Американският икономист проф. Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за

...
Американският икономист проф. Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за
Коментари Харесай

Нинова ще консултира Визията на БСП с нобелист, екссъветник на Първанов

Американският икономист проф. Джоузеф Стиглиц, притежател на Нобелова премия за стопанска система и някогашен стопански консултант на Георги Първанов в президентския му мандат, ще съветва " Визията за България " на Българска социалистическа партия. Това стана ясно от известие от пресцентъра на партията във вторник.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова уточни, че към този момент е разискала със Стиглиц засилващите се неравенства у нас и споделя мнението му, че причина са " паралелните светове ", които нямат никакъв допир.

" Ние от дълго време настояваме страната да не оставя всичко на свободния пазар, а да резервира своята регулаторна функционалност в основни браншове. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, притежател на Нобелова премия за стопанска система, счита, че, с цел да работят пазарите по този начин, както се чака, би трябвало да има уместно контролиране от страна на страната ", добави още Нинова.

През юли 2002 година, в качеството си на консултант на президента Първанов, проф. Стиглиц споделя, че икономическата независимост е извънредно значима и несъразмерните регулации от страната на страната могат да доведат до неприятни последствия за цялата стопанска система.

От известието на Българска социалистическа партия се схваща, че Стиглиц е поканен от Нинова да пристигна у нас и ще даде мнението си за плана на Българска социалистическа партия.

Джоузеф Стиглиц е един от най-известните леви икономисти в света, притежател на Нобелова премия за стопанска система през 2001 година Най-известните му писания са: " Цената на неравенството ", " Голямото разделяне ", " Свободно рухване: Америка, свободните пазари, рецесията и отговорните за нея ".

През 2016 година разгласява книгата си " Еврото: Как единната валута заплашва бъдещето на Европа ". Икономистът поучава за " равномерен излаз " от еврото.

Консултирал е Гърция по време на дълговата рецесия, като постоянно се е изказвал сериозно по отношение на политиките за строги икономии, прилагани през последното десетилетие по целия свят.

Стиглиц е прочут и в България от началото на века, когато бе съветник на Георги Първанов в президентския му мандат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР