Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан обяви пред медиите

...
Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан обяви пред медиите
Коментари Харесай

Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

Американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан разгласи пред медиите преди няколко дни, че администрацията на Байдън възнамерява да приложи нов кръг от наказания против Русия. Всъщност от началото на тази година Съединени американски щати неведнъж заплашват да подхващат ограничения за увеличение на глобите против Москва поради хипотетичната съветска интервенция в президентските избори през 2020 година Във Вашингтон и даже обмислят изгонването на Русия от системата за разплащане SWIFT. Русия изрично осъди това и демонстративно съобщи, че е изцяло подготвена да " прекъсне механизма за споразумяване на заплащанията посредством SWIFT ".

Русия също по този начин разгласи, че ще поправя значително, ще понижи каузи си от 35% на нула и ще усили каузи на еврото, юаните и златото, когато е належащо. В случай на нужда ще бъде дадена директива на държавните предприятия изцяло да преведат своите задгранични сметки в евро.

В резултат на това съветската " дедоларизация " още веднъж провокира разгорещени полемики и даже се трансформира в главната тематика на икономическия конгрес в Санкт Петербург, извършен наскоро. Президентът Путин обществено съобщи, че Русия обмисля опцията да употребява локална валута за планове (сетълмент). Той упрекна Съединените щати, че употребяват американския $ като политически инструмент, увреждайки доверието в $ и отслабвайки ролята му на международна аварийна валута.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Богатата на нефт и природен газ Русия може скоро да се изк...

Всъщност " дедоларизацията " не е нещо ново в съветското общество. Преди доста години съветското държавно управление вкара редица. В началото на съветската икономическа промяна през 90-те години производството намаляваше година след година, националната стопанска система се свиваше, локалната валута се обезценяваше и доверието към рублата внезапно падаше.

След навлизането в новия век, с последователното стабилизиране на стопанската система, съветското държавно управление предприе подобаващи ограничения за освобождение от щатския $ в своя вътрешен стопански живот. Мерките по това време не бяха ориентирани към Съединени американски щати, а към поправяне на вътрешния пазар, контролиране на финансовия ред и възобновяване на легалния валутен статут на рублата, което имаше смисъл да отбрани финансовия суверенитет на страната и нямаше нищо обвързвано с външната политика. Въпреки това фонът и задачата на вълната на " дедоларизация " в съветското общество през последните години са изцяло разнообразни от предишното.

След експлоадирането на рецесията в Украйна през 2013 година Русия върна полуостров Крим към своята територия. Анексирането беше съществено наказано и бойкотирано от Съединени американски щати и други западни страни. Икономическите наказания от Вашингтон и Запада продължиха да се усилват. С враждебно държание на Съединени американски щати, Русия одобри поредност от контрамерки, като последователното отричане от $ е една от тях.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
В устрема си да изолира съветската стопанска система от американските наказания, Кремъл направи отказването от р...

През 2018 година, когато Путин стартира четвъртия си президентски мандат, той посочи в речта си пред Държавната Дума, че монополът на щатския $ е освен неустойчив, само че и рисков. Необходимо е да се промени структурата на валутния запас на страната, изключително когато Съединени американски щати го ползват против Русия. При изискванията на стопански наказания, с цел да се ускори съветският " стопански суверенитет ", е належащо да се " скъса " с щатския $.

През последните няколко години Русия предприе на практика ограничения за обособяване от щатския $ по доста способи: последователно понижаване на запасите от активи, деноминирани в щатски долари; поправяне на структурата на валутните запаси, понижаване на курса на щатския $, увеличение на съотношението с други аварийни валути и благородни метали; - от предходните 100 милиарда $ до сегашните по-малко от 4 милиарда $. Руската Федерация стартира повече да употребява националната валута и други разнообразни от $ валути като евро и юани във, изключително договорите за покупко-продажба на артикули на дребно. За първи път делът на плановете в долари при експорта падна под 50%.

Този път Русия застана в позиция на цялостен раздор с щатския $. Според Москва този ход е изработен напълно по насила и имал за цел да предотврати рискови финансови наказания, които Съединени американски щати могат да подхващат. Всъщност това е политическа декларация, митинг, насмешки и пренебрежение към американската надмощие. Както се изрази съветският икономист Антон Табах, това е " геополитическо решение ".

Като цяло " дедоларизацията " няма да има доста влияние върху Русия. Периодът, през който рублата беше отхвърлена от хората в Русия, отмина и феноменът на доларизация в живота на хората към този момент не съществува. Статутът на рублата като законно платежно средство е главно постоянен. Следователно отводът от $ надали ще има явни резултати върху вътрешната стопанска система и живота на хората. Директната търговия на Русия със Съединени американски щати е незначителна. Основните ѝ търговски сътрудници са Европейският съюз и Китай. Търговията с тези две съществени стопански системи съставлява към 70% от общата ѝ външна търговия. Търговия с Европейския съюз и Китай теоретично няма да са спънки за прекосяване към евро. Следователно въздействието на " дедоларизацията " върху външната търговия на Русия също ще бъде лимитирано.

Отказването на Русия от $ явно е нездравословно за Съединени американски щати. Въпреки че този ход е малко евентуално да разклати фундаментално интернационалния статут на $, той ще стесни до известна степен неговия обсег и въздействие. Широкото потребление на еврото и юана за интернационалните сетълменти ще способства за по-нататъшното интернационализиране на юана и ще ускори статута му на интернационална аварийна валута. Това ще бъде приветствано и от страните от еврозоната. Така Съединени американски щати ще бъдат сложени в неловко състояние пред съдружниците им, което единствено по себе си е един тип оскърбление за Вашингтон и ще играе роля в известна степен при разделянето на западните страни.

*Авторът Чен Иджун е откривател в Руския, Източноевропейския и Централноазиатския институт на Китайската академия за обществени науки.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР