиона души и е отговорно за над 450 000 смъртни случая всяка година по света, множеството от които могат да бъдат предотвратени. Световният ден на астмата се организира за първи път през 1998 година и всяка година се  отбелязва през първия вторник на месец май. Разрастват се дейностите, ангажиращи медицински експерти, фармацевтични компании, общественици,  политици  в помощ на хората и фамилиите, страдащи от това заболяване.

За отбелязването на този ден през 2024 година Глобалната самодейност за астма (GINA) избра тематиката „ Образованието за астма дава опция “. GINA акцентира нуждата от образование на хората с астма по какъв начин да ръководят болестта си и да разпознават положенията, при които да потърсят здравна помощ. Професионалистите в региона на опазването на здравето също са призовани да покачат своята информираност относно  дейно лекуване и следене  на бронхиалната астма, тъй че да дават надеждната информация и достъп до оптимално лекуване за своите пациенти.

- Трудно ли се слага тази диагноза, може ли да бъде вродена или пък затруднение от други болести?

- Бронхиалната астма е най-честото хронично заболяване в детска възраст. Симптомите, с които се демонстрира, се припокриват с тези на острите дихателни инфекции и това е причина част от пациентите да бъдат пропускани, както и някои да са  хипердиагностицирани  от своите лекари.    Поставянето на тази диагноза не става с един обзор при експерт –това е едно диагностично пътешестване с доста спирки за обективизиране на съставените елементи на инфектиране на дихатерните пътища, оценка на рисковите фактори, установяване на типа астма, степен на тежест и равнище на надзор.

За да сложим диагнозата, търсим белези на хронично бронхиално инфектиране или бронхиалнахиперреактивност. Необходим е обширен обзор и разбор на историята на болесттите на детето, фамилните болести и предразположености, избран набор от лабораторни проучвания, функционално проучване на дишането, провокационни проби, изключване на други остри или хронични болести с сходни признаци. Това е развой, който нормално не е къс и изисква компетентността на експерт по профила на болестта, зает с следене и преоценка  на отговора на определеното лекуване. Недопустимо е  в 21 век след слагане на диагнозата – деца да одобряват години наред медикаментозно  лекуване без преоценка на тежестта на протичане и постигното равнище на надзор.

-   Кои са риковите фактори за астма, за които би трябвало да внимаваме?

- Бронхиалната астма е многофакторно обусловено заболяване, което се демонстрира у генетично  предразположени деца, в фамилиите на които има алергични болести, въздейства се от протичането на бременността, метода на раждане, тежестта на детето при раждане, метода на хранене освен през първата година от живота. Заболявания като бронхопулмонална дисплазия; чести респираторни инфекции, бронхиолити, атопия, паразитни инфекции, социално-икономически фактори, лекарства (честа приложимост на антибиотици), цигарен пушек, затлъстяване, замърсяване на въздуха навън и в затворени пространства

- Какви са признаците на астмата и разграничават ли се те при другите типове астма?

 - За разлика от другите хронични болести, астмата  има хронично рецидивиращ ход, което значи, че се регистрират интервали, когато пациентът се усеща зле с разнообразни по тежест изразени признаци на астма – със зной, свирене на гърдите, стягане в гърдите, кашлица, само че може да се следят и безсимптомни интервали, когато той се усеща здрав. При здрави деца въздухът свободно навлиза и излиза от белите дробове. По време на астматичен припадък обаче, въздухоносните пътища се подуват, мускулатурата към тях се втвърдява и дребните въздушни пътища се напълват със секрет, което затруднява дишането. Бронхите и бронхиолите стават свръхчувствителни към измененията в околната среда, което води след себе си кашлица и свирене в белите дробове. Симптомите на астмата се трансформират друго във времето. Тежестта на астмата варира при обособените човеци. Някои деца имат признаци понякога, други по-често и това затруднява ежедневната им интензивност, а при трети, които за благополучие са дребен %, болестта протича доста тежко, което съвсем изцяло ги лишава от опцията да водят естествен живот, да вървят на учебно заведение и така нататък

- На каква възраст нормално може да бъде отключено болестта?

- Астмата може да се среща във всяка една възраст. При децата до 3 години доминират случаите, когато астматичните признаци са свързани най-вече с вирусни провокации. При по-големите деца и младежите доминират алергичните тласъци, до момента в който при възрастните към този момент се намесват доста спомагателни фактори и алергичните тласъци остават на назад във времето.

- Какъв % от децата в Бургаска област са диагностицирани с астма?

- На този стадий не бих могла да отговоря с акуратност, само че Бургас не е изключение от международната наклонност за непрестанно увеличение на броя астматици. Бих желала да отбележа, че Община Бургас  е декларирала ангажимент за образование на родители, медицински експерти и преподователи по физическа просвета и спорт по проблемите на фамилиите на деца с астма, като възобнови започнаната преди години „ Детска астма академия “. Надявам се родителите и пациентските организации да проявят интерес и да слагат сами тематиките, които най-вече ги вълнуват.

- Какви са типовете лекуване на бронхиалната астма и какво е въздействието на кортикостероидите при тежките случаи на бронхиална астма?

- Лечението на заболяването  е сложно и включва потребление на лекарства, санаториално лекуване, физиотерапия, климатолечение, излекуване на околната среда  и отбягване на провокиращите  фактори, имунотерапия, хипосенсибилизация (специфична имунотерапия ), психотерапия.

Използват се главно два вида лекарства:

1. С дълготрайно превантивно (контролиращо) деяние – това са противовъзпалителни лекарства, които защищават от появяването на признаци и пристъпи. Това лекуване се организира стъпаловидно съгласно тежестта на протичане и отговора на пациента към определеното лекуване и уместно инхалаторно устройство. Тук е главното място на инхалаторните кортикостероиди и тяхната сигурност за дълготрайно приложение  е постоянно  проучвана.  Тук е мястото да  уточним, че сигурността зависи от избора на подобаваща доза и от образованието на родителя по какъв начин да ги ползва.

2. Oблекчаващи лекарства, които работят бързо за повлияване на астматичния припадък. Бронходилататорите са медикаменти, разширяващи бронхиалните пътища на белите дробове, позволявайки на въздуха да проникне в тях. Тук също е значимо образованието на родителите.

Целта на това сложно лекуването е реализиране на надзор над признаците на  бронхиалната астма. Критериите за добър надзор са неявяване на пристъпи, рядко потребление на облекчаващи дишането лекарства, без посещаване в незабавните отделения, естествена ежедневна интензивност, включваща физически извършения и естествена белодробна функционалност. За реализиране задачите на лекуването от извънредно значение е мониторингът (проследяването) на хода на болестта от експерт, а доста постоянно и от мултидисциплинарен екип, както и образование на фамилиите и медицинските сестри в детските и образователни заведения. Уместно е всеки пациент да има самостоятелен лековит проект с съответни инструкции за деяние и метод за контакт с доктор при нужда

- Мит ли е, че децата я израстват вечно с времето и допустимо ли е пациентите с астма да водят пълностоен метод на живот, да спортуват, да вземем за пример?

- Мит е, че астмата е детска болест и всички деца ще я надраснат. Факт е, че астмата може да се появи на всяка възраст. Когато се отключи в детството – при някои деца ще изчезне, при някои признаците ще изчезнат за друго дълъг период  и ще се върнат години по-късно, а други деца в никакъв случай няма да я надраснат.  

Няма изцеление на астмата – има добре следено заболяване. За множеството деца то може да бъде овладяно и с уместно лекуване да бъдат много години  безсимптомни. Но нелекувано, хроничното възпаление  на белите дробове може да докара някои деца до положение на тежка  неконтролирана астма. Поддържането на физическа интензивност е от изключителна значимост за развиването както на здравите, по този начин и на децата боледуващи от бронхиална астма. Известен факт е, че има значително международни първенци в разнообразни категории спорт, които са астматици. Спортовете, които се предлагат от Световната здравна организация за удобно повлияване на дихателната система, са плуване и йога. Специалистът, който наблюдава болното дете, най -добре може да посъветва родителя за започване на някакъв спорт, както и да обясни по какъв начин това може да повлияе на астмата.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР