Американското посвети последния си брой на главнокомандващия ВСУ ген. Валери

...
Американското посвети последния си брой на главнокомандващия ВСУ ген. Валери
Коментари Харесай

Ген. Залужний, главнокомандващ ВСУ, пред сп. TIME: Доколкото познавам руснаците - нашата победа няма да е окончателна. Нашата победа единствено ще ни даде възможност да си поемем дъх и да се подготвим за следващата война с Русия

Американското посвети последния си брой на главнокомандващия ВСУ ген. Валери Залужний. Изданиетоотбелязва, че Валери Залужния е един от многото украинци, които са виновни за мъжеството и успехите на украинската войска. Той се трансформира във " второто лице " на съпротивата против съветската експанзия след президента Володимир Зеленски и играе изключителна роля в тази война. 
 
Когато е интервюиран от " TIME " през юни тази година, ген. Залужний признава, че предлагането през юли 2021 година да оглави Въоръжените сили на Украйна го е изненадало. Тогава руснаците са придвиживали към границата танкове, а американците са го предизвестили, че в скоро време Украйна може да се сблъска с пълномащабно нахлуване. 
 
" Често се обръщам обратно и се запитвам: по какъв начин се оказа в тази обстановка? ", декларира Залужний година по-късно. " TIME " отбелязва, че закаленият в годините битка с Русия Залужний принадлежи към новото потомство украински водачи, каито са се научили да бъдат гъвкави и да делегират вземането на решения на командирите на терен. Неговата упорита подготовка в навечерието на съветското настъпление и рационалната бойна тактичност в ранните стадии на войната са помогнали на украинската нация да отблъсне съветския напън, написа изданието. 
 
За разлика от Зеленски, който се е отнасял скептично към разследващите сводки, които са съдържали обстоятелства и разбор за неизбежността на всеобщото съветско навлизане, Залужний го е считал само въпрос на време. Така че с назначението си на високата служба главнокомандващ на ВСУ, той стартира да прави промени, които да разрешават на офицерите да вземат решение сами да подхващат ответен огън против съветските агресори, без да е належащо да го съгласуват с по-висшестоящите. 
 
" Необходимо беше да пречупим желанието им да нападат. Трябваше да покажем зъби ", декларира Залужний. И прибавя: " Миризмата на война не може да бъде сбъркана - а тя към този момент витаеше във въдуха (...) Притеснявах се, че ще загубим детайла на изненадата. Бе нужно да внушим на съперника, че всички ние сме се разположили в нормалните си военни бази, пушим трева, гледаме тв приемник и пускаме постове във Facebook ", споделя пред изданието Залужний. 
 
Когато на 24 февруари съветските нашественици нахлуват в Украйна, пред генерала са стояли две стратегически цели за отбраната на страната. " Не можеше да допуснем Киев да падне. И се наложи да пролеем кръв по всички вектори, дори в случай че на някои места това бе обвързвано със загуба на територия ", изяснява Залужний. Целта е била да се разреши на руснаците да се придвижат напред, а по-късно да бъдат унищожоени техните бойни колони на фронта и линии за доставяне в тила. На шестия ден от съветското навлизане ген. Залужний се твърди, че това работи. Руснаците не съумяват да завладяват летищата към Киев и са настъпили достатъчн одълбоко, с цел да се появи напрежение с тените линии за доставяне, които остават открити. 
 
Ген. Залужний вижда, че даже и тогава, когато съветските агресори се сблъскват с украинската опозиция и проблемите в снабдяването, те не отстъпват и не сменят тактиката си. " Те просто натикваха бойците си в кланицата. Избираха оня сюжет, който най-вече ме устройваше " споделя ген. залужния. 
" Ще се борим до последна капка кръв ", прибавя той пред " TIME ". 
 
Най-големият триумф на Киев от началото на пълномащабната война на Русия против Украйна става мълниеносното контранастъпление в североизточната част на страната при започване на септември, което изцяло обърква руснаците. Те са го очаквали в Херсонска област, само че настъплението се случва - за цялостна тяхна изненада - в Харковска област. 
 
Според изданието, оповестената частична готовност от Путин е отговор точно на този триумф. Ген. Залужний декларира, че се готви за дълга и кървава битка. " Доколкото познавам руснаците - нашата победа няма да е дефинитивна. Нашата победа само ще ни даде опция да си поемем мирис и да се подготвим за идната война (с Русия, бел. ред.) ", декларира той пред американското издание.  
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР