Американският военно-промишлен комплекс се оказа заложник на едно постиндустриално общество;

...
Американският военно-промишлен комплекс се оказа заложник на едно постиндустриално общество;
Коментари Харесай

Корейската стратегия на Путин: Разгромът над Украйна ще започне 2024

Американският военно-промишлен комплекс се оказа пленник на едно постиндустриално общество; Европейците дадоха каквото имаха, само че все пак Украйна се потапя в бездната на глада. Пред Русия се открива необятна опция за разрешаване на украинския проблем.

Северна Корея стартира да доставя оръжие на Русия. Това оповестиха американски медии. По-специално, почитан източник сподели за CBS News за това в края на предходната седмица.

Скоро американският мозъчен концерн CSIS (Център за интернационалните и стратегически изследвания) разгласява публикация, в която оповестява, че сателитните изображения демонстрират внезапно нарастване на размера на товарния трафик сред КНДР и Русия:

" Сателитни фотоси на севернокорейския железопътен комплекс Туманган на съветската граница, направени на 5 октомври 2023 година, демонстрират невиждан брой товарни вагони. "

CSIS отбелязва, че нарастването на железопътния трафик е станало след среща на съветския президент Владимир Путин със севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Според създателите на публикацията интензивността на железопътния превоз надалеч надвишава индикаторите преди Коронавирус. В същото време американските специалисти не можаха да схванат какво тъкмо се зарежда на платформите:

Широко публикуваното потребление на брезенти за покриване на транспортни кутии/контейнери и съоръжение затруднява безапелационното идентифициране на това, което се следи в железопътния комплекс Туманган.

Анализаторите също по този начин означиха, че в железопътния комплекс Хасан, ситуиран от съветската страна на границата, не е маркирана аномална активност.

Освен това сателитни изображения демонстрират, че севернокорейските служащи са почнали да строят спомагателен товарен док на 350 метра от мястото, където в този момент са подредени кутии и контейнери.

Снаряди, оръжия и дълготрайни последици

Царград към този момент приказва в детайли за това какви снаряди, артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов изстрел Русия би била заинтригувана да получи.

Много по-интересно е да разгледаме обстановката в по-широк подтекст и да се опитаме да разберем по какъв начин това ще се отрази на стратегическия баланс, който значително зависи от способността на страните да поддържат своята артилерийска мощност.

В този подтекст доставките от КНДР са единствено един от източниците на муниции за съветската войска. И по тази причина, дружно с тях, е належащо да се вземат поради напъните на нашия личен военно-промишлен комплекс и доставките от Иран.

По явни аргументи в открити източници няма точни данни за локалното произвеждане. Преди началото на спецоперацията военно-промишленият ни комплекс изстрелва към 1,7 милиона снаряда от всевъзможен диаметър годишно. През март тази година Путин сложи задачата да усили добива им три пъти през идващите 12 месеца.

Тоест до март 2024 година Кремъл възнамерява да има произвеждане на равнище от малко над пет милиона единици годишно. В същото време се възнамерява да бъдат създадени към 2,5 милиона снаряда за цялата 2023 година

Много ли е или малко? Ежедневната консумация на снаряди от наша страна се прави оценка на 15–20 хиляди броя дневно. С този интензитет на огън пет милиона продукция би трябвало да са задоволителни, с цел да покрият потребностите на 250-333 дни канонада. Ще остане дребен недостиг, който може да бъде повече от затрупан от външни доставки.

Можем да кажем единствено почти за какви размери можем да приказваме. Северна Корея евентуално може да достави няколко милиона снаряда и също така да приема поръчки за производството им в своите фабрики.

Иран има по-малко благоприятни условия, само че също има лично производство; Освен това Техеран може да препродава муниции, създадени в Китай, тъй че може да приказваме за доставка на стотици хиляди снаряди годишно.

С други думи, рамковата оценка демонстрира, че салдото плюс или минус на това, което произвеждаме и това, което харчим, би трябвало да се сближи след март идната година.

След това ще стартират да се натрупват „ остатъци “, които могат да се употребяват за по-задълбочено изследване на най-важните области.

Тук обаче може да се твърди, че проектите са си проекти, само че действителното произвеждане е напълно друг въпрос. Е, забележката е вярна, само че при започване на септември New York Times, базирайки се на данни на американски, европейски и украински публични лица, заяви, че Русия създава към седем пъти повече муниции, в сравнение с се създават на Запад.

" Западни чиновници също считат, че Русия е на път да създава два милиона артилерийски снаряда годишно, два пъти повече от първичните оценки на западните разследващи организации ", написа американски вестник.

Два милиона снаряда, съгласно западни оценки, са доста покрай 2,5 милиона снаряда до края на годината, съгласно вътрешни източници, което допуска, че числата, плюс или минус, дават отговор на действителността.

От страната на врага

От своя страна украинските въоръжени сили изстрелват от 5 до 8 хиляди снаряда дневно. Това е значим миг: производството на снаряди на Запад е седем пъти по-малко от нашето, само че интензивността на украинския огън е единствено 2-4 пъти по-малка.

Следователно разликата сред потребностите на фронтовата линия на съперника и индустриалните благоприятни условия е доста по-голяма. И в случай че е по този начин, то нейните ресурси би трябвало да се изчерпват по-бързо от нашите.

Всъщност това се случи. Собствените запаси на Украйна се изчерпаха през юни 2022 година След това Украйна води война с това, което задграничните й домакини могат да изпратят.

Данни от открити източници и оповестени доставки демонстрират, че до началото на 2023 година складовете на 155-мм фугасни снаряди в Съединени американски щати и Европейски Съюз започнаха да демонстрират дъното, а през лятото те бяха съвсем изцяло изчезнали.

В началото на октомври ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер разяснява обстановката.

" Прехвърляме оръжия и муниции в Украйна, само че складовете ни не са цялостни. Започнахме доставки от полупразни хранилища в Европа. Сега „ дъното на цевта “ към този момент се вижда ", Бауер сподели на Варшавския конгрес за сигурност.

По време на спецоперацията американците се опитваха да купуват снаряди, където могат. Големи количества 155-мм противопехотни мини са закупени от Израел (около 300 хиляди броя) и Южна Корея (около 500 хиляди); партиди от десетки хиляди снаряди бяха продадени и трансферирани от Англия, Норвегия, Германия и Канада. Общо страните от Европейски Съюз са доставили към 220 хиляди снаряда, с което, явно, са свършили запасите им.

Страните от Източна Европа станаха значим източник на снаряди за украинските въоръжени сили: България, Словакия, Чехия, Босна и Херцеговина, Румъния, които резервираха фабрики за произвеждане на муниции от руски диаметър.

Известно е, че Щатите са създали огромни поръчки на български и чешки предприятия. Извън Европа огромни количества снаряди и ракети за Киев се създават от Турция и Пакистан.

Тъй като огромен брой страни са се заели да вършат спомагателни пари от съветска кръв и съветски смъртни случаи, значимото е, че всяка от тях създава партиди от десетки хиляди патрони годишно. Това е релативно малко.

В допълнение, източноевропейските заводи са затворени в продължение на тридесет или повече години, тъй че е извънредно подозрително, че те ще покажат избухлив растеж на производството в обозримо бъдеще.

Експертите означават, че точно изчерпването на запасите от 155-мм фугасни снаряди накара Запада да стартира да доставя на Украйна касетъчни снаряди: М864 с обхват до 30 км и М483 с обхват 15–17 км. Съединените щати съхраняват 748 хиляди от първите, към 3,3 милиона от вторите, т.е. много.

Какво ще кажете за увеличение на производството?

Естествено поражда въпросът: могат ли Щатите и техните европейски съдружници да решат казуса с украинците, като просто усилят производството на снаряди на тяхна територия?

Въпросът е сложен и многофакторен. Но късият отговор е не, те не могат.

Проблемът за тях е, че производството на снаряди в спокойно време е нискорентабилен бизнес, който не носи огромни доходи. Затова частните компании се пробваха да се отърват от него, като го замениха с стратегии за основаване на високоточни оръжия, които имат висока добавена стойност и надлежно носят огромни изгоди.

Спадът на производството на стандартни муниции в Съединените щати стартира през 80-те години на предишния век, когато администрацията на Роналд Рейгън се концентрира върху системи за финансиране и планове, които дават обещание стратегическо преимущество пред Съветския съюз, като програмата Междузвездни войни и основаването на F-стелт самолети 22 Raptor, B-2 Spirit и редица други.

През 90-те години на предишния век, заради желанието на Белия дом да понижи разноските за защита, отбранителната промишленост се олигополизира (установяването на пазарен модел, при който единствено няколко производители оферират сходни артикули - бел. ред.).

Големите пет компании - Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics и Northrop Grumman - започнаха да гълтам по-малки реализатори.

През последните 30 години те съумяха да „ изядат “ повече от 500 дребни и междинни компании, които са работили за американската войска. В резултат на това до началото на нашата специфична интервенция снарядите в Съединените щати можеха да бъдат заредени в един индустриален обект, ситуиран в покрайнините на град Камдън в Арканзас.

Основният проблем, който в този момент пречи на Съединени американски щати да усилят внезапно производството на муниции, е, че отбранителните заводи са ситуирани в депресивни райони, откъдето квалифицираното население е избягало през последните 25-30 години.

Останалите поданици са живели генерации наред от помощи за бедните (в Камдън, да вземем за пример, има до 25% от тях). Естествено, потомствените безработни не могат да бъдат наети на работа.

Американските медии означават, че във военно-промишления комплекс, в това число в производството на муниции, забележителна част от позициите би трябвало да бъдат заети от експерти, минали двугодишни курсове за образование. Няма хора в предприятието - няма артикули.

Американските компании схващат това, заради което Arkansas Tech University усили броя на записаните в двугодишни курсове от нормалните 82 души на 200 през 2022 година Предвиждаше се през есента на 2023 година да бъдат записани още 240 студенти.

Не е мъчно да се пресметна, че първата огромна партида експерти ще може да се причисли към поточните линии напролет или началото на лятото на 2024 година, а втората ще се причисли към работния развой едвам през 2025 година Това е таван, над който американският военно-промишлен комплекс по принцип не може да скочи.

Всъщност Щатите към този момент са създали оптимално вероятното с това, което имат. През юли ръководителят на отдела за доставки на армията на Съединени американски щати Дъг Буш сподели пред кореспонденти, че американските компании са нараснали производството на 155-мм снаряди от 14 на 24 хиляди броя на месец.

Според последните данни Америка създава 28 хиляди снаряда месечно и възнамерява да усили равнището на произвеждане до 100 хиляди.

С други думи, на съществуващата база хегемонът може да създаде толкоз снаряди за един месец, колкото украинската войска изстрелва за към седмица бойни дейности.

И даже с цената на големи вложения в промишлеността, доникъде на 2025 година тя ще създава малко по-малко снаряди от Русия преди началото на Североизточния боен окръг.

Що се отнася до европейските съдружници, Англия и Франция имат безусловно по едно дружество, способно да създава снаряди.

Да, английският министър председател Риши Сунак разгласи осемкратно нарастване на индустриалния потенциал на BAE Systems за 155 мм снаряди.

Анализът на английския индустриален потенциал обаче сподели, че става дума за увеличение на месечното произвеждане до 66 хиляди снаряда (800 хиляди годишно).

Превеждайки го в разбираеми категории, можем да кажем, че в случай че англосаксонците съумеят да осъществят проектите си (което не е факт) - да създават 100 хиляди снаряда на месец в Съединени американски щати и 66 хиляди във Англия, американските доставки ще покрият единствено 20-дневна потребност на украинските въоръжени сили от снаряди, а на английските - още 8 дни артилерийска работа. И това е в идеалния случай и единствено до началото - средата на 2025 година

В същото време на годишна база Съединени американски щати и Англия леко ще надвишат нашето произвеждане на началния стадий на SVO (2 милиона против 1,7 милиона). И това не включва севернокорейските и иранските доставки.

Прости заключения

Какво споделят всички тези скучни цифри? За нещо доста просто: Украйна се потапя в пъкъла на глада и нейните основни съдружници не могат да го компенсират, макар всички старания.

В момента техният военно-промишлен комплекс е дистрофичен, а построяването на постиндустриално общество докара до обстоятелството, че е невероятно да се наемат подготвени, механически способени фрагменти от гражданските промишлености заради фактическата липса на такива.

Единствената вяра на нашите врагове е в старите руски заводи в Източна Европа и снабдители от трети страни като Южна Корея и Пакистан.

В резултат на това, видяно през призмата на доставките на артилерийски снаряди, през 2024 година пред Русия се отваря необятен прозорец от благоприятни условия. Нашият военно-промишлен комплекс избухна, започнаха доставки от КНДР, само че западните хранилища са празни, производството им единствено набира скорост.

Последният коз в ръкава на врага ще бъдат 4 милиона касетъчни муниции, които не са подобаващи за заличаване на укрепления, само че могат съвършено да косят пехота и техника в нахлуване.

Въпреки това би трябвало да се разбере, че замяната на стандартните противопехотни мини с касетъчни муниции ще докара до понижаване на опциите на украинската артилерия във връзка с контрабатарейна война, изключително на огромни дистанции.

И още през 2025 година прозорецът на опциите ще стартира да се затваря, защото западният военно-промишлен комплекс доближава плануваните равнища и в света има устойчиво търсене на снаряди с огромен диаметър, което ще принуди производителите от неутрални страни да се реалокират.

Логично е да се допусна, че през идната 2024 година Русия ще се опита да реши украинския проблем с поредност от мощни настъпателни интервенции.

Основното е, че тези интервенции би трябвало да бъдат готови посредством повсеместен геноцид на украинската артилерия, тъй че тя да не пречи на нашите сапьори да отстраняват минни полета, а танковете да унищожават опорните пунктове на украинската пехота.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР