Американският корпоративен лидер от индийски произход и бивш директор на

...
Американският корпоративен лидер от индийски произход и бивш директор на
Коментари Харесай

„Лицето на промяната“ Аджай Банга: Кой е новият президент на Световната банка?

Американският корпоративен водач от индийски генезис и някогашен шеф на Mastercard Аджай Банга публично бе утвърден за идващия президент на Световната банка, трансформирайки се в първия южноазиатец отпред на водещата кредитна институция. Определян в родината си като „ лицето на смяната “, той ще наследи поста от оттеглящия се предварително Дейвид Малпас и то в основен миг.

Световната банка се стреми да промени ролята си в битката с изменението на климата – основен преход, който Банга счита за тясно обвързван с превъзмогването на неравенството. Поемането на руля от него се чака да смени доста по-категорично посоката на развиване на кредитора, воден до момента от президент, чието прибързано овакантяване бе помрачено точно от въпроси по отношение на позицията му във връзка с околната среда.

В изказване от сряда Световната банка съобщи, че има за цел да работи с Банга по „ всички упоритости и старания на Групата на Световната банка, ориентирани към справяне с най-трудните провокации пред развиването на разрастващите се страни “. Ролята на частния бранш в тази задача се чака да е основна.

Аджай Банга бе единственият претендент, номиниран от Съединените щати за висшия пост. Той би трябвало да поеме новата си роля на 2 юни за петгодишен мандат.

Кой е Аджай Банга?

Американецът от индийски генезис Аджайпал Сингх Банга е прочут с висшите си мениджърски позиции във водещи компании като Nestle, PepsiCo, Mastercard и Citigroup. Понастоящем той е заместник-председател на американската компания за дялово присъединяване General Atlantic.

Банга е роден в сикхско семейство в индийския град Пуна, в щата Махаращра, и от 2007 година е натурализиран жител на Съединени американски щати. Благодарение на произхода си той евентуално ще завоюва елементарно благосклонностите на разрастващите се страни. „ Едно от заниманията ми е да бъда обискиран по летищата „ на инцидентен принцип “, майтапи се той по време на тирада пред NYU Stern през 2014 година, говорейки за отличителния си външен тип, включващ гъста брада и тюрбан.

63-годишният Банга израства в разнообразни елементи на страната заради работата на татко му като офицер от армията. Учи в държавното учебно заведение в Хайдерабад и в учебното заведение „ Свети Едуард “ в Шимла, след което получава бакалавърска степен по стопанска система в колежа „ Свети Стефан “ в Делхи. По-късно се квалифицира в допълнение в областта на мениджмънта в Индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад.

В началото на 80-те години на предишния век стартира работа в индийския филиал на Nestle и това е едвам първата крачка от шеметната му бизнес кариера в Индия и по-късно в Съединените щати.

Стъпките до върха на Световната банка
След Nestlé SA, Банга се причислява към PepsiCo Inc. и оказва помощ на компанията да започва франчайза си за бързо хранене в Индия.През 1996 година прави скок във финансите, когато се причислява към Citigroup. В продължение на четири години оглавява CitiFinancial и отдела за потребителски активи в Съединени американски щати. През 2005 година е назначен за началник на всички интернационалните потребителски интервенции на банката, а през 2008 година става началник на Азиатско-тихоокеанския район на Citigroup.Година по-късно се причислява към Mastercard като президент и основен действен шеф. След по-малко от година е нараснал в основен изпълнителен шеф на Mastercard. С тази си позиция, на която прекарва към десетилетие до 2020 година, остава прочут и до през днешния ден.През 2021 година се причислява към General Atlantic, където сега извършва длъжността заместник-председател.
Експертният опит на Банга в региона на финансите и развиването ще играе основна роля за Световната банката, която се пренастройва, с цел да посрещне предизвикването на световното стопляне. Новият президент на институцията съобщи, че желае да усили финансирането от страна на частния бранш, с цел да подкрепи оправянето с финансирането на световните проблеми.

„ Няма задоволително пари без частния бранш “, сподели той пред кореспонденти през март. Що се отнася до изменението на климата, Банга добави, че казусът надалеч надвишава парниковите газове.

„ Моето разбиране е, че намаляването на бедността или споделеният разцвет, или всички тези думи, които всъщност допускат концепцията за справяне с неравенството, не могат да бъдат отделени от провокациите, свързани с ръководството на природата “, сподели той в предходно изявление.

По силата на неписано съглашение постът президент на основаната във Вашингтон Световна банка постоянно се заема от американски жител – процедура, която докара до възходящо безпокойствие от страна на разрастващите се и нововъзникващите стопански системи по отношение на хватката на Съединени американски щати върху кредитора. През последните години от ден на ден страни оспорват това предписание, само че единствената номинация на Банга допуска, че Щатите към момента имат власт – най-малко към този момент. Заради произхода си обаче индиецът се чака да балансира негативите.

Наблюдателите обръщат внимание, че нито една жена не бе номинирана за поста, макар че Световната банка „ мощно “ насърчаваше дамските кандидатури. Всички президенти, утвърдени от организацията от нейното основаване през 40-те години на предишния век, са били мъже.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР