Американският посланик Херо Мустафа коментира пред журналисти обявените по-рано санкции,

...
Американският посланик Херо Мустафа коментира пред журналисти обявените по-рано санкции,
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Фокусът ни е върху корупцията, няма връзка с изборите


Американският дипломат Херо Мустафа разяснява пред публицисти оповестените по-рано наказания, които Съединени американски щати постановат против предприемачи и някогашни държавни служители поради корупция. Тя бе безапелационна, че решението няма връзка с идните избори, а е част от фокуса на американската страна върху битката с корупцията.

На срещата с медиие участва и Пол Ахърн, почитан чиновник в Министерството на финансите във Вашингтон.

" Това не е политическо деяние. Нямаше по какъв начин да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това следствие. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че би трябвало да действаме сега, в който приключим с работата ", сподели Ахърн.

Херо Мустафа е провела доста срещи преди информацията за глобите да бъде обществено оповестена - с посланици от съюзнически на Съединени американски щати страни, българския президент, държавни чиновници, водачи на различнии партии, в това число Бойко Борисов, както и деятели от гражданския бранш.

По думите й към този момент няма проекти за среща с основния прокурор Иван Гешев.

" Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното съдействие ще се радваме да работим с непознати юрисдикции, доколкото можем ", изясни Пол Архър.

Той сподели, че при изследването са употребявани всевъзможни източници на информация – отворени данни, журналистически изявления, данни от задгранични сътрудници и информация от американските институции.

Херо Мустава назова корупцията в България „ ендемична “. И добави: " Искам да подчертая какво сме създали до момента. (В нашия списък) Имаме арбитър, някогашен държавен чиновник, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези равнища, ние не сме тези, които ще донесем смяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш сътрудник, другар и съдружник ".

Преследването на корупцията е задача на всички партии. В Съединени американски щати също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме съвършени, само че посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът споделя, че желае България да има витална народна власт с разцъфтяваща стопанска система и да е водач в района, това няма по какъв начин да стане с корупция, сподели още дипломат Мустафа. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се създадат всички нужни промени, с цел да може в действителност да се преследва корупцията, добави тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР