Американският президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин

...
Американският президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин, Байдън, Макрон, Шолц, Зеленски с разговори по казуса "Украйна"

Американският президент Джо Байдън и съветския държавен глава Владимир Путин беседват по телефона, оповестиха от Белия дом. Разговорът е по искане на американската страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се чака двамата водачи да обсъдят сигурността в Европа и обстановката към Украйна.

Това са били главните тематики и на състоялия по-рано през днешния ден телефонен диалог с времетраене час и 40 минути сред Путин и френския президент Еманюел Макрон.

Байдън и Путин приказват на фона на рекомендации от редица страни по света жителите им да изоставен неотложно страната. Съединените щати понижиха до най-малко състава на посолството си в Киев, а от Русия оповестиха, че усъвършенстват състава на тяхната дипломатическа задача в Украйна.

По-рано през днешния ден, на фона на западните изказвания за идно нахлуване на Русия против Украйна, първите дипломати на Русия и Съединени американски щати Сергей Лавров и Антъни Блинкън също организираха телефонен диалог.

Според информация на съветското министерство на външните работи Сергей Лавров е споделил на Антъни Блинкън, че разгърнатата от Съединените щати и техните съдружници пропагандна акция за съветска експанзия против Украйна преследва провокативни цели, насърчава управляващите в Киев към бойкот на минските съглашения и към пагубни опити за решение на казуса в Донбас по силов път.

Освен това Лавров е отбелязал, че в получените от Вашингтон и Брюксел отговори на съветските оферти за гаранции за сигурност са били подценени най-важните претенции на Москва: да спре по-нататъшното разширение на НАТО на изток и да не се разполагат ударни оръжейни системи наоколо до съветските граници.

По-късно довечера американският президент Джо Байдън ще беседва с френския си сътрудник Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц и украинския държавен глава Володимир Зеленски, оповестяват от Елисейския замък.

От провелия се по-рано диалог сред Макрон и Путин няма индикации, че Русия се приготвя за атака, настояват от Париж, само че все пак беше отправена рекомендация французите да заобикалят пътувания до Украйна.

От френското президентство допълват, че са вероятни наказания против Русия, които да лишават достъпа до разплащателните системи СУИФТ, само че би трябвало да се внимава да не се задълбочи разрива сред Русия и Европа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР