Американският посланик в Скопие Анджела Агелер каза, че преговорите между

...
Американският посланик в Скопие Анджела Агелер каза, че преговорите между
Коментари Харесай

Американският посланик в Скопие: Фалшива новина е, че преговорната рамка с ЕС може да бъде променена

Американският дипломат в Скопие Анджела Агелер сподели, че договарянията сред Република Северна Македония и България са двустранни и политиците би трябвало да работят за ползите на жителите, вместо да се занимават с исторически тематики.

В предаването " Вести плюс " на телевизия Канал 5, представено от Българска телеграфна агенция, тя сподели, че изказванията, че е допустимо да се промени това, което към този момент е контрактувано с Европейски Съюз, не са правилни и напомни посланията, които пристигнаха от Брюксел и Делегацията на Европейски Съюз в Северна Македония.

" Европейският съюз беше кристално явен за това какво се изисква от страната, с цел да продължи напред с интеграцията и да бъде изцяло пълноправен член на евроатлантическата общественост. Това ще бъде реализирано посредством осъществяване на отговорностите по съглашението, реализирано предишното лято и по този метод с придвижване на процеса на присъединение. Фалшива вест е, че някой може да предоговори съглашението, реализирано предишното лято. Това е подправена вест. Също по този начин е подправена вест, че е допустима по-добра договорка, каквато още не сме намерили ", сподели Анджела Агелер.

От ВМРО-ДПМНЕ не разясниха непосредствено посланието на посланика за опция за предоговаряне на съглашението с Европейски Съюз, само че обявиха, че ще продължат да се борят за отбрана на националните ползи.

След постигането на контракта, според който Република Северна Македония би трябвало да направи промени в конституцията си и да впише българите в нея, от ВМРО-ДПМНЕ неколкократно споделяха, че когато дойдат на власт, ще договарят още веднъж със София.

По-рано този месец министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски сподели в изявление за организация МИА, че не чака нови претенции към страната отвън признатата преговорна рамка за участие на страната в Европейски Съюз.

В преговорната рамка се съдържа условието за конституционни промени, предвиждащи вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония като изискване за втора междуправителствена конференция, което значи и практическо начало на договарянията за участие.

Парламентарното съвещание за конституционните промени е планувано за 18 август.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР