Американският лекарствен регулатор одобри ново лекарство срещу Алцхаймер за първи

...
Американският лекарствен регулатор одобри ново лекарство срещу Алцхаймер за първи
Коментари Харесай

САЩ одобриха ново лекарство за Алцхаймер за първи път от две десетилетия

Американският лекарствен регулатор утвърди ново лекарство против Алцхаймер за първи път от близо две десетилетия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Наречено " Адухелм " и създавано от фармацевтичната компания Байоджен (Biogen), това е първото утвърдено лекарство против Алцхаймер от 2003 година насам, акцентира Агенцията за надзор на медикаментите. В създаването му е взела участие японската компания Ейсаи Ко (Еisai Co).

Преди всичко това е първото лекарство, ориентирано против механизма на самата болест, съществуването на бета-амилоидни плаки в мозъка, а освен против признаците, породени от заболяването, като боязън и бодърствуване.

Асоциацията на болните от Алцхаймер в Съединени американски щати приветства решението на американския регулатор. " Това е първото утвърдено от него лекарство, което забавя утежняването на положението, породено от заболяването ", съобщи Хари Джонс, ръководител на Асоциацията.

През ноември експертен комитет обаче се беше произнесъл против разрешаването на лекарството, като бе декларирал, че няма задоволително доказателства за неговата резултатност. Това мнение беше необвързващо и регулаторът реши, че изгодите от лекарството надвишават рисковете. Агенцията обаче изиска от Байоджен да извърши клинични тествания след разрешителното, с цел да ревизира клиничните изгоди от медикамента. Ако той не работи, както е планувано, може да се вземат ограничения за изтеглянето му от пазара.

Цената на медикамента ще е сред 30 000 и 50 000 $ на година, като възобновяване на сумата ще зависи от здравната застраховка на пациента. Лекарството се ползва интравенозно един път на четири седмици. В основата на медикамента е съединяване, наречено адуканумаб. Това са моноклонални антитела, които почистват клъстърите от бета-амилоид от мозъка. Други пробни лекарства са правили същото преди, само че при тях няма разлика в способността на пациента да мисли, да се грижи за себе си или да живее без значение.

Близо 6 милиона американци живеят с Алцхаймер, който е шестата причина за смъртност в страната.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР