Американско съдийско жури откри, че унищожителят на плесен, базиран на

...
Американско съдийско жури откри, че унищожителят на плесен, базиран на
Коментари Харесай

Roundup е отговорен за причиняването на рак, посочва американски съд

Американско съдийско жури откри, че унищожителят на мухъл, основан на глифозат на "Bayer AG ", е "съществен фактор " за причиняването на Неходжкинов лимфом на хората, което разрешава на процеса да премине към втора фаза, причинявайки по-сериозни вреди.

Журито в федералния съд в Сан Франциско с единомислещо решение дефинира "Roundup ", един от най-широко употребяваните унищожители на плевелите в света като виновен за разболяването от рак на жителя на Калифорния Едвин Хардман. Тази констатация към момента е незадоволителна за подвеждането под правосъдна отговорност на "Bayer ".

Глифозатът е неселективен систематичен хербицид, употребен за битка с плевелите, изключително с многогодишните. Сред хербицидите заема първо място в света по произвеждане. Глифозатът е настоящото вещество в средствата, създавани под комерсиалните наименования "Roundup ". "Bayer " закупи "Monsanto ", който създава "Roundup ".

Случаят ще пристъпи към втората фаза на правосъдния развой пред същото жури в сряда, с цел да се дефинира отговорността на "Bayer " и евентуалните нанесени вреди. Адвокатите на Хардман могат да показват доказателства, за които се твърди, че разкриват напъните на компанията да окаже въздействие върху учените, регулаторите и обществеността по отношение на сигурността на продуктите, които не са им били разрешени в началната фаза на проучването.

В изказване "Bayer " съобщи, че е отчаян от първичното решение на журито. "Убедени сме, че доказателствата във втората фаза от делото ще покажат, че управлението на Monsanto е било уместно и компанията не би трябвало да носи отговорност за рака на господин Хардман ", подчертаха от компанията.

Случаят е единствено вторият от към 11 200 правосъдни каузи, които ще бъдат водени в Съединените щати. Друг човек от Калифорния получи Щатски долар 289 милиона (217,8 милиона паунда) през август, откакто правосъдно жури дефинира "Roundup " като причина за неговия рак. По-късно компенсацията беше понижено на 78 милиона $ след обжалване.

Случаят на Хардман има за цел да помогне да се дефинира обсегът на вредите и да се открият опциите за решение на казуса за повече от 760 случая на кръгла маса, консолидирани във федералния съд в Сан Франциско.

"Bayer " отхвърля изказванията, че "Roundup " или глифозат могат да причинят рак. Според компанията има задоволително изследвания и регулаторни оценки, доказващи сигурността на хербицида при приложимост от хора.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР