Американският сенатор Марко Рубио е поискал спиране на сделката, с

...
Американският сенатор Марко Рубио е поискал спиране на сделката, с
Коментари Харесай

Американски сенатор иска спиране на сделката за Би Ти Ви

Американският сенатор Марко Рубио е изискал прекъсване на договорката, с която компанията PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер закупи контролния пакет на Central European Media Group Enterprises (CME). Втората компания е притежател на Би Ти Ви и на още няколко телевизионни групи в Централна и Източна Европа. Писмото на Рубио е изпратено до администрацията на президента Доналд Тръмп, оповестяват американски издания. С него се показва угриженост от увеличаващия се брой придобивания на американски активи от компании, свързани с Китай.

В тази връзка Рубио упорства за преразглеждане от Комисията по задгранични вложения в Съединените щати (CFIUS) на идната продажба от щатския телекомуникационен колос AT&T на неговия дял в CME на PPF Group против 1,1 млрд $. В писмото си Рубио отбелязва, че има данни, че PPF Group и Келнер работят като „ прокси “ на Китай в Чехия. „ Г-н Келнер и неговите компании поддържаха зловредните дейности на Китай в чужбина “, написа той. „ Съединени американски щати имат интерес да запазят свободна и отворена медийна среда в чужбина, както и да попречат на Китайската комунистическа партия да подрива тези платформи в напъните си да подкопае демократичните правила в международен мащаб ", се споделя още в писмото.

Рубио декларира и че „ PPF към този момент употребява предстоящото си придобиване на медиите на CME за заплашване на чешките медии и политици “. Републиканецът Рубио е ръководител на Комисията за Китай, в която заседават представители на двете камари на Народното събрание във Вашингтон и е член на сенатската Комисия за интернационалните връзки и разузнаване.

От PPF Group дават отговор, че обвиняванията на Рубио се базират на погрешна информация, получена от чешки политик. " Акционерите на PPF и нейното висше управление постоянно са подкрепяли правилата на свободата, демократичната народна власт и свободния пазар. Фактът, че и ние, като хиляди други западни компании, също оперираме в Китай, по никакъв метод не допуска спорен светоглед. Като хора, които са живели забележителна част от живота си при тоталитарния комунизъм, ние надълбоко ценим свободата на изложение . Поради това още веднъж заявяваме, че PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви скрити претекстове ", се споделя в формалния отговор на компанията.

Както " Сега " към този момент писа, договорката на PPF Group с AT&T за активите на CME включва Би Ти Ви и още четири медийни групи- най-гледаната чешка телевизия Nova, словашката „ Маркиза “, както и Pro TV в Румъния и Pro plus в Словения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР