Американското дружество по диалектите избра за дума на десетилетието неутралното

...
Американското дружество по диалектите избра за дума на десетилетието неутралното
Коментари Харесай

Те е думата на десетилетието в САЩ

Американското сдружение по диалектите избра за дума на десетилетието неутралното местоимение " те " (they), употребявано от от ден на ден хора, които отхвърлят да одобряват за себе си категориите мъж или жена, заяви организация " Франс прес ", представена от " Дараик нюз ". Други финалисти за дума на десетилетието бяха " климат ", " аз също ", " черният живот също е значим ".

Местоимението " те " към този момент е било определено за дума на 2019 година от речника " Мериам-Уебстър ". То се употребява в само число от от ден на ден американци, които се дефинират като " небинарни ".

" Когато съществена част на речта като местоименията стават значим индикатор за трендовете в обществото, лингвистите наострят уши " - сподели лингвистът Бен Зимър, който ръководи през вчерашния ден гласуването в Ню Орлиънс.

" Те " е била и дума на годината на Американското сдружение по диалектите през 2015 година Организацията е учредена през 1889 година Състои се най-вече от лингвисти и академични преподаватели, само че участието е намерено.

За дума на десетилетието 2000 година - 2009 година Американското сдружение по диалектите избра " гугъл ", а на 1990 година - 1999 година - " уеб ".

Все повече звезди се дефинират като небинарни, да вземем за пример артистът Сам Смит и актрисата Индя Мур. Показателно за възходящата значителност на това събитие в обществото е и все по-широкото наличие на такива облици в сериалите и шоубизнеса, разясняват специалистите.

" Климатична стачка " пък е словосъчетанието на 2019 година, определено в края на предходната година от издателството " Харпър Колинс ", публикуващо разяснителен речник на британския език, напомня " Дарик нюз ". Причина са набиращите известност митинги под наслова стачка за климата, въодушевени от 16-годишната Грета Тунберг. Примерът й последваха възпитаници и студенти от доста страни по света.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР