Американското правителство се опитва да попречи на планирана експедиция за

...
Американското правителство се опитва да попречи на планирана експедиция за
Коментари Харесай

Вашингтон опитва да спре нова експедиция до отломките на Титаник

Американското държавно управление се пробва да попречи на планувана експедиция за добиване на предмети от исторически интерес от потъналия задокеански лайнер " Титаник ", като се базира на федерален закон и интернационално съглашение, които третират мястото на корабокрушението като мемориален обект, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Експедицията е проведена от " RMS Titanic Inc. ", основана в Джорджия компания, която има правата за изваждане на предмети от най-известния потопен транспортен съд в света.
Компанията излага на показ възобновени предмети, извадени от мястото на корабокрушението на дъното на Северния Атлантик – от сребърни принадлежности до парче от корпуса.

Опитът на държавното управление на Съединени американски щати да попречи на организирането на експедицията идва повече от два месеца, откакто батискафът " Титан " претърпя пагубна имплозия наоколо до потъналия задокеански лайнер,в която починаха петима души. Тази експедиция обаче беше проведена от друга компания и при нея се използваше нетрадиционно планиран кораб.

Делото ще се гледа в Окръжния съд на Съединени американски щати в Норфолк, щата Вирджиния, на който са подсъдни въпросите, свързани със спасяването на " Титаник ". То е обвързвано с федералното законодателство и с контракта с Англия за отнасяне на потъналия " Титаник " като мемориал в памет на над 1500-те починали.

" Титаник " потъва през 1912 година след стълкновение с айсберг.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР