Американският президент Доналд Тръмп смята да позволи разсекретяването на доклад

...
Американският президент Доналд Тръмп смята да позволи разсекретяването на доклад
Коментари Харесай

Тръмп саботира разследването на „Рашагейт“, разсекретявайки доклад на ФБР

Американският президент Доналд Тръмп счита да разреши разсекретяването на отчет на ФБР, надявайки се да компрометира следствието на съветската спекулация, съобщи CNN.

Тръмп и съветниците му дадоха сигнали, че няма да блокират в Конгреса публикуването на отчета, конфронтирайки се с формалните представители на ФБР и спецслужбите, които предизвестиха, че информацията в документа е изопачена. По думите им, в него са пропуснати значими обстоятелства, които са от фундаментално значение за истинността на служебната информация.
Те сигнализираха също, че разсекретяването на отчета ще заплаши събирането на данни от спецслужбите.

Тръмп и някои от представителите на Републиканската партия настояват, че ФБР е надвишило правата си при следствието на съветската спекулация, която медиите нарекоха " Рашагейт ".

Тръмп е чел отчета в сряда и го е разискал с шефа на екипа си Джон Кели и със съветниците си, оповестяват представители на Белия дом.

Тръмп счита да разгласи пред Конгреса, че няма възражения документът да бъде оповестен.

Директорът на ФБР Кристъфър Рей, който по-рано сигнализира, че информацията в него е изопачена, може да подаде оставка в случай че текстът бъде огласен. Макар че самият Рей не е декларирал такова желание, съгласно Кели сходна опция действително съществува, показва CNN.

След възраженията на шефа на ФБР, авторитетни демократи също се опълчиха на желанията за разсекретяване на отчета.

Лидерът на демократите в Комисията по разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф упрекна републиканците, че считат да обнародват подправена версия на служебна информация, отнасяща се до разработка на ФБР по време на предизборната акция през 2016 година

Демократите обявиха, че с документа, който е направен за ръководителя на комисията по разузнаването към конгреса Девин Нунес, се цели да бъде дискредитирано следствието на спецпрокурора Робърт Мълър по съветската интервенция в американските президентски избори и връзките на Тръмп с Москва.

Някои републиканци, осведомени с текста, настояват, че спецслужбите са употребявали непозволени способи за следене за да навредят на акцията на Тръмп, а по-късно и на активността му като президент.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите - Нанси Пелоси, и в сената - Чарлз Шумър, приканиха Нунес да бъде отхвърлен като ръководител на комисията.

От своя страна Нунес разгласи, че в отчета са били направени единствено " незначителни корекции ".

Според изявления в медиите, през месец март ФБР и правосъдното министерство са заблудили правосъдния орган за наблюдаване на непознатите разузнавания (FISC), с цел да получат позволение да продължат следенето на Картър Пейдж - член на изборния щаб на Тръмп. Според някои известия, ФБР и министерството са се позовали на досието, направено от някогашния английски сътрудник Кристъфър Стийл.

Според информация на организация " Ройтерс " обаче в докладната до FISC е показана друга информация, чиято меродавност е доказана от американските спецслужби.

Междувременно американското разузнаване и представители на Facebook, Туитър и Google оповестиха съществуването на доказателства за съветска интервенция в изборите, подпомагаща акцията на Тръмп и целяща дискредитирането на съперничката му Хилари Клинтън. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР