Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин

...
Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин
Коментари Харесай

Тръмп и Путин разговаряха във Виетнам за Сирия


Американският президент Доналд Тръмп и съветският му сътрудник Владимир Путин организираха диалози в границите на срещата на високо ниво на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие в Дананг, Виетнам.

Двамата одобриха взаимно изказване за Сирия, подкрепено от съветския външен министър Сергей Лавров и от държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън. Те потвърдиха значимостта на съществуването на зони на деескалация в конфликтната страна.

"Президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп още веднъж подчертаха значимостта на зони за деескалация като краткотрайна мярка за понижаване на насилието в Сирия и осъществяването на споразуменията за преустановяване на военните дейности, което да усъвършенства достъпа до филантропична помощ и да създаваде на условия за дефинитивно политическо решение на конфликта", се споделя в текста на декларацията.

Те припомниха също своя ангажимент за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Сирия и приканиха за нарастване на филантропичната помощ за азиатската страна. Според тях рецесията в страната няма военно решение и че прогрес би трябвало да се търси по отношение на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Двамата водачи заявиха също решимостта си да унищожават „ Ислямска страна “ в Близкия Изток.

Путин и Тръмп приветстваха сключването на 8 ноември в Аман на меморандум сред Съединени американски щати, Русия и Йордания, в основата на който е преустановяване на огъня в южната част на Сирия. Контролът върху съглашението ще продължи да извършва с присъединяване на специалисти от трите страни.

Руско-американските контакти в границите на срещата на АПЕК станаха главната конспирация в Дананг.

Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие е районна икономическа организация със седалище в Сингапур, основана през 1989 година в Канбера по предложение на министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР