Американският технологичен гигант Meta предупреди, че може да блокира споделянето

...
Американският технологичен гигант Meta предупреди, че може да блокира споделянето
Коментари Харесай

Meta заплашва да блокира достъпа на канадците до новинарско съдържание във Facebook

Американският софтуерен колос Meta предизвести, че може да блокира шерването на новинарско наличие във Фейсбук в Канада заради опасения по отношение на законодателството, което би принудило цифровите платформи да заплащат за новинарските издания, написа Ройтерс.

Законът за онлайн новините, показан през април, включва правила, които да принудят платформи като Фейсбук на Meta и Гугъл на Alphabet  да договарят търговски покупко-продажби и да заплащат на основателите на вести за тяхното наличие. Подобно законодателство бе признато в Австралия предходната година.

Законодателството се преглежда в парламентарна комисия, като американските компании за обществени мрежи споделят, че не са били поканени да споделят опасенията си пред нея.

„ Вярваме, че Законът за онлайн новините показва неправилно връзката сред платформите и основателите на вести и призоваваме държавното управление да преразгледа метода си “, уточни в обява в блог Марк Динсдейл, началник на медийните партньорства в Meta Canada,

„ На фона на неподходящото законодателство, учредено на неправилни догатки, които се опълчват на логиката на това по какъв начин работи Фейсбук, ние имаме вяра, че е значимо да бъдем транспарантни по отношение на опцията да бъдем принудени да преразгледаме разрешаването на шерване на новинарско наличие в Канада “, добави Динсдейл.

Канадският министър на културното завещание Пабло Родригес, който показа законопроекта, сподели в изказване, че държавното управление продължава да води „ градивни диалози “ с Фейсбук.

„ Всичко, което желаеме от софтуерните колоси като Фейсбук, е да договорят обективни покупко-продажби с новинарските издания, когато печелят от тяхната работа “, сподели Родригес в изказване, изпратено по имейл.

Законодателството предлага цифровите платформи, които разчитат на „ дисбаланс при договаряне “ с новинарския бизнес, измерен посредством индикатори като световните доходи на компанията, да подписват обективни покупко-продажби, които по-късно ще бъдат оценени от регулатор.

Динсдейл сподели, че новинарското наличие не притегля консуматори към Фейсбук и не носи обилни доходи на компанията.

Когато Австралия предложи законодателство, принуждаващо софтуерните да заплащат на локални медии за новинарско наличие, Гугъл заплаши да затвори своята австралийска търсачка, до момента в който Фейсбук отразя достъпа до наличие от трети страни от австралийските сметки за повече от седмица.

В последна сметка и двете компании подписаха покупко-продажби с австралийски медийни компании, откакто бяха препоръчани поредност от промени в законодателството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР