Американското правителство разсекрети над 2800 документа, свързани с убийството на

...
Американското правителство разсекрети над 2800 документа, свързани с убийството на
Коментари Харесай

Разсекретиха хиляди документи за убийството на Джон Кенеди

Американското държавно управление разсекрети над 2800 документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди в Далас на 22 ноември 1963 година, оповестиха международните организации.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че обществото заслужава да е изцяло осведомено за случилото се, което е било обект на редица тайни теории.

От 5-те милиона страници по убийството на Кенеди 88% са налични без ограничавания още от края на 90-те години на предишния век. Други 11 на 100 са оповестени, като по-чувствителните елементи от тях са редактирани. Само към 1% остават засекретени изцяло, отбелязва Ройтерс.

В разкритите документи се приказва за мафиоти, шпиони и кубинци. Те оповестяват за съмненията на Кремъл, че зад убийството е стоял вицепрезидентът Линдън Джонсън, както и опасенията на управляващите в Съединени американски щати, че обществото няма да одобри формалната версия за събитията, показва Франс прес.

Някои от тях демонстрират вълненията и хаоса през дните след убийството на президента.

Един от оповестените документи разкрива, че ФБР е предизвестило полицията за възможна смъртна опасност за килъра на Кенеди Лий Харви Осуалд.

В заключението на комисията „ Уорън” по следствието на убийството от септември 1964 година се показва, че точно Осуалд е създал съдбовните изстрели. Осуалд, който е някогашен морски пехотинец, е убит единствено два дни след убийството на Кенеди в полицейския сектор на Далас от Джак Руби.

Разсекретена е паметна записка от шефа на ФБР Джон Едгар Хувър малко след убийството на Лий Харви Осуалд, която стартира с сбитото изречение: „ Няма нищо ново по случая Осуалд, като се изключи че е мъртъв”.

Хувър показва безпокойствие, че убийството на Осуалд ще провокира подозрения измежду американците, че той е същинският палач. За убийството на Осуалд не може да има извинения, изключително поради предизвестията към полицията в Далас, написа шефът на ФБР.

„ Веднага уведомихме шефа на полицията и той ни увери, че на Осуалд ще бъде обезпечена съответна защита”, написа Джей Едгар Хувър.

Той е изразил и терзания, че контактът сред Осуалд и кубинското посолство в Мексико, както и изпратеното от него писмо до руското посолство във Вашингтон, може да усложнят външните връзки на Съединени американски щати.

В документ на Централно разузнавателно управление на САЩ пък се допуска, че Осуалд е приказвал с офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в съветското посолство в Мексико сити. В него е записано, че офицерът работел за отдел, отговарящ за „ бойкот и убийства”.

Друг документ демонстрира, че руски представители са се страхували, че „ безконтролен генерал” ще изстреля ракета против Съюз на съветските социалистически републики незабавно след гибелта на Кенеди.

Британски районен вестник – „ Кембридж Нюз”, получил анонимно позвъняване за „ огромна новина” в Съединени американски щати часове преди убийството, разкриват още разкритите документи.

Те няма да сложат завършек на разногласията и спекулациите, а някои от тях може да провокират нови въпроси, отбелязва пък „ Ню Йорк таймс”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР