Американският технологичен гигант Apple е надхвърлил финансовите си цели през

...
Американският технологичен гигант Apple е надхвърлил финансовите си цели през
Коментари Харесай

Година на големи печалби за Apple и Тим Кук

Американският софтуерен колос Apple е надхвърлил финансовите си цели през последната фискална година, вследствие на което компанията е изплатила 179% от заложените целеви бонуси за избрани висши чиновници.

За основния изпълнителен шеф Тим Кук това значи, че неговият
бонус се е нараснал с 40% през предходната година до 10,7 млн. $, показва Apple в годишната си декларация пред Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC). През 2019 година, защото приходите и облагата на компанията понижиха предвид на по-слабите продажби на iPhone-и.

През миналата фискална година, макар световната коронавирусна пандемия, която засегна съществено стопанските системи по целия свят, облагата на Apple набъбна с 3,9% предвид на мощно увеличение на продажбите на преносими компютри и на iPad измежду работещи и студенти, останали у дома като част от напъните за закъснение на разпространяването на Covid-19.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Apple се трансформира в трилионна компания за четвърти път, след...

В същото време акциите на Apple нарастнаха с цели 80% през 2020 година, с което пазарната капитализация на софтуерния колос надмина 2 трлн. $ (в момента е към 2,3 трлн. $, б.р.).

В допълнение към
бонусите, на Тим Кук бяха предоставени и акции на компанията за общо 282 млн. $. Тези акции са съществена част от дълготрайния пакет от тласъци на Кук, който бе избран през 2011 година, когато той стана основен изпълнителен шеф на Apple. Последният транш от тези акции ще му бъде възложен по-късно тази година.

През септември 2020 година бордът на Apple дефинира нов дълготраен проект за даване на акции на Кук през интервала от 2023 до 2025 година, като тласък той да остане на поста основен изпълнителен шеф през този интервал. 60-годишният Тим Кук се причисли към Apple през 1998 година

Според декларацията на Apple заплащането на Кук за 2020 година, изключвайки притежаваните акции, възлиза на 14,8 млн. $, в това число
бонуса от над 10 млн. $ и заплата от 3 млн. $, която не се трансформира по отношение на миналата година. Пакетът с бонуси включва и 470 246 щатски $ разноски за сигурност и 432 564 $ за въздушен превоз, защото компанията изисква Тим Кук да употребява частни самолети за всички бизнес и персонални пътувания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР