Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери пътува до

...
Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери пътува до
Коментари Харесай

Пратеникът на САЩ Кери подновява климатичните преговори с Китай

Американският делегат по въпросите на климата Джон Кери пътува до Китай, с цел да се срещне с сътрудника си Сие Джънхуа и да възобнови договарянията сред Вашингтон и Пекин, съобщи Агенция Франс Прес.


Пътуването на Кери до Китай следва седмици на рекордни летни горещини, които съгласно учените се ускоряват от изменението на климата.

Миналата година двустранните договаряния за климата бяха спрени, откакто Нанси Пелоси, тогава ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати, посети Тайван и разгневи Пекин.

Но Кери, някогашен държавен секретар, се радваше на относително сърдечни и поредни връзки с Китай, макар че Вашингтон и Пекин се сблъскаха във връзка с Тайван и редица други наболели въпроси, в това число съвременни полупроводници.

Пътуването му до Пекин идва и след две други високопоставени визити на американски публични лица ориентирани към стабилизиране на американско-китайските връзки. Първото беше на държавния секретар Антъни Блинкен, а по-късно на финансовия министър Джанет Йелън.

Администрацията на Байдън дефинира климата като област за евентуално съдействие с Пекин, макар напрежението в други области.

Подновяването на американско-китайските договаряния по въпросите на климата ще се случи в навечерието на най-горещата седмица в света съгласно Световната метеорологична организация.

По данни на американските и европейските организации юни към този момент е бил най-горещият, регистриран в миналото.

Кери ще се стреми да употребява времето си в Пекин, с цел да се ангажира с китайските публични лица " във връзка с увеличение на осъществяването и упоритостта и поощряване на сполучливото осъществяване на COP28 ", съобщи Държавният департамент, като се базира на договарянията на Организация на обединените нации за климата през ноември.

Близо 200 страни ще се съберат в Обединените арабски емирства за COP28, с цел да търсят способи за намаляване на световното стопляне и неговите последствия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР