Американският министър на правосъдието Бил Бар, който подаде вчера оставка,

...
Американският министър на правосъдието Бил Бар, който подаде вчера оставка,
Коментари Харесай

Бил Бар - верният съюзник, който отказа да следва Доналд Тръмп в следизборния му кръстоносен поход

Американският министър на правораздаването Бил Бар, който подаде през вчерашния ден оставка, бе измежду най-верните хора на Доналд Тръмп, до момента в който не изпадна в недружелюбност наскоро, тъй като отхвърли да следва президента републиканец в обезверения му опит да оспори изборното си проваляне, написа Сирил Жулиен от Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Както прави нормално, милиардерът заяви новината в Туитър и прикачи писмото с оставката на своя министър.

" Бил ще си замине тъкмо преди Коледа, с цел да прекара празниците със фамилията си. Заместник-министърът на правораздаването Джеф Роузън, един необикновен човек, ще стане изпълняващ длъжността " министър на правораздаването, написа президентът. " Нашите връзки бяха доста положителни " и Бар " свърши изключителна работа ", добави той.

За отдръпването на министъра на правораздаването обаче се приказва от няколко седмици. Той си навлече гнева на Доналд Тръмп, тъй като не изобличи изборните измами, за които твърди стопанинът на Белия дом и които съгласно него може да лишават успеха на Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Министерствата на вътрешната сигурност и на правораздаването " направиха следствие, само че за момента не са разкрили нищо в поддръжка " на изказванията , сподели Бар на 1 декември.

Доналд Тръмп настойчиво твърди за всеобщи изборни измами и отхвърля да признае провалянето си. Неговият лагер обаче по този начин и не съумя да показа и най-малкото доказателство в поддръжка на изказванията му. От десетките тъжби, които внесе екипът на Тръмп, съвсем всички отхвърлени от съдилищата, в това число и две от Върховния съд.

Бившият магнат на недвижими парцели също по този начин изрази през последните дни " огромно отчаяние ", тъй като министърът на правораздаването не е разкрил преди изборите през ноември, че се води следствие на финансовото положение на сина на Джо Байдън - Хънтър.

С добродушния си външен тип и кръгли очила Бар се наложи в държавното управление като един от най-твърдите поддръжници на Тръмп и на ултраконсервативната десница.

" Адвокат на президента "

Този 70-годишен правист е ревнив последовател на необятните президентски пълномощия, на смъртната присъда и на правото на федералната полиция да управлява митингите против полицейското принуждение, които избухнаха след гибелта на Джордж Флойд и обгърнаха цялата страна.

Заставайки отпред на министерството през февруари 2019 година, този спокоен мъж, говорещ с добросърдечен звук, се радваше на много бляскав имидж. Той към този момент бе заемал поста при започване на 90-те години на предишния век - залог за съвестност в една администрация с безчет новаци в политиката.

Този условен консенсус обаче се пръсна на части и Бил Бар бързо се снабди с прякора " юрист на президента ". Обвиняват го по-специално, че е направил всичко, с цел да отбрани Тръмп, когато специфичният прокурор Робърт Мълър разследваше възможен сговор сред Русия и изборния щаб на претендента на републиканците през 2016 година

В края на 2019 година, да вземем за пример, той поддържа развита от милиардера доктрина в цялостен прорез с мнението на личното си ведомство.

Тръмп тогава уверяваше, че ФБР е почнало следствие за вероятни връзки сред Москва и неговия избирателен щаб, водено от политически съображения - обвиняване, разрушено на пух и прахуляк от генералния контрольор - самостоятелен орган в границите на правосъдното министерство.

Бил Бар обаче избра да подлага на критика федералната полиция и възможната " непочтеност " на някои сътрудници.

Според последователите му този кореняк нюйоркчанин с тапия от влиятелния Колумбийски университет не е защитавал Доналд Тръмп, а президентската институция.

Той неуморно заклеймяваше демократичната съпротива и американската левица, подхванали по думите му " редовно нахлуване против нормите и правовата страна ", подлагайки президента на " непрекъснат тормоз ".

Практикуващ католик , той показваше и страдание за упадъка на религиозните полезности в Съединени американски щати и за " акцията " на редица прогресисти, " целяща да унищожи обичайния честен ред ", оставайки обаче един до друг с един два пъти развеждан президент, чиито сексистки мнения разпалиха скандал през 2016 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР