Американският технологичен гигант Гугъл е похарчил милиони през последното десетилетие,

...
Американският технологичен гигант Гугъл е похарчил милиони през последното десетилетие,
Коментари Харесай

Гугъл отделя милиони, за да влияе на общественото мнение чрез изследвания, твърди доклад

Американският софтуерен колос " Google " е похарчил милиони през последното десетилетие, с цел да финансира проучвания в Европа и в Съединени американски щати в опит да повлияе на публичното мнение. Това твърди основаната в Съединените щати неправителствена организация " Кампания за отчетност " (CfA) в отчет, представен от в. " Гардиън ".

Средствата са предоставяни за проучвания, които наподобява поддържат бизнес ползите на компанията и я пазят от провокациите, които основават пред нея съответните регулатори, написа организацията. " Google употребява голямото си богаство в опит да въздейства на създаващите политики на всяко равнище, " споделя Даниъл Стивънс, изпълнителен шеф на CfA. " Регулаторите би трябвало най-малкото да осъзнават, че правни и университетски разработки с рекламация за самостоятелност, на които те разчитат, са стигнали до тях посредством " Google ". "

Според отчета компанията е финансирала 329 проучвания на обществени политики сред 2005 и 2017. Някои от текстовете са на учени и икономисти от водещи университети в Оксфорд, Единбург, Станфорд, Харвард, Масачузетс, Берлин и други. В над половината случаи създателите са получили парите непосредствено от " Google ", а в останалите те са стигнали до тях посредством групи или институции, поддържани от компанията.

Твърди се и че в 66% от случаите създателите, които са получили сред 500 и 400 000 $, не са съобщили какъв е източникът на проучванията им..

" Google " разгласи след публикуванети на отчета, че информацията в него е " мощно заблуждаваща ", защото визира всички писания, основани от всяка организация, на която компанията е правила дарения. Според неин представител отпущането на средства е стимулирано от обстоятелството, че тя поддържа правила на отворения Интернет, свързани с патенти, авторско право и независимост на изразяването и поддържа на учените да " не престават с проучванията и концепциите им да стават обществено притежание. "

Компанията също по този начин чака учените да разкриват източниците си на финансиране и да пазят независимостта си и отбелязва, че някои от създателите на проучванията са коментирали сериозно активността ѝ в разнообразни области. Тя упрекна CfA, че не е разкрила един от лични си спонсори - компанията Oracle, която води открита акция против " Google ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР