Американският президент Джо Байдън показа в понеделник първата цветна снимка,

...
Американският президент Джо Байдън показа в понеделник първата цветна снимка,
Коментари Харесай

Сензация: НАСА показа снимка на древни галактики

Американският президент Джо Байдън сподели в понеделник първата цветна фотография, направена от най-мощния телескоп в света. Тя сподели " прашинка " от космоса, на която е запечатана и светлина от малко след Големия гърмеж, който се е състоял преди 13,8 милиарда години.

Изображението е направено от телескопа " Джеймс уеб " (The James Webb Space Telescope). Във вторник НАСА би трябвало да популяризира още четири изображения. Секунди, преди да го показа, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън уточни, че фотографията демонстрира " най-старата документирана светлина в историята на Вселената от над 13 милиарда – дано го повторя – преди 13 милиарда години. Трудно е да се проумее, в действителност ", сподели той.

" Гледаме над 13 милиарда години обратно. Връщаме се съвсем първоначално. Изображението, изобилстващо със стотици петна, линии, спирали и вихри от бяло, жълто, оранжево и алено е единствено " едно малко петънце от Вселената ", сподели админът на НАСА Бил Нелсън.

Телескопът " Джеймс уеб " (The James Webb Space Telescope) е 10 милиарден американски джоинт венчър сред НАСА, Канадската галактическа агевция и Европейската галактическа организация. Той е направил 5 фотоси, които които обрисуват пътуването на човечеството през галактическата история - от газови планети до солидни мъглявини.
Първата фотография демонстрира галактическия клъстер SMACS 0723, които се намира на разстояние от 4.6 милиарда светлинни години. Малките, бледи структури откъм гърба са хиляди галактики и дифузни детайли, които в никакъв случай не са виждани до момента.

На процедура, това първо изображение демонстрира най-далечното разстояние, което човечеството в миналото е виждало както във времето, по този начин и в дистанцията, като спомагателни четири нови изображевия ще бъдат оповестени във вторник от НАСА.

Изображението публикувано от Белия дом е изпълнено с доста звезди, солидни галактики на напред във времето и бледи и извънредно далечни галактики, които надничат тук и там. Част от изображението е светлина от малко след Големия гърмеж, който се е състоял преди 13,8 милиарда години.

Заснетата сцена демонстрира дребно парче небе, което е почти с размера на пясъчно зърно, държано в длaнта от някой на Земята, показва уебсайтът на НАСА. В края на декември предходната година Телескопът " Джеймс Уеб " потегли на историческа задача в космоса след няколко отлагания.

Ракетата-носител " Ариан 5 " бе изстреляна по проект от Куру, Френска Гвианана 25 декември. Проектът е умислен да следи звездни обекти на близо милион и половина километра от Земята. Целта е да бъдат открити най-ранните вероятни звезди, с цел да се разбере историята на Вселената, изясни тогава доктор Рохиер Уиндхорст, интердисциплинарен академик от НАСА и професор в Държавния университет в Аризона.

" Този телескоп ще ви изпрати по-далече във времето с съвсем половин милиард години, а колкото подалече във времето поглеждаме, толкоз по добре виждаме етапите от началното развиване на Вселената ", добави Уиндхорст.
Спрямо телескопа " Хъбъл " - " Джеймс Уеб " е софтуерно знамение. 18-те шестоъгълни огледала са направени от добре понасящия разликите в температурите в космоса берилий. Той е затрупан със злато, защото златото отразява доста добре инфрачервените талази на спектъра.

Освен това " Джеймс Уеб " има аварийни системи, тъй като няма да може да бъде ремонтиран, а задачата е да работи най-малко 10 години с алтернатива да бъде употребен 40.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР