Американците са изгубили 2.7 млрд. долара заради измами в социалните

...
Американците са изгубили 2.7 млрд. долара заради измами в социалните
Коментари Харесай

7 предупредителни знака за измама в социалните мрежи

Американците са изгубили 2.7 милиарда $ поради измами в обществените мрежи в интервала януари 2021 -юни 2023 година, спореддоклад на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC), написа.

Това е доста повече, в сравнение с потребителите са изгубили в други онлайн измами - със 700 млн. $ повече от измами в уеб страници и с 1.8 милиарда повече от имейл измами за същия интервал, споделят от FTC.

Методи за машинация изобилстват -от определяне на сантиментални връзки до мними търговциили измамници, който откриват надзор над профилите на консуматори в обществените медии и молят техните другари за пари.

В някои случаи измамниците основават реклами, употребявайки инструментите на всяка платформа, с цел да таргетират консуматори по възраст, ползи и минали покупки. По-младите консуматори най-много са изложени на риск.

Вероятността да бъдат излъгани в обществените медии през първите шест месеца на 2023 година е била по-голяма при 18-19-годишните консуматори, спрямо представителите на възрастовата група 20-29 година, съгласно данните на FTC.

Най-често срещаната машинация в обществените медии през тази година есвързанас онлайн извършването на покупки, съгласно FTC. В множеството случаи измамници популяризират артикули за продажба и откакто потребителят реализира покупка през обществена платформа или през линк, който е последвал до подправен уеб страница, продуктите по този начин и не идват.

Следващите най-често срещани измами са подправените капиталови благоприятни условия, в които нормално вземат участие мними финансови “експерти ”, които акцентират финансовите си триумфи и подмамват консуматори с обещания за голяма възвръщаемост, в случай че изпратят пари.

Това са най-доходоносните измами през тази година, съгласно FTC, като те са причина за над половината от паричните загуби на хората в обществените медии.

Миналия месец милиардерът вложител и бизнесмен Марк Кюбан, който неотдавна стана жертва на машинация с криптовалути на стойност 900 000 $, предизвести почитателите си вTikTok да не се подмамват по мними капиталови специалисти в обществените медии.

“Когато видите в обществените медии някой, който дава обещание, че ще ви завоюва пари, той или тя лъже. Ако тези ‚експерти‘ са толкоз положителни, те ще натрупат благосъстояние за себе си и няма да споделят тактиката си с вас, ” споделя Кюбан.

След капиталовите най-често срещани са измамите с сантиментални връзки, при които измамниците пробват да открият онлайн връзка с непознати преди да им изискат пари.

Този вид измами са генерирали близо половин милиард $ в Съединени американски щати през предходната година, осведоми NBC News през юли.

7 предупредителни знака, за които би трябвало да следите

Често измамниците откриват надзор над профилите на човек в обществените медии и изпращат известия на негови другари, в които се споделя, че имат незабавна потребност от пари, с цел да се измъкнат от някаква неподходяща обстановка.

Обадете се на вашия другар, с цел да разбере дали профилът му не е бил хакнат, преди да изпращате пари или помощ.

Този вид измамници може също по този начин да упорстват, че не могат да се срещнат с вас персонално, като нормално имат необятен набор от извинителни аргументи,казват от FTC.

Измамниците могат да ви инструктират да им изпратите пари по избрани способи, които биха затруднили възобновяване им.

Изгодните цени биха могли да привлекат купувачи да кликнат върху зловредни линкове или да посещават подправени уеб страници, на които се популяризират несъществуващи артикули.

Това са признаци за подправени профили в обществените медии, изключително в случай че се пробват да имитират добре познати марки или хора. Внимавайте за неприятна граматика и явни правописни неточности в профили или известия, които получавате, поучават специалисти по киберсигурност.

Винаги внимавайте с изречения, като “забогатейте бързо. ” Всяко нещо, което звучи прекомерно добре, с цел да е истина, евентуално е машинация.

Измамниците се стараят да не ви оставят прекомерно доста време, с цел да помислите или да се консултирате с прочут.

Те постоянно употребява незабавни, трагични изречения, катопоявяваща се “веднъж в живота ” капиталова опция, която е налична “само в този момент, ” или изключителна обстановка, която може да бъде поправена единствено с неотложно изпращане на пари.

Защитете се, като ограничите кой може да вижда постовете и информацията за профила ви в обществените медии.

Отнасяйте се с съмнение към непредвидената връзка с непознати за вас профили в обществените медии, без значение дали става въпрос за човек или за организация, изключително в случай че изискват от вас персонална информация или информация за вашия профил.

Ако не сте сигурни в легитимността на даден уеб страница или капиталова опция, потърсете името на марката или индивида онлайн, дружно с думи, като “измама ” или “оплаквания ”.

Следете кредитната си карта, с цел да сте сигурни, че не сте станали жертва на машинация без да подозирате. Избягвайте да употребявате дебитна карта за онлайн заплащания. Те нормално не оферират същата отбрана на потребителите, която се предлага от множеството кредитни карти.

На последно място, специалисти по киберсигурност предлагат мощно потреблението на двуфакторна идентификация за всичките ви онлайн сметки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР