Американците отбелязват днес годишнината от атентатите от 11 септември 2001

...
Американците отбелязват днес годишнината от атентатите от 11 септември 2001
Коментари Харесай

САЩ отбелязват 22-ата годишнина от атентатите на 11 септември

Американците означават през днешния ден годишнината от атентатите от 11 септември 2001 година - терористичните актове с най-вече жертви на американска земя в историята на Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес.

Възпоменателни прояви ще се състоят на местата, на които преди 22 години бяха осъществени офанзивите - Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона в щата Вирджиния и Шанксвил, Пенсилвания.

Президентът Джо Байдън ще участва на гала във военната база в Анкъридж, Аляска, на връщане от визити в Индия и Виетнам. Церемонията в далечния Север на Съединени американски щати е увещание, че последствията от 11 септември са почувствани и в най-отдалеченото кътче на страната. Атентатите с отвлечени самолети лишиха живота на близо 3000 души и трансформираха американската външна политика, както и страховете на хората.

В този ден " ние бяхме една страна, една нация, един народ, както и би трябвало да бъде. Това, което чувствахме, бе, че всички сме дружно и вършим каквото можем, пробвайки се да помогнем ", сподели Еди Фъргюсън, шеф на пожарната в окръг Гучланд, щата Вирджиния. Районът се намира на повече от 160 км от Пентагона и на три пъти по-голямо разстояние от Ню Йорк, само че чувството за съгласуваност е вградено в локалния мемориал с парчето стомана от разрушените кули близнаци на Световния търговски център.

Много американци ще отбележат годишнината, полагайки непринуден труд в деня, разгласен от Конгреса за Ден на патриота и Национален ден на работа и възпоменание.

Вицепрезидентката Камала Харис се чака да участва на церемонията в Националния мемориал , отдаден на събитията от 11 септември. На нея не се плануват изявления на политически фигури. Вместо това близки на жертвите ще вземат участие в прочитането на имената на починалите, което нормално продължава към един час.

Демократът Байдън ще стане първият президент, отбелязал 11 септември в Аляска. Първата дама Джил Байдън се чака да постави венец пред Мемориала на 11 септември в Пентагона.

В Пенсилвания, където се разруши един от отвлечените самолети, е планувано възпоменание и поднасяне на венци в Националния мемориал на Полет 93 в Стоустаун. Очаква се в него да взе участие брачният партньор на Камала Харис, Дъг Емхоф.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР